- Voeg me toe in je adresboek -
Nieuws
Beste 

Misschien is het je ontgaan, misschien ook niet. Mijn nieuwsbrief is een week later dan normaal. Ik heb van 25 mei tot en met 27 mei de level 1 training: Trauma and Tension Releasing Exercises (spanningsoplossende oefeningen) van David Berceli gevolgd in Amsterdam. En ik zit nu in het certificeringstraject.

Ik dacht dat ik de dinsdag na de training wel een nieuwsbrief zou kunnen tikken. Maar ik was nog helemaal in verwondering en zo vol van de ervaring dat ik alles even moest laten bezinken. In plaats daarvan heb ik heerlijk in de zon gelegen en niks gedaan. Woensdag stond ik op en ik dacht: 'weet je wat, ik plak er nog een cursusdag tegenaan'. Ik mis nog enkele stukjes van de puzzel en toen heb ik afgelopen zaterdag nog een extra TRE workshop gevolgd in Castricum bij dezelfde trainer.

In mijn artikel probeer ik zoveel mogelijk in mijn eigen woorden uit te leggen wat TRE is en hoe het werkt. Ik heb het heel wetenschappelijk en in het Engels overgedragen gekregen, en dat is ook helemaal goed, maar in gewone termen snap ik het zelf ook beter. 

Ik geef, in mijn certificeringsproces, alleen TRE-sessies aan een selecte groep bekenden. Zodra ik mijn certificaat heb, kan iedereen zich aanmelden voor een TRE sessie. Ik laat uiteraard weten wanneer dat is.

Wil je TRE graag op korte termijn ervaren? Dan verwijs ik je graag naar deze lijst van gecertificeerde trainers in Nederland/Europa. 

Mijn kennis en kunde wat ik heb opgedaan zet ik zowiezo in bij mijn 'gewone' behandelingen. Zo heb ik iemands ijskoude voeten op een hele andere manier met succes behandeld. Maar dat verhaal bewaar ik voor de volgende nieuwsbrief.  

Veel leesplezier en warme groet, Pepine

Archief E-zines
Hier staan alle eerder verschenen E-zines op een rijtje om nog een terug te lezen.


PS Je ontvangt dit Ezine omdat je je hebt aangemeld voor een van mijn diensten. Afmelden gaat heel eenvoudig via de afmeldlink. Je kunt deze nieuwsbrief ook doorsturen naar een collega, vriend, vriendin of andere bekende.
In het kort
4 juni 2013

Nieuw gratis E-book
Hier kun je mijn nieuwste gratis E-book: Tips om te ontspannen, los te laten en op te laden aanvragen. 

Waardering/testimonials
Laat je waardering voor mij als zorgverlener nu achter in de Zorggids! Hoe hebben de behandelingen jou geholpen? Laat het ons weten. Hoe ging het eerst met je en hoe gaat het nu? Leuk als je je ervaring wilt delen met ons. Dat kan ook in mijn gastenboek. Schrijftip: schrijf zoals je je ervaring aan een vriend of vriendin zou vertellen.

Meditatie MP3's nu met staffelkorting!
Kun je niet komen voor een energetische behandeling of heb je extra ondersteuning nodig tussen de sessies door? Ik help je graag op afstand met mijn meditatie MP3's. Na je bestelling ontvang je de links in een e-mail en kun je, door erop te klikken, direct luisteren via je computer of bijv. smartphone. Klik hier voor mijn webshop.

Volg mij voor de laatste updates op:

Volg mij op Twitter    Vermeld op mijn Facebook pagina     Bekijk mijn LinkedIn paginaArtikelen

 Wat is TRE en waarom werkt het?

 

TRE staat voor Trauma and Tension Releasing Exercises. Vrij vertaald in het Nederlands: Spanningsoplossende oefeningen. Het is ontwikkeld door David Berceli.

Nu komen we al gelijk op een eerste punt: het woordje trauma. Om deze methode toe te passen hoef je helemaal niet getraumatiseerd te zijn in de meest heftige zin van het woord. Trauma moet je op een glijdende schaal zien van het ergste tot het minst heftige, bijv. een struikelpartij over een losse stoeptegel tijdens het uitlaten van je hond.

Trauma, een heftige ervaring of meerdere spannende ervaringen zorgt voor een spier-spanningspatroon in het lichaam. Dit spanningspatroon wordt ook 'opgeslagen' in je hersenstam, het meest primitieve deel van je brein.

Bij heftige schrik of langdurige spanning spant ook een hele diepliggende spier zich aan: de psoas spier. Deze spier laat je bij heftige schrik automatisch in elkaar krimpen in foetushouding. Je biedt je stevige rug aan en je beschermt je kwetsbare buik. Hier hoef je van te voren niet over na te denken, dit gaat automatisch.

Waarom in foetushouding? De psoas spier verbind je benen met je ruggengraat (zie plaatje) en zorgt er ook voor dat je 'automatisch' je belager een schop kan geven of dat je heel hard weg kan rennen. Heeft vechten of vluchten geen zin meer, dan krul je jezelf op in een balletje, vaak ook met je handen op je hoofd voor extra bescherming.

