Kun je deze e-mail niet goed lezen?
Je ontvangt deze mail omdat je je hebt geabonneerd of omdat je een gewaardeerde relatie bent.
Je kunt je uitschrijven via de link onderaan. 

DMM's Netwerktips

Beste ,

Een jaar of vijf geleden schreef ik onder deze kop een artikel in DMM’s Netwerktips. Barack Obama was precies op die dag (20 januari 2009) gekozen als eerste zwarte president van Amerika. Ik had kort daarvoor een tv-documentaire over Barack Obama gezien, waarbij mij een aantal parallellen waren opgevallen tussen Obama en succesvolle netwerkers. En beschreven wat we daarvan konden leren.
 
Nu Barack Obama vanwege de nucleaire top in Nederland is, herinnerde ik mij dat artikel weer. En ik was benieuwd of mijn artikel van toen ook nu nog actueel zou zijn. Oordeel zelf, want in het artikel hieronder volgen nog een keer de drie netwerklessen die ik heb afgeleid uit die documentaire van destijds!

Hartelijke groet,
Daphne Medik


Artikel: Wat kunnen we leren van Barack Obama? 

Les 1. Obama is een echte strateeg. Hoe jij het doet weet ik niet, maar de meeste mensen die ik tegenkom op netwerkbijeenkomsten hebben niet of nauwelijks nagedacht over hun netwerkstrategie. Zij gaan naar bijeenkomsten 'om te netwerken’, borrelen wat en na verloop van tijd beginnen ze te klagen dat netwerken zoveel tijd kost en nooit wat oplevert. Herken je dat? Zo ja, realiseer je dan dat je veel tijd kunt besparen door na te denken over je netwerkstrategie en je acties daarop aan te passen. Net als Obama...
 
Wat Obama namelijk heel consequent heeft gedaan, is mensen helpen die zich inzetten voor dezelfde doelen als hij. Voor hij president werd, waren dat vaak mensen in een hogere positie. In de documentaire die ik zag, werd gezegd dat hij daarmee veel "I owe you’s" heeft opgebouwd. En je weet: wie zaait, zal oogsten. Het is ongetwijfeld een van de factoren die hem succes hebben gebracht. Het loont blijkbaar om een strategie te bepalen.
 
Les 2. Obama is een echte bruggenbouwer.Zoals je misschien weet was Barack Obama in de beginjaren van zijn carrière actief als welzijnswerker. In zijn jeugd heeft hij, dankzij zijn blanke grootmoeder, geleerd om zich te bewegen in zowel donkere als blanke gezelschappen. Wellicht dat hij daardoor in zijn werk ook zo gemakkelijk bruggen wist te bouwen tussen zwarte en blanke mensen én tussen links en rechts.
 
Een succesvolle netwerker beweegt zich ook gemakkelijk in elk gezelschap én bouwt regelmatig bruggen tussen mensen. Het is iemand die over sociale vaardigheden beschikt en zijn ‘netwerkantenne’ continu ‘aan’ heeft staan. Anders gezegd, die oprecht geïnteresseerd is in andere mensen en hoe hij die kan helpen. Eén van de meest waardevolle dingen die je als netwerker voor een ander kan doen, is de brug bouwen tussen vraag en oplossing, door iemand in contact te brengen met een ander die echt iets voor hem kan betekenen.
 
Les 3. Obama is authentiek. Wil jij een relatie aangaan met iemand die een rol speelt? Waarschijnlijk niet. Barack Obama vaart zijn eigen koers, heeft zijn eigen stijl en iedereen weet waar hij voor staat.

Wat mij vaak opvalt bij succesvolle netwerkers is dat ook zij authentiek zijn. Ze komen uit voor wie ze zijn en waar ze voor staan en hebben hun eigen, persoonlijke netwerkstijl. De klik is er wel of niet, maar je weet wat je aan ze hebt. En dat lijkt mij heel belangrijk, omdat netwerken draait om het aangaan en onderhouden van relaties. Zoals Loesje al schreef: 
"Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen!".

Wat kunnen we dus leren van Obama? Vast nog veel meer, maar in ieder geval:
1. Ontwikkel je eigen netwerkstrategie om effectiever te netwerken.
2. Help anderen door verbindingen te leggen, het komt altijd naar je terug.
3. Blijf jezelf.

Doe er je voordeel mee en geniet van het netwerken!
Daphne Medik 


Training en coaching
Zakelijk netwerken in een business-to-business omgeving. Dat is mijn specialisatie. Social media zijn een handig hulpmiddel bij het versterken van je netwerk. Vandaar dat ik mij de afgelopen jaren ook heb gespecialiseerd in het geven van social media trainingen, met name LinkedIn. LinkedIn is als grootste zakelijk netwerk ideaal om je netwerk uit te bouwen en te onderhouden. Twitter is handig om meer bezoekers naar je site te lokken.

Voor informatie over training en coaching klik op onderstaande links naar mijn site:
Netwerktrainingen
LinkedIn trainingen

Graag help ik je om meer resultaat te halen uit hun netwerk. Voor trainingen, workshops, presentaties en coaching: kijk op mijn site of mail me via d.medik@dmmcommunication.nl.  

Waardeer je dit eZine?  of deel het via:
Vermeld op mijn eigen LinkedIn pagina    Tweet deze mail   Facebook: vind ik leuk

Daphne over social media en netwerken: 
Duur 2 minuten.
Geproduceerd door Van Harte Videoproducties
 

Wie is Daphne Medik?
 fotografie: Judith Keessen 

Als netwerkcoach en trainer help ik professionals, ondernemers en managers van middelgrote en grote bedrijven om met meer gemak klanten te krijgen via hun netwerk. Daarnaast leer ik mensen hoe zij effectiever kunnen netwerken om hun carrière te versterken. 

Met veel bevlogenheid en energie geef ik al jaren netwerk-coaching en training. Inmiddels heb ik vele honderden mensen getraind in netwerkvaardigheden en een effectiever gebruik van het succesvolste zakelijke online netwerk LinkedIn.

Nieuwe klanten krijg ik meestal via mijn netwerk. Ik kan je helpen om dit ook voor jouw organisatie te realiseren. Wil je weten welk traject voor jou het meest geschikt is, bel me dan op 06 510 50 999 
of mail d.medik@dmmcommunication.nl. Volg ook de Bedrijfspagina van DMM Communication op LinkedIn, dan blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.


DMM's Netwerktips verschijnt ongeveer tien keer per jaar en heeft tot doel om geïnteresseerden te helpen bij het opbouwen, onderhouden en benutten van hun netwerk. Wil je dagelijks een netwerktip ontvangen? Wordt dan lid van de LinkedIn Groep netwerktips



Doorsturen

Aanmelden




© 2014 Daphne Medik, DMM Communication. Alle rechten voorbehouden. Als je artikelen of delen hiervan elders wilt publiceren mag dat, mits je het copyright vermeldt en verwijst naar de site van DMM Communication. Ik stel het op prijs als je me hierover informeert.

DMM COMMUNICATION-NETWORKING FOR RESULTS  - WWW.DMMCOMMUNICATION.NL