Kun je deze e-mail niet goed lezen?

DMM's Netwerktips
19 juli 2010 

5 redenen waarom diversiteit in je netwerk belangijk is

Wat is een kwalitatief goed netwerk? Naar mijn mening is diversiteit in je netwerk erg belangrijk, ofwel een netwerk met uiteenlopende typen mensen. Denk niet alleen aan m/v, leeftijd, afkomst en opleiding maar ook aan kennis, interesses, waarden, enzovoorts.

1. Diversiteit geeft meer mogelijkheden en kansen.
Mensen hebben de neiging om vooral om te gaan met mensen die dezelfde interesses hebben, uit hetzelfde milieu komen of dezelfde studie hebben gevolgd. “Soort zoekt soort,” zeg maar. Op zich is daar niets mis mee, maar zodra je op zoek bent naar informatie of een contact buiten het gemeenschappelijke gebied, is de kans dat je dit vindt een stuk groter als je uiteenlopende typen mensen in je netwerk hebt.
 
Diversiteit verruimt je blik op de wereld, geeft inspiratie, vergroot je creativiteit en geeft je toegang tot de meest uiteenlopende specialisten op elk gebied. Diversiteit leidt ook vaak tot meer contacten. Daarmee vergroot je weer je kansen om antwoord te krijgen op iedere willekeurige vraag. En om jouw doelen sneller of gemakkelijker te bereiken.
 
2. Je doelen veranderen na verloop van tijd.
Zoals je doelen na verloop van tijd veranderen, zo verandert ook de kwaliteit van je netwerk. Iemand die een jaar geleden nog niet kon bijdragen om jouw doelen te bereiken, kan volgend jaar de meest waardevolle persoon in jouw netwerk blijken te zijn. Bijvoorbeeld omdat je in een nieuwe branche wilt gaan opereren en op zoek bent naar inside-informatie over die sector. Alleen al om die reden is elk contact van hoge kwaliteit. Is het niet nu, dan later.
 
3. Een groter vangnet wanneer de omstandigheden veranderen.
Als je onverhoopt op zoek moet naar een nieuwe baan, kan diversiteit in je netwerk enorm belangrijk zijn. Een ondernemer gaf hiervan een mooi voorbeeld tijdens een van mijn trainingen. “Toen ik nog productmanager was bij een distributeur in de IT-sector zag ik het nut er niet van in om met accountants en advocaten te praten op netwerkbijeenkomsten. Ik ging die mensen altijd uit de weg. Maar toen ik met mijn eigen bedrijf was gestart, had ik er spijt van dat ik helemaal geen contacten had in die sectoren.”
 
4. Waarde voor jouw netwerk.
Iemand kan van ‘lage kwaliteit’ zijn voor jouzelf, maar van hoge kwaliteit voor iemand uit jouw netwerk. Het wordt meestal erg gewaardeerd als je mensen met elkaar in contact brengt die iets voor elkaar kunnen betekenen. Door zo’n verbinding tot stand te brengen, help je niet alleen je relaties, maar versterk jij zelf ook jouw relatie met elk van hen. Waardoor zij jou graag in contact brengen met mensen uit hún netwerk die iets voor jou kunnen betekenen.
 
5. De echte kracht van je netwerk zit in de tweede graad.
Als je een divers en groot netwerk hebt, betekent dit dat je een grotere vijver hebt om in te vissen. Het gaat daarbij niet alleen om de contacten die je zelf hebt (de eerste graad van je netwerk), maar ook om de contacten van jouw contacten (de tweede graad van je netwerk). Sinds de komst van de online netwerktool LinkedIn heb je toegang tot en met de derde graad van jouw netwerk.
 
Dat is erg handig als je bijvoorbeeld in contact wilt komen met iemand in een bepaalde functie of bij een bepaald bedrijf. Door jouw eerstegraads contact te vragen om een introductie, is de kans dat je die persoon te spreken krijgt een stuk groter dan wanneer je een van de velen bent die langs de secretaresse probeert te komen.

Kijk nu nog eens kritisch naar je eigen netwerk. Hoe zit het met de diversiteit? Als het beter kan, doe er dan nú wat aan!

Veel succes en plezier met netwerken!
Daphne Medik

P.S. Wil je beter leren netwerken? Kom dan op 2 september naar de Training Effectiever Netwerken op Bijeenkomsten. Zodat je voortaan met meer gemak en plezier écht resultaat haalt uit je netwerkgesprekken! 
Wil je structureel gaan netwerken om jouw doelen sneller en gemakkelijker te bereiken? Schrijf je dan in voor de Workshop Strategisch Netwerken op 11 oktober

Kijk voor meer informatie op open inschrijving of schrijf je direct in via het inschrijfformulier.

Voor in-company training (op maat voor jouw organisatie) kun je contact opnemen met
Daphne Medik, tel. 06 - 510 50 999.  
 

 Wie is Daphne Medik?
 fotografie: Judith Verzaal 
 Als netwerkcoach en trainer help ik zakelijke dienstverleners om met meer gemak klanten te krijgen via hun netwerk. Daarnaast leer ik beleidsmakers en carrièremakers hoe zij de samenwerking met anderen kunnen verbeteren en hoe zij kunnen netwerken om hun carrière te ondersteunen. 

Deelnemers aan onze trainingen, workshops en presentaties zijn onder anderen directieleden, commercieel managers, financieel adviseurs, consultants, interim managers, trainers, advocaten en beleidsmakers.

De afgelopen jaren heb ik mij gespecialiseerd in netwerkcoaching en training. Ervaring met netwerken deed ik op in de 15 jaar dat ik als pr- en marketingcommunicatiemanager de pr verzorgde voor verschillende werkgevers in de IT-sector. Door veel te netwerken verkreeg ik de gewenste free publicity. Later, als eigenaar van een pr-bureau en vervolgens als commercieel trainer, kreeg ik vrijwel al mijn klanten via mijn netwerk. Nu is dat nog steeds zo.
 
Ik kan je helpen om dit ook voor jouw organisatie te realiseren. Wil je weten welk traject voor jou het meest geschikt is, bel me dan op 06 - 510 50 999. 

DMM's Netwerktips verschijnt ongeveer tien keer per jaar en heeft tot doel om geïnteresseerden te helpen bij het opbouwen, onderhouden en benutten van hun netwerk.

Ken je anderen voor wie DMM's Netwerktips interessant kunnen zijn? Stuur deze dan gerust door via de link hieronder. 

Hogerlustlaan 31 1191 CK oudekerk aan de amstel T 020 453 33 26 M 06 51 05 09 99





Aanmelden



© 2010 Daphne Medik, DMM Communication. Alle rechten voorbehouden. Als je artikelen of delen hiervan elders wilt publiceren dan mag dat, mits je het copyright vermeldt. Ik stel het op prijs als je me hier dan over wilt informeren en een verwijzing naar de website wilt opnemen.