Kun je deze e-mail niet lezen?   19 december 2018
Jaargang 5 | Nummer 23

          
 
  TURN YOUR PAIN INTO POWER
header img
 
 


In deze TURN YOUR PAIN INTO POWER: 


Inge's update: Fijne feestdagen

Hoofdartikel: 7 Tips om hulp te vragen

Aanbod: Gratis webinar

Mooi motto: Onderaan deze mail een mooie quote



 
Inge's update
 

Hoi John,

De feestdagen staan voor de deur. Een periode die vaak gezellig is, maar ook druk, vermoeiend en eenzaam kan zijn. Juist doordat je klachten hebt en niet alles mee kan doen.

Omdat veel mensen dit best lastig vinden geef ik een gratis online training met 10 tips voor fijne feestdagen als je lichamelijke klachten hebt. Zodat je niet (zoals ik wel heb gedaan) als een kip zonder kop rond -of door- rent en het nieuwe jaar leeg, uitgeput en met meer klachten begint. En natuurlijk ook om te zorgen dat je zo veel mogelijk van deze dagen kunt genieten.

Ik heb dit webinar afgelopen week 2 keer gegeven en de deelnemers waren heel enthousiast: Goede tips, nieuwe inzichten en je verbonden voelen met andere mensen die ook klachten hebben. Donderdag is de laatste kans om mee te doen. Wil jij ook mee doen of meer lezen? Klik dan hier.

Het hoofdartikel deze week gaat over hulp vragen. Iets wat veel mensen niet makkelijk vinden om te doen, maar wat je leven wel een stuk makkelijker kan maken.

Hele fijne feestdagen en vooral een geweldig 2019!

Inge

PS: Ken jij iemand voor wie deze mail ook leuk is? Wil je 'm dan doorsturen? Dank!!

 
 
Gratis webinar:
 


10 Top Tips voor Chille Feestdagen

als je een chronische ziekte of andere klachten hebt.

In deze online training geef ik je 10 tips hoe je, ook met een ziekte, ook van de feestdagen kunt genieten. Praktische tips en inspirerende inzichten wisselen elkaar af in dit vlotte, inspirerende webinar.

Meedoen is gratis en eenvoudig. Klik hier om je aan te melden en ook ontspannen en geïnspireerd de feestdagen in te gaan!






 
 
Hoofdartikel
 
Hulp vragen
 (Leestijd: 2 min 50. Vette tekst: 40 sec)


 

Als je leeft met een chronische ziekte of andere beperking, kan je soms wel wat hulp gebruiken. Iemand die boodschappen voor je doet, je bed verschoont of je ergens heen rijdt.
 
Veel mensen vinden het super lastig om hulp te vragen. Je wilt de ander niet tot last zijn, vindt het moeilijk om je beperkingen te laten zien, bent bang dat iemand je een aansteller vindt of dat hij ‘nee’ zegt.
 
Omdat het zo lastig is om hulp te vragen, doe je het misschien op een manier die niet zo goed werkt.
Een voorbeeld daarvan is:
  • Je doet stoer en vraagt geen hulp. Je wilt niemand tot last zijn dus doe je het zelf wel. Je gaat over je grenzen of laat het maar zitten. Eigenlijk zorg je niet goed voor jezelf omdat je het zelf niet kan, en het aan niemand anders vraagt.
Mensen hebben totaal niet door dat zij jou misschien kunnen helpen. Ze hebben geen idee hoe ziek jij eigenlijk bent en durven soms amper hulp aan te bieden omdat jij zo sterk en stoer overkomt.
 
Een andere niet zo effectieve manier van hulp vragen is:
  • Uitgebreid vertellen over je klachten. Je hoopt dat de ander je daardoor begrijpt, ziet hoeveel pijn en klachten je hebt, dat jij iets echt niet kan en dat hij jou daarom wil helpen.
Helaas werkt dit ook niet. In plaats van meer begrip te krijgen, vinden mensen dat je zeurt en gaan ze het contact uit de weg. Of ze doen alleen wat voor je omdat ze je zo zielig vinden, niet omdat ze het willen.
 
Wat ook kan gebeuren:
  • Je rekent voor alle hulp op 1 of 2 personen. Je vader, moeder, zus of vriend is de enige die weet wat jij nodig hebt en de enige die jij om hulp vraagt.
Dit is super zwaar voor degene die alle hulp moet leveren. Ook als deze persoon het met liefde doet, is het soms praktischer en fijner als meerdere mensen jou helpen. Zo blijft de relatie met deze mantelzorger leuker en houdt hij of zij het langer vol.
 
Het is dus handig om hulp te durven en kunnen vragen, op een manier die voor jou én voor de ontvanger goed voelt. Het maakt jouw leven makkelijker, je relaties leuker en je gaat minder over je grenzen heen.

Daarom:
 
7 tips om hulp te vragen:




      
  1. Onthoud: je vraagt het, je claimt het niet. Geef de ander ruimte om nee te zeggen. Dan is het gewoon iets wat je vraagt. Zo wordt het voor jullie allebei lichter en makkelijker om hulp te vragen en te geven.
     
