Kun je deze e-mail niet lezen? Klik dan

 
Beste ,

SHIATSUTIPS, het gratis e-Zine van Shiatsu in Bedrijf met tips en informatie over shiatsu, stoelmassage en Chinese geneeswijze. Nr. 63, 15 mei 2014.

De inhoud:
  • Hoofdartikel: Minicursus Masseren Deel 2
  • Een bericht van Jaana: Wat kun je met een aardappel?
  • Stoelmassage Summer Intensief op Andere Boeg
  • Training Nieuw Inzicht in Chinese geneeswijze start weer op 21 juni
Een eZine is een nieuwsbrief (Electronic Magazine) die gericht is op het geven van interessante informatie en praktische tips. Je ontvangt dit eZine twee maal per maand. Met de link onderin deze mail kun je je abonnement opzeggen of wijzigen.

Deel de inspiratie! Stuur dit eZine alstublieft door aan iemand voor wie deze informatie ook waardevol is!
WAT KUN JE MET EEN AARDAPPEL
Ik heb weer eens succesvol een van mijn huis-tuin-en-keuken-geneeskunstjes toegpast! Dat is elke keer kicken, als dat lukt. Als je met iets simpels groot resultaat kan boeken.

Ik grijp naar mijn heksenkunsten altijd pas als het echt niet anders kan. En dat zijn natuurlijk nu juist de momenten om eer van je werk te hebben. Als iemand vreselijk last heeft van iets is een positief resultaat erg welkom. 

Mijn zoon had een soort ontsteking achter zijn oor, talgklierontsteking. Heeft ie al langer last van, maar gisteren werd het opeens heel erg. Het werd een soort rode bult, bonbon grootte. Helemaal pijnlijk en ontstoken. Zijn halsklieren waren al aan het opzetten. Hij voelde zich echt ziek worden er van.

Het was 's avonds dus naar de dokter gaan kon niet meteen. Ik moest iets doen om hem te helpen. En toen herinnerde ik me iets: EEN AARDAPPEL COMPRES. Dat is het!

Het recept. Aardappel schillen en raspen, de geraspte aardappel vervolgens op een katoenen doekje pletten en dat direct op de huid fixeren met bijvoorbeeld een verband. Het mag een dikke plak zijn van de aardappel smurrie en er mag geen plastic op. En dan een hele nacht laten zitten. Alleen te gebruiken op gave huid. 

Aardappelcompres zou gifstoffen uit het lichaam trekken. Ik leerde het ooit als iets wat je zelfs bij tumoren zou kunnen gebruiken. Ik zou het zelf zeker uitproberen als ik een tumor had, maar ervaring heb ik niet. Lijkt me ook wel veel gevraagd van een aardappel.... Maar bij de bult van mijn zoon hielp het echt. Na een half uur was de pijn al minder. En 'sochtends was de bult weg. Ik heb het eerder al toegepast bij pijnlijke dingen en het gaf altijd verlichting.

Ik ben benieuwd naar andere huis-tuin-en-keuken-geneeskunsten. Op Facebook heb ik een discussie daarover geopend. Heb jij een super huis-tuin-en-keuken-genees-tip die je succesvol toepast, laat het weten! De Facebook pagina vind je bij https://www.facebook.com/ShiatsuInBedrijf. Als je er bent LIKE dan de pagina gelijk :) Alvast dank!!!

Warme groeten,  

Jaana 

Ps. Het zou super zijn om meer van die handige genees-tips te leren, dus laat van je horen op de Facebook pagina van Shiatsu in Bedrijf.
STOELMASSAGE SUMMER INTENSIVE OP ANDERE BOEG
Een intensieve maar super ontspannen training tot GECERTIFICEERDE SHIATSU STOELMASSEUR in 7 dagen! Al varend op de luxe Yogaboot Andere Boeg.

Kom genieten van de cursus "De Drie Parels van Shiatsu Stoelmassage" gecombineerd met een heerlijke vaar vakantie. Vegetarisch eten, Yoga, Qi Gong, Shiatsu, Stoelmassage, Zwemmen, Zonnen, Ontspannen. Veel trainen, veel masseren, veel voelen, veel eigen maken.

We starten in Nijmegen op 3 augustus. Een week later zijn we weer terug in Nijmegen.

Lees alles er over bij http://www.shiatsu-in-bedrijf.nl/onze-diensten/summer-intensive/
 
Na de Summer Intensive kun je in de praktijk met Stoelmassage bezig gaan. Je zult de meest heerlijke en ontspannen behandelingen geven. Je wordt een professionele stoelmasseur.

