De grote romantiektest

Ben je zo’n hopeloos romantisch persoon dat je, als je verliefd bent, de hele wereld wel kan omarmen en alles door een roze bril ziet? Of ben je meer een rationele realist die nog nooit van het woord romantiek heeft gehoord en zelden uit zijn schulp kruipt?

Deze test zal je helpen te ontdekken welk type je bent.
Kruis de uitspraken aan die het beste bij je passen. Op elke vraag kies je één antwoord.

1. Wat versta je onder ‘seks en liefde’?
a) Seks is seks en liefde is liefde en komen maar zelden tegelijkertijd voor.
b) Ware liefde? Sentimenteel gedoe in jouw ogen. Zoiets bestaat gewoon niet.
c) Voor jou zijn seks en liefde onlosmakelijk met elkaar verbonden.
d) Natuurlijk is seks het meest bevredigend als er oprechte gevoelens aan te pas komen – maar zonder dat is het ook niet te versmaden.

2. Wat versta je onder een romantisch weekendje samen?
a) Een romantisch uitstapje naar een stad of een meer of een fietstocht in de bergen.
b) Dat je heel veel dingen voor je partner doet die je gewoonlijk niet doet, zodat je daarna goede seks kunt hebben.
c) Een korte vakantie in een met sneeuw bedekt hotel in de Alpen, met een sledetocht in het maanlicht onder een heldere sterrenhemel, een romantisch diner met kaarslicht en na afloop lekker samen voor het haardvuur.
d) Niet veel, omdat het met intimiteit en saamhorigheid te maken heeft. En dat is nou net helemaal niets voor jou.

3. Vind je het gemakkelijk om ‘ik hou van jou’ te zeggen?
a) Je vindt het best moeilijk, maar om je partner te behagen zeg je het soms – vaak nadat hij of zij je erom gevraagd heeft.
b) Natuurlijk! Als je van je partner houdt, kan je het niet vaak genoeg zeggen.
c) Je vindt dat zoiets niet zomaar gezegd kan worden. Daarom zeg je het zelden, maar als je het tegen iemand zegt, komt het uit de grond van je hart.
d) Nee, helemaal niet. Je haat liefdesverklaringen.

4. Je partner vraagt of je romantische muziek op wilt zetten. Welke cd zou je kiezen?
a) Je hebt geen sentimentele kwijlmuziek in huis.
b) Afhankelijk van je stemming kan het klassieke of popmuziek zijn, maar in elk geval iets dat voor jullie veel betekenis heeft.
c) Een cd die je onlangs voor je partner hebt gekocht en waarnaar je niet in je eentje zou luisteren.
d) Hoe sentimenteler en zoeter, hoe beter. Je wilt helemaal in je knuffelbui opgaan.

5. Wat betekent het huwelijk/samenwonen voor je?
a) Het huwelijk is de prijs die je moet betalen om geregeld seks te hebben.
b) Het is de bekroning en het doel van elke gelukkige relatie.
c) Een zinnig instituut dat de mogelijkheid biedt je liefde tot uitdrukking te brengen.
d) Seks is de prijs die je moet betalen voor het huwelijk.

6. Hoe sta je tegenover vreemd gaan?
a) Als een onvergeeflijke breuk in het vertrouwen en een reden om te scheiden.
b) Als twee mensen echt van elkaar houden en gelukkig zijn in hun relatie, zou geen van beiden reden hebben om ontrouw te zijn. Het is een teken dat er iets mis is in de relatie. Afhankelijk van de ernst ervan zou je bereid zijn het te vergeven.
c) Je beschouwt het niet als een probleem. Het heeft ook niets met je partner te maken. Soms heb je gewoon een beetje afwisseling nodig, en verandering van spijs heeft nog nooit een relatie enige schade toegebracht.
d) Je hangt het spreekwoord ‘wat niet weet, wat niet deert’ aan en je zou een slippertje niet bekennen of het van je partner willen weten.

7. Wat doe je als je partner je vraagt hem of haar meer liefde te tonen?
a) Je leegt de vuilnisbak, koopt een bos bloemen, hangt een nieuwe rol toiletpapier op de houden, wast de auto, haalt de overhemden van de stomerij of je kookt iets lekkers. Wat je van deze doet, maakt niet uit, het betekent voor jou allemaal hetzelfde. Het gaat erom dat je in elk geval iets doet.
b) Je partner zou dit nooit zeggen, want je doet vaak iets om hem/haar te verrassen; je trakteert hem/haar bijvoorbeeld om hem/haar te laten zien hoeveel hij/zij voor je betekent.
c) Je zegt hem/haar dat je dit onzin vindt. Als je niet van hem/haar zou houden, zou je niet bij hem/haar zijn.
d) Je verexcuseert je omdat je de laatste tijd zo onattent bent geweest en je vraagt naar zijn concrete wensen en brengt ze vervolgens in vervulling.

