Kun je deze e-mail niet lezen? Klik dan

 
Beste ,

SHIATSUTIPS, het gratis e-Zine van Shiatsu in Bedrijf met tips en informatie over shiatsu, stoelmassage en Chinese geneeswijze. Nr. 62, 1 mei 2014.

De inhoud:
  • Hoofdartikel: Minicursus Masseren Deel 1
  • Een bericht van Jaana: De eerste stap richting een droom die uitkomt
  • Stoelmassage Summer Intensief op Andere Boeg
  • Training Nieuw Inzicht in Chinese geneeswijze start weer op 21 juni
Een eZine is een nieuwsbrief (Electronic Magazine) die gericht is op het geven van interessante informatie en praktische tips. Je ontvangt dit eZine twee maal per maand. Met de link onderin deze mail kun je je abonnement opzeggen of wijzigen.

Deel de inspiratie! Stuur dit eZine alstublieft door aan iemand voor wie deze informatie ook waardevol is!
DE EERSTE STAP RICHTING EEN DROOM DIE UITKOMT
We waren gisteren op de boot Andere Boeg. Een luxe Yogaboot van Teus en Marloes. Van een oude Rijnaak hebben ze een prachtig cursuscentrum geboetseerd. Een varende cursusruimte met 28 slaapplaatsen, een lichte, ruime lesruimte en alle moderne gemakken.

Ik kon voelen en zien dat de boot een droom is die uitgekomen is. Een droom die zij gedroomd hebben en in de praktijk tot realisatie hebben gebracht. Wat houd ik daar van! Van dromen die werkelijkheid geworden zijn. 

Ik weet uit eigen ervaring dat een droom alleen uitkomt als je er iets voor doet. Het begint bij de eerste stap. En dan gewoon doorgaan. Niet te veel nadenken. Gewoon doen wat er op dat moment gedaan moet worden. Stap voor stap doorgaan en nooit stoppen. En de droom zal werkelijkheid worden. Zo ben ik van zo-maar-een-shiatsubeoefenaar tot een eigenaar van een opleidingsinstituut geworden.

Als ik mijn studenten of andere geïnteresseerden vraag wat hun droom is, zeggen ze vaak: een centrum waar we met meerdere mensen werken aan zaken rond gezondheid, spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling. Net zoiets als Andere Boeg dus. Of net weer anders. Onder mensen leeft veel behoefte aan samenwerken en aan gezamenlijkheid. Aan het 'samen iets goed doen voor de wereld'.

Ook die droom vraagt om een eerste stap. De eerste stap tot een spiritueel centrum kan liggen bij het zelf leren masseren. Mensen leren behandelen. Een eigen praktijk openen. Professioneel bezig gaan. En dan medestanders zoeken. Ergens bij aansluiten. En de droom is werkelijkheid geworden!

Je kunt vandaag al starten met het verwerkelijken van je droom! Ik zal vanaf deze ShiatsuTips een 3 delige Mini Massagecursus geven waar je meteen mee aan de slag kunt. Gewoon thuis. Gewoon doen! Het kan de eerste stap zijn richting een prachtig spiritueel centrum.

Bij de Minicursus horen ook een aantal handige, gratis bonussen. Meld je daarvoor aan via http://www.shiatsu-in-bedrijf.nl/aanmelden-minicursus/

Warme groeten,  

Jaana 
STOELMASSAGE SUMMER INTENSIVE OP ANDERE BOEG
Een intensieve maar super ontspannen training tot GECERTIFICEERDE SHIATSU STOELMASSEUR in 7 dagen! Al varend op de luxe Yogaboot Andere Boeg.

Kom genieten van de cursus "De Drie Parels van Shiatsu Stoelmassage" gecombineerd met een heerlijke vaar vakantie. Vegetarisch eten, Yoga, Qi Gong, Shiatsu, Stoelmassage, Zwemmen, Zonnen, Ontspannen. Veel trainen, veel masseren, veel voelen, veel eigen maken.

We starten in Nijmegen op 3 augustus. Een week later zijn we weer terug in Nijmegen.

Lees alles er over bij http://www.shiatsu-in-bedrijf.nl/onze-diensten/summer-intensive/
 
Na de Summer Intensive kun je in de praktijk met Stoelmassage bezig gaan. Je zult de meest heerlijke en ontspannen behandelingen geven. Je wordt een professionele stoelmasseur.

Van harte welkom!
TRAINING NIEUW INZICHT IN CHINESE GENEESWIJZE
Op 21 mei (de startdatum is verschoven!) start er weer de training

NIEUW INZICHT IN CHINESE GENEESWIJZE
  • Wil je Oosterse wijsheid toepassen binnen je massagebehandelingen?
  • Wil je de binding tussen theorie en praktijk levend en voelbaar maken?
  • Wil je dat je behandelingen effectiever worden en jezelf minder eenergie kosten?

Lees dan hier meer over de training Nieuw Inzicht in Chinese geneeswijze.