Van harte welkom!

Ps. Je hoeft geen ervaring met massage of stoelmassage te hebben om mee te doen. Aan de andere kant is de training ook goed geschikt als bijscholing voor ervaren mensen.

TRAINING NIEUW INZICHT IN CHINESE GENEESWIJZE
Op 21 mei (de startdatum is verschoven!) start er weer de training

NIEUW INZICHT IN CHINESE GENEESWIJZE
  • Wil je Oosterse wijsheid toepassen binnen je massagebehandelingen?
  • Wil je de binding tussen theorie en praktijk levend en voelbaar maken?
  • Wil je dat je behandelingen effectiever worden en jezelf minder eenergie kosten?

Lees dan hier meer over de training Nieuw Inzicht in Chinese geneeswijze.

Het is een intensieve, interactieve training, die je online thuis doet, op je eigen tijd.
Anders dan anders. Makkelijk te volgen. Praktijkgericht. Geeft je inzicht door eigen ervaring.
Het vraagt tijd en inzet (want je wil wat), maar je kunt je tempo zelf bepalen.

Laat je verrassen en doe mee!

Wil je meer weten? Kom naar een van onze themamiddagen in mei en juni. Informatie vind je op de website.
MINICURSUS MASSEREN; DEEL 2
Dit artikel is een onderdeel van de gratis driedelige Minicursus Masseren. Hoe geef je een behandeling die er toe doet? Deel 1: voorbereiding. Deel 2: de behandeling. Deel 3: nawerk. Heb je het eerste deel gemist? Die vind je HIER terug. Bij de cursus horen ook verschillende gratis bonussen. Meld je aan voor de gratis bonussen via www.shiatsu-in-bedrijf.nl/aanmelden-minicursus/

Wil je leren masseren? Dan heb je geluk! In de Minicursus Masseren ga ik je in drie stappen leren om een heerlijke massagebehandeling te geven. Een behandeling die er echt toe doet. Kan dat zomaar? Ja, dat kan!

Masseren is niet moelijk. Je kunt er meteen, onmiddelijk mee starten. Hoe eerder hoe beter. Als een eigen massagepraktijk (of een eigen spiritueel centrum) je droom is dan heb je geen tijd te verliezen. Dit artikel is het tweede deel van de driedelige Minicursus. Veel plezier er mee!

Stap 2: De behandeling

Als je alle stappen van een goede voorbereiding doorlopen hebt kun je eindelijk een behandeling gaan geven. Is het de eerste behandeling die je gaat geven? Of heb je al ervaring? Maakt niet uit. In alle twee de gevallen gelden de volgende aanwijzingen.

5 aanwijzingen voor de behandeling

Aanwijzing 1. Het belangrijkste tijdens het geven van een massagebehandeling is de 70/30 regel. Zorg dat bij ALLES wat je doet, vanaf de voorbereiding tot het uitzwaaien van degene die een behandeling gekregen heeft 70% (dat wil zeggen: ruim meer dan de helft) van je aandacht gericht is op jezelf. Je lichaam, je houding, je ademhaling, je bewegingen. Streef er naar om de hele tijd bewust te zijn van je eigen lijf en je eigen gewaarwordingen. Let op je houding: recht en gestrekt, ontspannen en toch actief. 

Aanwijzing 2. Wees bewust van het feit dat de behandeling begint op het moment dat de ander de deur van je massagekamer inloopt. Vanaf dat moment (of eigenlijk al eerder, vanaf het moment dat je met de voorbereidingen startte) ben jij de masseur. Als je degene die je gaat behandelen goed kent is het goed om dit letterlijk zo te noemen. Te zeggen: nu ben ik de masseur en ben jij de cliënt. Vanaf nu gaat het om jou, ik wil je een zo goed mogelijke behandeling geven, alsof ik een "echte" masseur ben.

Aanwijzing 3. Besef dat het doel van de behandeling is: de behoefte van de ander zo goed moegelijk tegemoet te komen. Hiervoor is het nodig dat je, voordat je met het daadwerkelijk behandelen begint, een kort gesprek met de ander voert. Vraag of hij of zij bepaalde fysieke of psychische KLACHTEN heeft en schrijf dat wat de ander zegt op (een van de bonussen is een behandelformulier, die je kunt gebruiken om de behandelingen te noteren. Hieronder vind je een link waarmee je de bonussen kunt aanvragen). Vraag ook wat de ander van de behandeling WENST en schrijf ook de wens op. De WENS is je uitgangspunt en je houdt rekening met de KLACHTEN. Voorbeelden van een wens: ik hoop dat ik uit mijn hoofd kom, ik hoop dat het ontspanning geeft, ik hoop dat mijn schouders meer ontspannen worden.

