Kun je deze e-mail niet lezen?    8 mei 2019
Jaargang 6 | Nummer 9

          
 
  TURN YOUR PAIN INTO POWER
header img
 
 


In deze TURN YOUR PAIN INTO POWER: 


Inge's update: Spanning voor vanavond

Vraag: Wat wil jij?

Hoofdartikel: Tips bij terugslag

Mooi motto: Onderaan deze mail een mooie quote 
Inge's update
 

Hoi John,

Zoals je misschien wel weet woon ik in Amsterdam en ik kijk dan ook uit naar vanavond: Dan
voetbalt Ajax tegen het Londense Tottenham Hotspur. Als 'we' winnen of gelijk spelen staan we in de finale van de Champions league!

Ik geniet ervan dat Ajax het zo goed doet, en zeker ook van de sfeer in de stad; de versierde cafés, nekken met rood-witte sjaaltjes, de spanning en drukte voor de wedstrijden en het feest erna. Maar ik zal meteen bekennen dat ik een totale 'mooi weer supporter' ben. Ik ben pas gaan kijken nadat Ajax het zo onverwacht goed deed tegen Bayern Munchen. Vroeger, toen ik op de middelbare school zat en zelf ook voeltbalde, volgde ik het allemaal fanatiek. Nu weet ik weer wat daar zo leuk aan was.

Mocht je het ook kijken en misschien wel vieren, dan heb je morgen zeker wat aan het hoofdartikel deze week: Ik geef je daarin Eerste Hulp Bij een Terugslag of Dip in je gezondheid. Natuurlijk ook voor alle voetbal/Ajax haters :-)

Verder wil ik je vragen of je mij wilt helpen door de vragen hieronder te beantwoorden (of een deel ervan, of gewoon je feedback te geven). Hoor heel graag van je (een reply op deze mail of los mailtje naar info@pain2power.nl) Dank alvast!

Fijne week!

Inge


 
 
Vraag: Wat wil jij?
 
Zou jij mij willen helpen door onderstaande vragen te beantwoorden in een reply'tje aan mij?

Ik heb namerlijk heel veel zin om weer nieuwe producten te ontwikkelen en heb veel ideeën, maar hoor liever wat jij zou willen.
Dus:Vertel mij:

1. Over welk(e) onderwerp(en) wil jij graag tips of informatie ontvangen?

2. Op welke manier wil jij tips, info en inspiratie ontvangen: webinar, filmpje, artikel, anders...

3. Heb jij behoefte aan inhoudelijke info, inspiratie, praktische tips, diepere inzichten, een combi hiervan of iets anders?

4. Heb je nog andere ideeën, suggesties of aanvullingen?

Ik hoor heel graag van je! Ook als je maar 1 vraag wilt beantwoorden, of korte antwoorden hebt. Het helpt mij om juist dat te leveren waar jij behoefte aan hebt. Dus stuur een reply op deze mail of een los mailtje naar info@pain2power.nl

Thanks!!

Inge


 
 
Hoofdartikel
 
Eerste Hulp Bij Terugslag
(Leestijd: 2 min 40. Vette tekst: 40 sec)

Een chronische ziekte is vaak onvoorspelbaar. Het kan per dag of per moment verschillen hoeveel last jij hebt van pijn, vermoeidheid, duizeligheid, slecht zicht, verminderde motoriek of welke klacht dan ook.

Daarnaast kun je zomaar een dip hebben of je gezondheid gaat achteruit. Misschien heb je opeens nieuwe klachten, last van het weer of een allergie. Misschien ben jij vatbaar voor elk griepje of ander besmettelijks dat langskomt. Of jouw hersteltijd na inspanning is super lang.

Je gezondheid is niet stabiel, en dat is lastig. Je kan niet op je lichaam rekenen, wat het nakomen van verplichtingen, halen van deadlines en inplannen van afspraken moeilijk maakt.

Maar afgezien van het gedeelte dat het lastig maakt ‘in de buitenwereld’, is het natuurlijk vooral voor jou zelf irritant. Van het ene op het andere moment kan jij niet meer wat je wilt of aan het doen was, moet jij je plannen bijstellen en vooral: voel je je beroerd.

Als jij een beetje lijkt op de meeste mensen die ik (heb) begeleid, kun jij je redelijk makkelijk neerleggen bij een verergering van je klachten, mits je er een verklaring hebt voor én het niet te lang duurt.

Maar soms is er geen verklaring voor je klachten, of duurt je dip wel lang. Dat is natuurlijk vervelend.

Het is logisch als je daar even van baalt, verdrietig bent of je gefrustreerd voelt.

Maar soms kan je er zo erg van balen dat juist dat een probleem wordt. Naast je klachten heb je ook nog vervelende gedachten en gevoelens die het zwaarder maken.

Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Daarom:
 

7 Tips bij een dip of achteruitgang in je gezondheid:


 
 1. Wees eerlijk naar jezelf over hoe je je voelt. Geef toe dat je pijn hebt, moe bent, klachten hebt. Ook als je geen duidelijke aanleiding ziet, is dit nu de realiteit.
   