Ook al krul je jezelf niet op als een balletje tijdens je spannende functioneringsgesprek met je manager, je lichaam is wel degelijk in staat van paraatheid en de psoas spier zal zich onmerkbaar samentrekken.

Kijk hier naar een Engelstalige interview met twee experts die de materie goed uitleggen en het via lichaamstaal uitbeelden: http://www.youtube.com/watch?v=cQNQ7CyGbec&feature=youtu.be

Nick en Simon, en Kees zie je in hun documentaire in hun tentje 's nachts op safari ook instinctief schrikken en in elkaar krimpen (vanaf 16.37) http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1349220

Ik vind in deze hele context het woordje automatisch heel belangrijk.

Want je kunt jezelf ook automatisch weer uit deze gespannen toestand halen. Hier hoef je niet over na te denken, het gaat helemaal vanzelf. En het maakt ook niet uit hoe lang het geleden is. Alleen zijn we verleerd hoe.

Wat net zo ongecontroleerd gaat als met het ineenkrimpen, zo ongecontroleerd komt het lichaam weer uit de spanning: door te trillen. Het lichaam schudt het ontstane spier-spanningspatroon eruit.

Alleen doen we dat eigenlijk nooit meer als vanzelf. Kinderen en dieren doen dit nog wel, maar jonge mensen en volwassenen leren zich te gedragen, proberen 'het' een plek te geven, praten erover, verdoven de situatie met alcohol, eten of andere afleidingen of gebruiken medicatie tegen allerlei symptomen.

Wanneer je je stress-reactie niet fysiek loslaat, blijf je ook te veel in je hoofd zitten omdat je steeds van je lichaam, je gespannen spieren, het signaal krijgt, dat je gevaar loopt (in welke mate dan ook).

Je kunt dan wel bedenken welke klachten zich gaan ontwikkelen:

 • slapeloosheid, of licht slapen, moeilijk in slaap komen.
 • piekeren en tobben
 • onrust
 • paniekaanvallen, soms zonder aanleiding
 • maagpijn, buikpijn
 • pijn in de liesstreek
 • hoofdpijn
 • rugpijn
 • nek en schouderklachten
 • gespannen zijn
 • emoties
 • kort lontje
 • angsten die niet weggaan
 • etc.

Dus twee dingen zijn belangrijk: het gaat automatisch en je hoeft er niet over te praten.

Bij TRE laat je je lichaam het werk doen op de wijze dat het zich aandient en helemaal zonder oordeel. Je kunt niet goed of fout trillen. Het lichaam is wijs en weet als vanzelf op welke wijze het wil loslaten.

Je hoofd gaat automatisch in deze lichamelijke ontspanning mee, omdat het geen verontrustende signalen meer krijgt van je lichaam.

Hoe wek je dit trillen op? Je wekt het op door een serie van 6 eenvoudige (soort yoga) oefeningen te doen. (plm. 15 min.) Dan ga je op de grond liggen met je benen in 'kikkerpositie'. Je tilt je knieen een klein stukje op en dan beginnen je benen zachtjes te vibreren.

Deze vibratie plant zich voort door je heupen en bekken en laat de psoas-spier lostrillen. Dit vergt soms enige oefening, ook omdat je het niet gewend bent. En na enige oefening merk je dat ook je buik, rug, schouders, armen, nek etc. in de trillingen worden meegenomen. Maar dit is voor iedereen verschillend. Dit doe je ook ongeveer 10 tot 15 minuten met eventueel pauzes tussendoor.

Het ziet er een beetje raar en soms verontrustend uit, mocht je filmpjes bekijken op o.a. youtube. Maar wanneer je het zelf doet, wordt het je eigen ervaring en is het eigenlijk best fijn.

Mocht je het willen ervaren dan zijn er enkele gecertificeerde trainers in Nederland. Of maak kennis met de methode via het boek.

Ik heb de 3-daagse level 1 training pas gedaan en zit nu in het certificeringsproces. Lees hier mijn eigen eerste kennismaking met TRE.

 

Wel gebruik ik de kennis die ik heb opgedaan in mijn energetische behandelingen, waardoor deze nog effectiever zijn. Hiervoor kun je uiteraard altijd een afspraak maken.

Tweet deze mail  Vermeld op mijn Facebook pagina  Vermeld op mijn eigen LinkedIn pagina

Pepine van den Berg - energetisch therapeut

Ervaringsdeskundig op het gebied van Hooggevoeligheid (HSP)
Ruim 10 jaar ervaring in het geven van energetische behandelingenAlle informatie snel binnen handbereik:

Energetische behandeling | TRE - Tension and Trauma Relasing Exercises  

Inschrijven TRE nieuwsbrief E-zine Praktijk Blessed Be

Unieke Meditatie MP3's 

Waardering Zorggids | Gastenboek 

Artikelen in mijn weblog
Contact
Praktijk Blessed Be
Graafseweg 274
6532 ZV  Nijmegen
06-26196249
info@blessedbe.nl
www.blessedbe.nl
- Afmelden van de nieuwsbrief