LET OP: als beginnend masseur mag je alleen gezonde mensen behandelen. Als iemand ziek of heel zwak is of stevige klachten heeft: toch maar niet behandelen!

Aanwijzing 4. Zorg voor een prettige uitgangshouding en dekens tegen koude. Voordat je gaat behandelen laat je de ander zitten of liggen. Zorg dat degene heel fijn zit of ligt. Bij zitten op een gewone stoel de voeten op de grond, rug lekker gestrekt, handen op de knieën. Bij liggen zorg je voor voldoende kussens en rollen zodat de ander fijn kan liggen. Verander tijdens de behandeling ten minste één keer van uitgangshouding en zorg wederom dat de ander goed ligt of zit. Een "echte" behandeling wordt het pas als je in minimaal twee houdingen behandelt. Gebruik dekens of doeken om de ander te bedekken tegen koude. Je kunt ook door dekens heen masseren, of je slaat het daar weg waar je bezig bent.

Aanwijzing 5. Blijf communiceren. Je kunt niet weten wat de ander ervaart als hij of zij dat niet tegen je vertelt. Spreek af dat jullie tijdens de behandeling met elkaar spreken, zodat jij weet hoe de ander de behandeling ervaart. Misschien is het voor de ander wat zacht of hard wat je doet. Of zit je net naast de plek die het aller fijnste is. Of misschien ga je snel of  langzaam naar de zin van de ander. Het gaat om die ander. Zorg dat je een behandeling geeft die de behoefte van de ander tegemoet komt. Vraag er naar! Niet de hele tijd praten, maar wel voldoende zodat je een beeld hebt van de beleving van de ander. Belangrijk: neem dat wat de ander zegt serieus! Doe er direct wat mee.
 
  • ZORG DAT ALLES WAT JE DOET GOED VOELT VOOR JEZELF!
     
  • ZORG DAT ALLES WAT JE DOET GOED VOELT VOOR DE ANDER!

En dan de behandeling zelf. Ik zal je een drietal eenvoudige behandelhandgrepen aanreiken, in drie verschillende uitgangshoudingen. Die drie kunnen samen één behandeling vormen. Daarnaast kun je zelf experimenteren en dingen uitproberen. Volg je intuïtie en blijf communiceren of het goed voelt wat je doet. Het is een samenwerkingsproject met de ander. Maak er samen iets moois van!

Bestel ook de gratis bonussen! Daarin vind je een ingesproken instructie voor de onderstaande massagehandgrepen. Je kunt de behandeling geven terwijl je de instructie luistert en volgt. Je kunt het gewoon samen met de ander luisteren en de aanwijzingen volgen terwijl je aan het behandelen bent.

Uitgangshouding 1: Zittend op een gewone stoel.
  1. Laat de ander op een stoel zitten (het liefst zonder rugleuning) en ga er rustig achter staan.
  2. Let op je ademhaling en voel hoe je op de grond staat. Voel je voeten. Ontspan je bekkengebied. Ontspan je schouders.
  3. Zorg dat de ander goed zit. Met beide voeten op de grond. Rustig en ontspannen. Als het fijn is met de ogen gesloten (hoeft niet persé).
  4. Leg de handen op de schouders van de ander en laat ze rustig liggen. Blijf jezelf voelen. Ga rustig de schouders kneden. Voel hoe het voelt.
  5. Vraag de ander hoe het voelt. Zoek naar een manier van kneden die goed voor de ander voelt. Hoe sterk? Hoe zacht? Hoe snel? Hoe langzaam? Op welke plekken? Soms is vasthouden al heel fijn. Je hoeft vaak minder te doen dan je denkt.
  6. Als je lang genoeg gekneed hebt leg je een hand dwars op het borstbeen, boven de borsten, als steun. Draai met de andere hand cirkels over de hele rug. Laat de twee handen goed samenwerken.
  7. Zorg dat de ander ontspannen meedeint door de voorste hand goed steunend te houden. Vraag de ander het hoofd te ontspannen en een beetje mee te laten schommelen.

