Infomagazine Rolstoeltoegankelijkheid

Tips & informatie over alle aspecten van rolstoeltoegang
11 maart 2010
Jaargang 1, nummer 2
Inhoud
 
* Hoofdartikel : Hoe realiseert u een rolstoeltoegankelijk invalidentoilet? 15 tips!
* Deze maand : Weer naar buiten...
* Presentatie : Met een frisse blik en boordevol ideeën de lente in
Deze maand

 
 

Geachte ,

De winter trekt zich terug en aan alle ongemakken van sneeuw en ijs lijkt een einde te komen. Heerlijk! Want voor een rolstoeler betekent gladheid en sneeuw voornamelijk huisarrest. En dat heeft nu lang genoeg geduurd; ik verwelkom de lente maar al te graag!

U loopt vermoedelijk regelmatig langs een invalidentoilet. U ziet zo'n toiletdeur met het bekende rolstoelsymbool en denkt vast dat het daarmee voor de rolstoeler prima geregeld is. In het hoofdartikel van deze maand leest u dat het zo simpel niet is.

U zult ontdekken dat er bij de aanleg zelfs het nodige (behoorlijk) fout kan gaan. Een artikel dat u laat leren van de onwetendheid en onkunde bij de leveranciers uit de voorbeelden, zodat ú zichzelf veel ellende en kosten kunt besparen met de 15 (!) tips.
aan mensen in uw netwerk voor wie u denkt dat het eveneens interessant is.

Ik wens u een zonnige start van de lente!

 

Denise Janmaat Foto Denise Janmaat


Schrijf u nú in voor dit gratis Infomagazine

Verschijnt maandelijks. Biedt u een schat aan informatie en vele voorbeelden over het verbeteren
van de rolstoeltoegankelijkheid.

U ontvangt dit Infomagazine
omdat u erom heeft verzocht, opdrachtgever bent of anderszins een relatie bent van
rolstoeltoegankelijkheid.nl
Met de link onderaan kunt u de verzendopties wijzigen.

Tip van de maand

Wist u dat bij een hoogteverschil van straatniveau naar de entree van 20 tot 1000mm, dit overbrugd dient te worden door een hellingbaan (tot 150mm in combinatie met een trap).
Bij meer dan 250mm hoogteverschil dient er een leuning aangebracht te worden op de hellingbaan.
Tot 250mm hoogte kunt u volstaan met een afrijbeveiling (opstaande rand van 50mm).

Presentatie: Met een frisse blik en boordevol ideeën de lente in


Wilt u eens een (jaar)vergadering of periodieke bijeenkomst van uw ondernemers- of beroepsvereniging aanvullen met een lekkere oppepper? Wilt u naar huis gaan vol energie en boordevol ideeën om direct mee aan de slag te gaan? Nodigt u dan Denise Janmaat uit voor een sprankelende, desgewenst prikkelende, inspirerende en/of motiverende presentatie!

Natuurlijk kan die gaan over rolstoeltoegankelijkheid en de vele aspecten daarvan. Of een inspirerend verhaal over doelen stellen én bereiken en vooral over hóe je dat doet. Zij spreekt uit eigen ervaring en motiveert haar toehoorders door haar passie en praktische voorbeelden. Als íemand een verhaal kan houden over doorzettingsvermogen en veerkracht, dan is zij het wel.

De presentatie die Denise Janmaat geeft, wordt helemaal afgestemd op uw situatie en wensen. Zij neemt de mogelijkheden in een persoonlijk gesprek graag met u door. Bel haar nu voor een afspraak.

Hoofdartikel: Hoe realiseert u een rolstoeltoegankelijk invalidentoilet?


Met de titel van dit hoofdartikel heb ik u hopelijk al aan het denken gezet.
Waarschijnlijk is uw reactie: “het is toch logisch dat een invalidentoilet rolstoeltoegankelijk is?”. Ja, daar gaat u vanuit. En terecht. Want u neemt aan dat degenen die het invalidentoilet hebben ontworpen / getekend / gemaakt, kennis van zaken hebben. Op hún vakgebied wel, maar meestal onvoldoende op het gebied van rolstoeltoegankelijkheid. U zult versteld staan hoeveel er mis kan gaan! Deze maand laat ik u drie voorbeelden zien van invalidentoiletten, waarvan één heel schrijnend. En zoals u van me gewend bent, geef ik u ter afsluiting 15 tips (!) om op úw locatie alles in eén keer goed te doen en heel veel onnodige kosten te besparen.

Kijkt u mee naar wat er fout kan gaan als u ervoor kiest uw (ver)bouwplan uit te laten voeren zonder een deskundige op het gebied van rolstoeltoegankelijkheid naar het plan of de situatie te laten kijken. Natuurlijk staat het vereiste vermeld in het Bouwbesluit en aanvullende regelgeving. Als dat wordt nageleefd,  zou u zich op basis daarvan geen zorgen hóeven te maken, toch? Dat het toch nog niet optimaal kan zijn of zelfs heel erg fout kan gaan, blijkt uit de volgende twee voorbeelden.