  2. Stuur een mail naar verschillende mensen waarin je om hulp vraagt. Schrijf erbij dat je het lastig vindt om hulp te vragen, dat je het begrijpt als ze niet kunnen, en dat je het fijn vindt als mensen bepaalde dingen voor je doen.
     
  3. Wees duidelijk en concreet. Zeg duidelijk wat mensen voor je kunnen doen als ze hulp aanbieden of als jij om hulp vraagt. Bijvoorbeeld: Dinsdag om 12 uur mee naar het ziekenhuis gaan. Of één keer per week boodschappen voor me doen.
     
  4. Als je klachten wisselend zijn, leg dit dan uit. Zij maken jouw huis schoon maar zien jou wel de volgende dag in de stad lopen. Dat begrijpen veel mensen niet. Vertel hoe jouw lichaam werkt en dat je wisselende klachten hebt.
     
  5. Uit je dankbaarheid. Het klinkt heel logisch, maar doordat je je ongemakkelijk voelt kan je dit vergeten. Zeg dankjewel, stuur een keer een kaartje of geef een klein cadeautje. Vertel hoeveel het voor je betekent en dat je er echt mee geholpen bent.
     
  6. Ga het enge, ongemakkelijke gevoel niet uit de weg. Soms, of misschien wel altijd, voel je je raar en ongemakkelijk als je hulp vraagt. Zeker als je je op dat moment niet goed voelt en echt hulp nodig hebt. Laat dit gevoel er gewoon zijn. Het hoort erbij en hierdoor voelt de ander dat je echt hulp nodig hebt.
     
  7. Doe het! De enige manier waarop hulp vragen makkelijker wordt, is door het vaker te doen. Je merkt dat mensen je graag willen helpen en dat de wereld niet vergaat als iemand ‘nee’ zegt. Dus denk er niet te lang over na en probeer het gewoon.
 
Veel succes!

Wil jij elke twee weken automatisch een gratis artikel ontvangen met daarin tips hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte? Meld je dan HIER aan. Als bonus ontvang je gratis mijn mini e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven”.

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website plaatst: “Door Inge Dekker, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte. Ga naar www.pain2power.nl en ontvang gratis het e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven.”

©2014-2018 Inge Dekker


 
 
Wil jij dit artikel delen?
 


Of Like, Tweet of Share dit artikel:
Facebook: vind ik leuk Tweet deze mail  Vermeld op mijn eigen LinkedIn pagina
 

Over Inge
 
 

Inge Dekker is als trainer en coach gespecialiseerd in het begeleiden van jonge mensen met een chronische ziekte.

Zij heeft de unieke Pain 2 Power-methode ontwikkeld. Een werkwijze speciaal gericht op jonge mensen met fysieke klachten. Ze blijven zelf aan het roer staan en maken keuzes die bij hen passen. Zodat zij, mét hun beperkingen, mee blijven doen en genieten van het leven.

Inge heeft verschillende opleidingen, cursussen en retraites gevolgd op het gebied van coaching, non-dualisme, loopbaanbegeleiding en rouwverwerking. Ze heeft gewerkt met kankerpatiënten, mensen met vermoeidheidsklachten, MS, Reuma, Lyme en andere (chronische) ziekten.
 
Maar vooral haar eigen ervaringen met 20 jaar ziek zijn, maken dat Inge weet hoe het is om jong te zijn en chronisch ziek
.


 
 
Mooi Motto:
 



 
 
Contact
 
Pain2Power
Training & coaching voor jonge mensen met een chronische ziekte

Inge Dekker
Van Ostadestraat 377c
1074 VW Amsterdam
www.pain2power.nl
info@pain2power.nl
06 33980146
KvK: 65956036
BTW: NL167456271B01

 
 
Nog geen abonnee?
 
Meld je dan hier aan en ontvang elke twee weken een nieuw TURN YOUR PAIN INTO POWER-artikel.
Als bonus ontvang je ook gratis het e-boek 'JONG & CHRONISCH ZIEK? Haal meer uit het leven'
 
 
 
 

Gratis e-boek!
 
Ontvang GRATIS mijn e-boek* 


Klik HIER

* Geen verplichtingen
 


Deel dit artikel
 
stuur deze e-mail door 

 
 
 


TURN YOUR PAIN INTO POWER  verschijnt elke twee weken op woensdag. Jij krijgt dit artikel omdat jij je hiervoor hebt aangemeld. Wil jij iets veranderen aan je account of je abonnement opzeggen, ga dan naar de link onderaan deze pagina.
 


 
 
Account wijzigen | | Doorsturen

Heb je een gmail-Account? Zorg dan dat mijn afzender in je postvak In in het tabblad Primair komt. Dat doe je door op de ondderwerpregel te klikken met je rechtenmuisknop en zo de mail te verplaatsen naar tabblad Primiar. Alvast dank voor de moeite!