8. In het begin van jullie relatie waren de dagen (en de nachten) niet lang genoeg. Jullie brachten uren door met elkaars hand vast te houden, elkaars rug te strelen en jullie konden eindeloos praten. Maar nu jullie getrouwd zijn is alles veranderd. Hoe komt dat volgens jou?
a) Je hebt er zelf niet echt een verklaring voor. Je partner lijkt steeds gereserveerder te worden en hij zegt niet waarom. Je krijgt de laatste tijd het gevoel dat hij niet (meer) van je houdt.
b) Je weet nu alles wat je over je partner zou moeten weten. Uitgebreide gesprekken hebben geen zin meer.
c) Zo is het nu eenmaal. Zo lang het goed met je gaat en alles in bed goed gaat, ben je niet echt ongerust.
d) Je vindt het jammer. Zo nu en dan probeer je het te veranderen. Maar het is waarschijnlijk net als de eerste fase van verliefd zijn: Op een bepaald moment komt er een einde aan dit bijzondere gevoel.

9. Voor jou is verliefdheid...
a) ... niets meer dan een biologische truc van de natuur om te garanderen dat man en vrouw lang genoeg bij elkaar blijven om zich te kunnen voortplanten.
b) ... een overgewaardeerde zaak, omdat het nooit blijvend is en er een moment komt dat je weer met beide benen op de grond belandt.
c) ... een van de mooiste dingen. In het ideale geval duurt het je leven lang (ook al beweert de wetenschap het tegenovergestelde).
d) ... gewoon geweldig en je moet er zo lang mogelijk van genieten.

10. Als je verliefd bent...
a) ... loop je met je hoofd in de wolken en een dwaze lach op je gezicht rond, alsof je van een afstand bestuurd wordt; je zweeft boven de grond en je kunt niet helder meer denken.
b) ... lijken zelfs belangrijke dagelijkse problemen klein en onbeduidend. Je zit vol energie en niets kan je in een slecht humeur brengen.
c) ... voel je je lichamelijk extreem aangetrokken tot je partner en denk je de hele dag aan hem/haar – en aan seks met hem/haar.
d) Verliefdheid is louter een extreme lichamelijke aantrekkingskracht die natuurlijk absoluut niet negatief is.

Tel hoe vaak je type I, II, III en IV hebt gekozen (omcirkel). Elk antwoord is één punt. Lees het gedeelte waar je de meeste punten scoorde.

Vraag Type I Type II Type III Type IV
1 c d a b
2 c a b d
3 b c a d
4 d b c a
5 b c d a
6 a b d c
7 b d a c
8 a d c b
9 c d b a
10 a b c d

Type I
Je bent hopeloos romantisch. Alleen al bij de gedachte samen met je partner langs een verlaten strand te wandelen, aan een dinertje met kaarslicht of een traditioneel plaatje – een man die met een rode roos voor je neerknielt – schieten de tranen je in de ogen en krijg je slappe knieën.
Maar je romantische inslag tempert zo nu en dan je realiteitszin of wekt hoge verwachtingen die tot problemen in je relatie kunnen leiden, vooral als je partner helemaal niet romantisch is en jullie werelden botsen.

Type II
Je bent best romantisch, maar niettemin sta je met beide benen op de grond en verlies je zelden grip op de werkelijkheid. In feite is dit een gezonde combinatie en in de meeste gevallen zal je partner je niet teleurstellen. Voor jou is het idee romantiek niet aan bepaalde clichés gebonden (wandelen in de maneschijn, liefdesverklaringen enz.), maar ontstaat dit gevoel op een bepaaald moment – en dat is precies de reden waarom het zo bijzonder voor je is.

Type III
Je beschouwt romantiek als een middel om je doel te bereiken, vooral als je een partner hebt die nogal romantisch is. Zelf ben je realistischer ingesteld – kippenvel, scheuten van geluk bij het zien van een open vuur of een verhoogd endorfineniveau in de aanwezigheid van een bruidspaar zijn je vreemd – maar als het je partner gelukkig maakt ( en jij gespaard wordt voor discussies), ben je tot heel veel bereid.

Type IV
Je bent absoluut geen romantisch persoon. Je probeert dit gegeven ook niet te verbloemen, je weet tenslotte dat een vos wel zijn haren, maar niet zijn streken verliest, zelfs niet om de liefde van zijn partner te winnen. Als het aan jou lag, mag al die nodeloze drukte verdwijnen. Je vindt het meestal een commerciële truc (Valentijnsdag is een duidelijk voorbeeld, deze dag moet door een bloemist of een ansichtkaartenleverancier in het leven zijn geroepen), maar jij laat je er niet voor strikken.
Met deze extreme ideeën moet je niet verbaasd staan dat je zo nu en dan in zenuwslopende discussies belandt, vooral als je partner erg romantisch is.

Bron: Het Pease relatie-testboek, Allan & Barbara Pease


Heb je naar aanleiding van deze test behoefte om eens te praten over jouw relatie, loopt jouw relatie anders dan je zou willen of wil je weten hoe je meer passie in jouw relatie kunt leggen?
Maak dan eens een vrijblijvende afspraak bij Marjan Coaching, http://www.marjancoaching.nl