Uitgangshouding 2: Buikligging.
  1. Laat de ander op de buik liggen. Geen kussen onder het hoofd, wel een schone doek. Eventueel kussens onder de enkels. Let op: als de ander een hele stijve nek heeft en het moeilijk vindt om op de buik te liggen, sla dan dit onderdeel over.
  2. Zit op je knieën of sta (als je op een massagebank werkt) dwars op de ander. Voel je eigen lijf goed, zorg dat je bekken ontspannen is en je rug lang.
  3. Ga nu met je handen of je vingers dwars over de rugspieren heen en weer. Eerst aan de ene kant van de wervelkolom en daarna aan de andere kant. Van boven naar beneden en weer terug. Het wordt een schuddende beweging, eerst heel zachtjes, daarna kun je kijken of je het wat op kunt voeren. Zoek naar een cadans, dat het makkelijk gaat.
  4. Vraag hoe het voelt. Kan het sneller of langzamer? Zachter of harder? Zorg dat het fijn voelt en dat de ander lekker ontspannen meedeint met je handgreep.
  5. Als het niet lukt (soms is het moeilijk om de cadans te vinden) of als de ander het niet fijn vindt (niet iedereen vindt schudden fijn) ga in overleg over in kneden of strijken of wat je maar samen kunt verzinnen wat goed werkt.
  6. Zorg dat je de hele rug behandelt, ook over het heiligbeen.
  7. Eindig met een lange strijking van boven naar beneden, helemaal tot de handen en voeten toe. gebruik alle twee je handen.

Uitgangshouding 3: Rugligging
  1. Laat de ander liggen op de rug, met een kussen onder het hoofd en eventueel met een kussen of een rol onder de knieën. Zorg dat de ander heerlijk ligt. Gebruik dekens.
  2. Zit op je knieën of sta (als je op een massagebank werkt). Zorg dat je makkelijk zit of staat, dat je lijf ontspannen en gestrekt is.
  3. Behandel de handen en de voeten, één voor één. Pak de voet of de hand stevig vast en kneed en strijk en beweeg het op gevoel. Neem de tijd voor elke hand en elke voet. Je kunt eventueel olie gebruiken; zorg dan wel dat je een doek er onder hebt om een knoeiboel te voorkomen.
  4. Vergeet niet je eigen lijf te blijven voelen.
  5. Laat de ander op het eind rustig liggen. Vraag hem of haar de ogen te sluiten en helemaal te ontspannen, ongeveer 5 minuten. Geef aan dat je zult zeggen wanneer de tijd voorbij is. En geef ook aan dat hij of zij ook anders mag gaan liggen, op de zij of wat dan ook fijn is.
  6. Ga ondertussen zelf je handen wassen en drink een glas water.
  7. Schrijf op je behandelformulier wat je gedaan hebt, wat er gebeurde en wat je opgevallen was tijdens de behandeling.
 
Volgende keer deel 3 van de Mincursus Masseren: het nawerk. Schrijf je ook in voor de gratis bonussen, horend bij deze Minicursus Masseren. Je kunt je inschrijven via http://www.shiatsu-in-bedrijf.nl/aanmelden-minicursus/


Warme groeten,

Jaana

  **********************************************************************************************************************************************
Wil je dit artikel gebruiken bijvoorbeeld in een tijdschrift of online? Dat kan wanneer je een werkende link erbij zet naar: http://www.shiatsu-in-bedrijf.nl met een opmerking "Door Jaana Siltasalmi van Shiatsu in Bedrijf. Bestel een gratis e-Boek over shiatsu op haar website!"
OVER JAANA
 Jaana Siltasalmi is de eigenaar en hoofddocent van Shiatsu in Bedrijf Opleidingen. Zij leert masseurs behandelingen te geven die direct de kern raken. 
Jaana heeft de afgelopen 25 jaar een eigen stijl van werken en lesgeven ontwikkeld waarbij shiatsu, Chinese geneeswijze een aandachtig aanwezig zijn naadloos met elkaar gecombineerd worden: het werken met kennis en intuïtie. 
Het werken met kennis en intuïtie betekent in de praktijk: je gevoel volgen en tegelijkertijd, stap voor stap, weten wat je doet. 
Jaana is een docent in hart en nieren en geeft les als geen ander; haar lessen zijn ervaringsgericht, gezellig, ontspannen en diepgaand. Er is plaats voor alles wat zich laat zien. Niemand blijft ongeroerd.
Jaana komt van oorsprong uit Finland.