 2. Stop met zoeken naar een verklaring. Natuurlijk is het fijn als je precies weet waardoor je dip is veroorzaakt, zodat je dit volgende keer kunt voorkomen. Maar meestal is het niet zo duidelijk. Stop met piekeren en malen hierover. Het kost alleen maar energie en levert niets op. Hier heb je geen controle op.
   
 3. Erken dat dit erbij hoort, ook al snap je niet waardoor dit komt of is het erger dan normaal. Hoe irritant ook, het onvoorspelbare of het vatbaar-zijn-voor-alles hoort blijkbaar bij jouw ziekte.
   
 4. Kijk of jij je eigen ‘zo deal ik ermee’-patroon kan zien. Ontken jij bijvoorbeeld altijd eerst dat je een dip hebt, geef je er dan 2 dagen aan toe en word je daarna onrustig? Of misschien schiet jij eerst in de stress om daarna helemaal niets meer te doen. Of word je eerst verdrietig en ga je dan oplos-plannen maken.
   
 5. Neem je eigen patroon niet te serieus. Als je ziet hoe jouw reactie meestal is, hoef je het niet meer al te serieus te nemen. Je kunt zien dat het voor jou ‘normaal’ is om nu te balen, te stressen, te ontkennen, te huilen of wat dan ook. En je weet ook dat dit over een dag (of 2) weer anders voelt.
   
 6. Wees lief voor jezelf. Soms kan ‘zo snel mogelijk willen herstellen’ ertoe leiden dat je het perfect probeert te doen; super gezond eten, wandelen in de natuur, de hele dag mediteren, etc. Soms is het beste wat je kunt doen een zak chips eten en een dag (of week, of maand) in bed slechte series kijken. Je weet de uitkomst toch niet zeker, dus doe wat nu goed voelt.
   
 7. Geloof je gedachten niet. Je kan je super down gaan voelen door gedachten die gewoon langskomen te geloven. Neem al die gedachten niet serieus. Je hoeft nu niet te weten hoe je hier in de toekomst mee om moet gaan, of ‘het’ ooit goedkomt met jou, of wat je moet doen qua studie, werk of afspraak volgende week. Je hoeft alleen nu te leven, de rest komt wel.
 
Merk jij dat jij hier (vaak) in blijft hangen en zou jij hier wat meer support bij willen? Of is er een ander thema waar jij meer strugglet? Dan is coaching misschien iets voor jou: Klik hier om er meer over te lezen.

Wil jij elke twee weken automatisch een gratis artikel ontvangen met daarin tips hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte? Meld je dan HIER aan. Als bonus ontvang je gratis mijn mini e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven”.

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website plaatst: “Door Inge Dekker, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte. Ga naar www.pain2power.nl en ontvang gratis het e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven.”

©2014-2019 Inge Dekker

 
 
Wil jij dit artikel delen?
 


Of Like, Tweet of Share dit artikel:
Facebook: vind ik leuk Tweet deze mail  Vermeld op mijn eigen LinkedIn pagina
 

Over Inge
 
 

Inge Dekker is als trainer en coach gespecialiseerd in het begeleiden van jonge mensen met een chronische ziekte.

Zij heeft de unieke Pain 2 Power-methode ontwikkeld. Een werkwijze speciaal gericht op jonge mensen met fysieke klachten. Ze blijven zelf aan het roer staan en maken keuzes die bij hen passen. Zodat zij, mét hun beperkingen, mee blijven doen en genieten van het leven.

Inge heeft verschillende opleidingen, cursussen en retraites gevolgd op het gebied van coaching, non-dualisme, loopbaanbegeleiding en rouwverwerking. Ze heeft gewerkt met kankerpatiënten, mensen met vermoeidheidsklachten, MS, Reuma, Lyme en andere (chronische) ziekten.
 
Maar vooral haar eigen ervaringen met 20 jaar ziek zijn, maken dat Inge weet hoe het is om jong te zijn en chronisch ziek
.


 
 
Mooi Motto:
 

 
 
Contact
 
Pain2Power
Training & coaching voor jonge mensen met een chronische ziekte

Inge Dekker
Van Ostadestraat 377c
1074 VW Amsterdam
www.pain2power.nl
info@pain2power.nl
06 33980146
KvK: 65956036
BTW: NL167456271B01

 
 
Nog geen abonnee?
 
Meld je dan hier aan en ontvang elke twee weken een nieuw TURN YOUR PAIN INTO POWER-artikel.
Als bonus ontvang je ook gratis het e-boek 'JONG & CHRONISCH ZIEK? Haal meer uit het leven'
 
 
 
 

Gratis e-boek!
 
Ontvang GRATIS mijn e-boek* 


Klik HIER

* Geen verplichtingen
 


Deel dit artikel
 
stuur deze e-mail door 

 
 
 


TURN YOUR PAIN INTO POWER  verschijnt elke twee weken op woensdag. Jij krijgt dit artikel omdat jij je hiervoor hebt aangemeld. Wil jij iets veranderen aan je account of je abonnement opzeggen, ga dan naar de link onderaan deze pagina.
 


 
 
Account wijzigen | | Doorsturen

Heb je een gmail-Account? Zorg dan dat mijn afzender in je postvak In in het tabblad Primair komt. Dat doe je door op de ondderwerpregel te klikken met je rechtenmuisknop en zo de mail te verplaatsen naar tabblad Primiar. Alvast dank voor de moeite!