Het eerste voorbeeld is het invalidentoilet in het
Holiday Inn-hotel in Lijnden (bij Badhoevedorp).

Het is een prachtig ruim invalidentoilet. Spijtig is alleen, dat het zich bevindt áchter de algemene toegangsdeur tot de dames- en herentoiletten, die van een zware dranger is voorzien. Die is door een rolstoeler niet zelfstandig te openen. En dus kan het invalidentoilet niet zonder hulp bereikt en weer verlaten worden. Heel onplezierig voor de rolstoeler.


De situatie kan hier heel eenvoudig worden verbeterd door de dranger lichter af te stellen (liefst weg te laten), zodanig dat de deur door een rolstoeler ook zélf te open is.

Om het echt handig te maken, kan bovendien een handgreep op de deur aangebracht worden. De rolstoeler hoeft dan niet moeizaam te reiken naar de klink, maar kan de handgreep vastpakken op de plek die goed binnen bereik is. Op die positie kan de rolstoeler ook meer kracht zetten. Die handgrepen zijn er in allerlei uitvoeringen, zodat het altijd past bij het interieur.

Om u te laten te zien waarom het lastig is voor een rolstoeler om een deur met dranger te openen, is er een videofilmpje (42 sec.) van gemaakt. Afhankelijk van de handicap varieert de kracht van de rolstoeler. Voor rolstoelers is het onhandig, en soms door hun handicap zelfs onmogelijk, om naar voren te reiken naar de klink (over hun voetsteunen heen) en ook nog zwaar te moeten duwen.

Het toilet is door de plaatsing van de -in elk toilet aanwezige- box voor incontinentiemateriaal, niet door alle rolstoelers te gebruiken. Die box belemmert namelijk het plaatsen van de rolstoel direct naast het toilet, om vanuit de rolstoel over te kunnen schuiven naar het toilet. U ziet dat in eveneens in het  videofilmpje. Ook dit is met een eenvoudige verplaatsing van de box op te lossen.


Het tweede voorbeeld is schrijnend en daardoor zeer leerzaam. Het betreft het invalidentoilet in het Mercure hotel Amsterdam Schiphol Airport

In de bezoekersruimte was nooit een invalidentoilet aanwezig. Met de verbouwing van de toiletgroepen is er een invalidentoilet aangelegd. Het is prachtig betegeld, ziet er luxe uit.

Helaas: het is niet rolstoeltoegankelijk! Zoals u op de foto links kunt zien, past de rolstoel bij maximaal doorrijden niet in het toilet; de deur kan niet gesloten worden. Er is geen ruimte om naar rechts te manoeuvreren, want daar bevindt zich de wastafel. De ruimte is qua afmeting dus volstrekt ontoereikend.

Ook met een handbewogen rolstoel is de ruimte getoetst. Die rolstoel kan net aan naar binnen, doch dan zit de rolstoeler met de knieeën klem tegen de deur en kan daardoor de transfer naar het toilet niet maken.

Op de rechter foto en in het videofilmpje ziet u bovendien dat de in elk toilet aanwezige box voor incontinentiemateriaal door de bezorger naast het toilet is gezet, op de plek waar de rolstoeler moet manoeuvreren om de transfer naar het toilet te maken. Bovendien past de rolstoel nu zeker niet in het toilet; de box neemt twintig centimeter extra in beslag van een ruimte die al te ondiep is.

Er rest maar één conclusie: weggegooid geld. Heel wrang, want toen begonnen werd met de verbouwplannen was de totaal beschikbare vloeroppervlakte absoluut voldoende om een prachtige toiletgroep aan te leggen inclusief een rolstoeltoegankelijk invalidentoilet. Hier is dus letterlijk geld door het toilet gespoeld.

Ter verduidelijking is ook hiervan een videofilmpje (46sec.)gemaakt zodat u de diverse bottle-necks duidelijk kunt herkennen.


Hoe het ook kan, kunt u zien in dit laatste voorbeeld: het invalidentoilet van het Zaantheater in Zaandam.


Een deur zonder dranger, met handgreep. Een ruime toiletruimte waarin de rolstoeler goed kan functioneren, zelfs met een eventuele begeleider. De box voor het incontinentiemateriaal hangt aan de wand en vormt daardoor nooit een obstakel.

Alles voldoet hier aan de eisen en is ook nog eens functioneel.

Voor de spiegel hebben ze hier een creatieve oplossing gevonden. Er is in de wand een hoge spiegel geplaatst met een getinte mozaïekrand, zodat zowel een rolstoeler als een valide bezoeker van dit toilet de spiegel kan gebruiken. Goedkoper dan een kantelbare spiegel, functioneler en fraaier!

15 tips om een rolstoeltoegankelijk invalidentoilet te realiseren

De indeling van de ruimte is de enige factor waarvoor geen vast stramien is aan te geven; die wordt bepaald door de architectonische invulling van het gebied waarin het invalidentoilet wordt gesitueerd (inclusief bereikbaarheid en toegankelijkheid van de entree van het toilet). Vraagt u gerust om hulp als u daar assistentie bij nodig heeft, want zoals u heeft gezien bepaalt de indeling in belangrijke mate de rolstoeltoegankelijkheid. Een toetsing vooraf bespaart u veel geld.