Het is een intensieve, interactieve training, die je online thuis doet, op je eigen tijd.
Anders dan anders. Makkelijk te volgen. Praktijkgericht. Geeft je inzicht door eigen ervaring.
Het vraagt tijd en inzet (want je wil wat), maar je kunt je tempo zelf bepalen.

Laat je verrassen en doe mee!

Wil je meer weten? Kom naar een van onze themamiddagen in mei en juni. Informatie vind je op de website.
MINICURSUS MASSEREN; DEEL 1
Dit artikel is een onderdeel van de gratis driedelige Minicursus Masseren. Hoe geef je een behandeling die er toe doet? Deel 1: voorbereiding. Deel 2: de behandeling. Deel 3: Nawerk. Bij de cursus horen ook verschillende gratis bonussen. Meld je aan voor de gratis bonussen via www.shiatsu-in-bedrijf.nl/aanmelden-minicursus/

Wil je leren masseren? Dan heb je geluk! In de Minicursus Masseren ga ik je in drie stappen leren om een heerlijke massagebehandeling te geven. Een behandeling die er echt toe doet. Kan dat zomaar? Ja, dat kan!

Masseren is niet moelijk. Je kunt er meteen, onmiddelijk mee starten. Hoe eerder hoe beter. Als een eigen massagepraktijk (of een eigen spiritueel centrum) je droom is dan heb je geen tijd te verliezen. Dit artikel is het eerste deel van de driedelige Minicursus en daarmee het startpunt van je massagecarriére. Veel plezier er mee! Vandaag Stap 1: de voorbereiding.

Stap 1: de voorbereiding

Wil je een fijne, ontspannende massagebehandeling gaan geven? Dan is voorbereiding het halve werk. Of misschien nog meer dan dat. Alleen tegen iemand zeggen: "Zal ik je lekker masseren" is niet voldoende. Ook al is gewoon lekker masseren ook super fijn, vraagt een "echte" massagebehandeling meer van je dan dat.

Een "echte" massagebehandeling vraagt van je dat je een "echte" masseur bent. En al is het misschien de allereerste massage van je leven die je gaat geven, je kunt jezelf al meteen als een echte masseur neerzetten. Waarom zou je tijd verspillen en eerst halfslachtig te werk gaan? Terwijl je meteen kunt beginnen met het echte werk? 

Maar hoe kan dat? Hoe kun je als echte masseur werken als je nog helemaal niet kunt masseren? Het antwoord op die vraag zit al in de vraag zelf. Hoezo zou je niet kunnen masseren? Een massagebehandeling geven is elke keer weer een ontdekkingstocht. Hoe veel jaar je ook al als masseur bezig bent, je weet nooit van te voren hoe het zal lopen. Elke behandeling is nieuw en vraagt om een open mind. Vaak geven de beginnende masseurs de heerlijkste behandelingen, juist omdat ze nog niet te veel in hun eigen vorm vast zitten.

Bovendien een "echte" masseur zijn betekent veel meer dan alleen je technieken beheersen. Het is vooral een kwestie van je mindset. Je innerlijke houding. Het vraagt van je dat je een professionele houding aanneemt, letterlijk en figuurlijk. En dat kun je vanaf behandeling 1 al doen. En geloof me: je behandeling wordt erdoor een stuk beter. De ander zal het verschil absoluut merken.

Natuurlijk moet je wel eerlijk zijn tegenover degene die je gaat behandelen. Doe je zelf niet letterlijk voor als een professionele masseur. Vertel dat je aan het oefenen bent. Maar "speel" tijdens het oefenen een professionele masseur. Dat hoeft de ander niet te weten, dat is jouw ding.

De voorbereiding op een fijne, ontspannen massagebehandeling bestaat uit 5 stappen.
  1. Om te beginnen heb je iemand nodig die een massagebehandeling van je wilt ontvangen. Maak een duidelijke afspraak met degene. Spreek de tijd af, ook hoelang de behandeling gaat duren. Een half uur bijvoorbeeld. Maar 20 minuten kan ook. Of een uur. Zorg dat je minimaal een uur de tijd hebt om je op de behandeling voor te bereiden, dus "Zal ik je nu lekker masseren" is niet goed genoeg. Opmerking: Als shiatsubehandelaar werk ik altijd door de kleding heen en is er geen olie nodig. Mensen hoeven ook geen kleiding uit te trekken, ik vraag ze wel van te voren om makkelijke kleding aan trekken of mee te nemen om om te kleden. Ook schone sokken!
  2. Als tweede heb je een ruimte nodig om in te werken. Het kan je woonkamer zijn, of je slappkamer, of welke kamer dan ook. Besteed aandacht en tijd aan het voorbereiden van de ruimte. Hier begint de behandeling al! Het is het begin van het neerzetten van een professionele situatie. Zorg dat de ruimte schoon is, lekker ruikt, warm is. Zorg dat je iets moois neerzet op een plek waar het oog van de ander als eerste op zal vallen bij binnenkomst. Geef de ruimte aandacht en zorg; dat zal voelbaar en zichtbaar zijn en het zal een bijdrage leveren aan ontspanning en loslaten tijdens de behandeling.
  3. Als derde heb je een aantal spullen nodig. Je kunt de ander laten zitten op een gewone stoel of op een massagestoel. Of je kunt werken met een massagetafel of gewoon op de vloer. Of een combinatie. Als je op de vloer wilt werken, bouw een stevige en zacht genoeg ondergrond met behulp van bijvoorbeeld campingmatjes, slaapzakken en/of vloerbedekkingen en bedek het geheel met een schone doek of laken. Een gewone matras is meestal te zacht hiervoor. Dat is meteen ook de reden dat op bed werken niet aanbevolen is, maar bij gebrek aan iets anders kan het wel. Naast een groot laken of een grote doek heb je bij liggend werken nodig: een kussen voor onder het hoofd, eventueel een rol (bijvoorbeeld een opgerolde deken) voor onder de knieën, extra kussentjes voor onder de enkels of handen of elders waar nodig en een paar lekkere dekentjes of doeken om de ander toe te dekken tegen koude. En als laatste heb je pen en papier nodig voor aantekeningen. (Een van de bonussen die bij de Minicursus horen is een checklist voor wat je allemaal nodig hebt; onderaan vind je een link waarmee je de bonussen kunt bestellen.) Zorg dat je alles (liever te veel dan te weinig spullen)  bij de hand hebt zodat je niet tijdens de behandeling weg moet om iets te halen. Ook dit werkt mee om een sfeer van professionaliteit te creëren.
  4. Als vierde is het nodig dat je zelf de juiste kleding draagt en schoon bent. Zorg dat je kleding schoon, eenvoudig en makkelijk is. Geen ritsen of knopen, niet strak, niet stijf. Geen  buitenschoenen. Zorg dat je lekker ruikt en er uitziet als een echte masseur!
  5. Als vijfde is het nodig dat je tijd neemt om jezelf lichamelijk en mentaal voor te bereiden op de behandeling. Neem de tijd om oefeningen te doen voor jezelf. Masseer je eigen handen en voeten. Doe strekkingsoefeningen, yoga, Do-In, Qi Gong, Tai Chi of wat je ook kent. (Ken je geen oefeningen? Geen probleem. Bij deze minicursus horen een aantal bonussen waaronder een Qi Gong oefening. Je vindt hieronder een link waarmee je voor de bonussen kunt inschrijven.) Het doel van het doen van oefeningen voordat je een behandeling gaat geven is om bewust te worden van je eigen lijf. Om alle dagelijkse zaken even naar de achtergrond te schuiven en aanwezig te zijn met dat wat er nu voelbaar is. Je lijf. Je adem. Je voeten. Je hoeft je niet perfect te voelen, als je maar voelt wat je voelt. Eindig met een paar minuten zitten met ogen dicht, laat alles los, ontspan, volg je adem. Je kunt jezelf de vraag stellen: "Wat is belangrijk tijdens de behandeling die ik ga geven?" Misschien krijg je een antwoord van je innerlijke wijsheid.
Nu ben je klaar om de ander te ontvangen voor een fijne, ontspannende massagebehandeling. Een behandeling die er echt toe doet. Je hoeft niet twee weken te wachten op het volgende deel van de Minicursus. Je kunt gerust alvast gaan experimenteren. Zie maar wat er gebeurt als je iemand op de manier zoals hierboven beschreven werd ontvangt en gewoon een behandeling gaat geven. Blijf communiceren over of het wel goed voelt voor de ander, blijf voelen of het goed voelt voor jezelf en volg je intuïtie. Zorg er gewoon voor dat het een fijne behandeling wordt. Je kunt het!

Volgende keer deel 2 van de Mincursus Masseren: de behandeling zelf. Schrijf je ook in voor de gratis bonussen, horend bij deze Minicursus Masseren. Je kunt je inschrijven via http://www.shiatsu-in-bedrijf.nl/aanmelden-minicursus/


Warme groeten,

Jaana

  **********************************************************************************************************************************************
Wil je dit artikel gebruiken bijvoorbeeld in een tijdschrift of online? Dat kan wanneer je een werkende link erbij zet naar: http://www.shiatsu-in-bedrijf.nl met een opmerking "Door Jaana Siltasalmi van Shiatsu in Bedrijf. Bestel een gratis e-Boek over shiatsu op haar website!"
OVER JAANA
 Jaana Siltasalmi is de eigenaar en hoofddocent van Shiatsu in Bedrijf Opleidingen. Zij leert masseurs behandelingen te geven die direct de kern raken. 
Jaana heeft de afgelopen 25 jaar een eigen stijl van werken en lesgeven ontwikkeld waarbij shiatsu, Chinese geneeswijze een aandachtig aanwezig zijn naadloos met elkaar gecombineerd worden: het werken met kennis en intuïtie. 
Het werken met kennis en intuïtie betekent in de praktijk: je gevoel volgen en tegelijkertijd, stap voor stap, weten wat je doet. 
Jaana is een docent in hart en nieren en geeft les als geen ander; haar lessen zijn ervaringsgericht, gezellig, ontspannen en diepgaand. Er is plaats voor alles wat zich laat zien. Niemand blijft ongeroerd.
Jaana komt van oorsprong uit Finland.