Als u met de onderstaande tips aan de slag gaat, kunt u zelf al wel een heel eind komen:


 1. Houd een minimale breedte van 1650mm aan. De lengte kan variëren afhankelijk van de indeling, doch zal circa 2200mm dienen te zijn.
 2. Maak de toegangsdeur rechtstreeks bereikbaar vanuit de verkeersruimte (dus geen portaal), zodat de rolstoeler zo min mogelijk hoeft te manoeuvreren.
 3. Plaats geen dranger op de deur.
 4. Houd een toegangsbreedte van tenminste 850mm, bij voorkeur 900mm aan.
 5. Plaats een handgreep op de deur (op 900-1050mm hoogte en 50mm van de deur), zodat de rolstoeler die makkelijk achter zich dicht kan trekken.
 6. Houd tenminste aan één zijde van de toiletpot minimaal 900mm vrij. De rolstoeler kan dan de rolstoel naast het toilet plaatsen om de transfer te kunnen maken.
 7. Breng de toiletpot zodanig aan dat de afstand tussen de achterwand en de voorzijde van de toiletpot minimaal 700mm is. Is noodzakelijk in verband met de transfer vanuit de rolstoel naar de toiletpot.
 8. Plaats het toilet zodanig dat de zithoogte (zonder toiletbril) 460mm is. Met toiletbril 480mm. Dit eveneens voor het vergemakkelijken van de transfer.
 9. Bevestig opklapbare beugels op 250mm boven de toiletbril en 600mm van elkaar. Houdt u daarbij de constructie in de gaten want er moet met het hele gewicht op gesteund kunnen worden.
 10. Hang de toiletrol binnen handbereik, bij voorkeur in een van de opklapbare beugels.
 11. Zorg voor een vrije draaicirkel voor de rolstoel van 1500mm.
 12. Hang de wastafel op 800mm hoogte, zodat de rolstoeler eronder kan rijden.
 13. Zorg voor warm en koud stromend water zodat iemand zich kan verzorgen. Werk de leiding weg in de muur, zodat de rolstoeler zich er met de knieën niet aan kan verbranden.
 14. Breng een spiegel aan met de onderzijde op 1000mm hoogte en bovenzijde op tenminste 1950mm. Zodoende is de spiegel door zowel rolstoelers als valide toiletbezoekers te gebruiken.
 15. Hang de box voor het incontinentiemateriaal aan de wand, zodat die een vaste plaats heeft en geen obstakel kan vormen.

 
Met een invalidentoilet waarbij u met al deze tips rekening heeft gehouden, is de rolstoeler een tevreden gebruiker. Als u dit Infomagazine blijft volgen, wordt het steeds makkelijker en krijgt u steeds meer gevoel voor de bijdrage die u kunt leveren aan rolstoeltoegankelijkheid. Schrijft u zich hier
in om het gratis maandelijks te ontvangen.© Denise Janmaat / Rolstoeltoegankelijkheid.nl, alle rechten voorbehoudenWilt u dit artikel elders publiceren? Dat mag natuurlijk als u de volgende tekst en een werkende link naar de genoemde website toevoegt:  "Door Denise Janmaat van
Rolstoeltoegankelijkheid.nl  Daar kunt u ook het gratis maandelijkse Infomagazine Rolstoeltoegankelijkheid aanvragen.”

 

Over Denise Janmaat
Foto Denise Janmaat
Denise Janmaat is Adviseur Rolstoeltoegankelijkheid. Al vanaf 1989 is zij ondernemer. Sinds 1998 is Denise rolstoelafhankelijk. De combinatie van haar ondernemerschap met haar praktische ervaring als rolstoeler zorgt voor een unieke invulling van haar adviezen over de rolstoeltoegankelijke inrichting van gebouwen, kantoren, de openbare ruimte, winkels, hotels, restaurants en woningen.

Als Denise Janmaat in de ontwerpfase meekijkt naar de rolstoeltoegankelijkheid, werkt zij op basis van de bouwtekeningen. Daarmee bespaart u aanzienlijk in de bouwkosten en voorkomt u aanpassingen achteraf.  In bestaande situaties die wijziging behoeven, voert zij de rolstoeltoegankelijkheidstoetsing naar keuze op bouwtekening en/of op locatie uit. Doordat zij in haar eigen rolstoel komt, is dit de ultieme praktijktoetsing die direct duidelijkheid schept. Haar creatieve oplossingen blijken in de praktijk vaak goedkoper en makkelijker uit te voeren dan u denkt.
 
 
 

Rolstoeltoegankelijkheid.nl
Postbus 189, 1940 AD Beverwijk
Telefoon:
06 51 186 174
E-mail:
info@rolstoeltoegankelijkheid.nl
Website:
www.rolstoeltoegankelijkheid.nl

Als u zich wilt afmelden voor dit Infomagazine, 

Kent u iemand voor wie dit Infomagazine ook interessant is? Stuurt u dit Infomagazine dan via deze link door! Bedankt.