Kunt u deze e-mail niet lezen?
 
Beste mevrouw / heer,
 
Graag bericht ik u over het congres van de European Society of Integrative Medicine, waar ik lid van ben, dat dit jaar in Barcelona plaatsvindt van 13-15 september. Honderden artsen, verpleegkundigen, psychologen en andere hulpverleners uit de gehele wereld zijn aanwezig bij dit congres. Integrative Medicine (I.M.) of in het Nederlands, integrale geneeskunde, wordt in Europa inmiddels al beoefend door 120.000 artsen, naast vele therapeuten en paramedici.

Integrale geneeskunde is de integratie van kennis van regulier geschoolde artsen met kennis en mogelijkheden van behandeling vanuit complementaire geneeskunde. Inmiddels is de vorm van geneeskunde bewezen in duizenden wetenschappelijke studies gepubliceerd in medische vaktijdschriften. Hierdoor zijn nieuwe behandelingen mogelijk om ziekten te genezen of klachten te verminderen met minder bijwerkingen en nieuwe mogelijkheden op gebieden waar de reguliere geneeskunde zijn grenzen heeft.
 
Het is van het grootste belang om de integrale geneeskunde te stimuleren. We weten immers dat de kosten van hart- en vaatziekten, kanker, antibiotica resistentie (ongevoeligheid) en bijwerkingen van geneesmiddelen de zorg onbetaalbaar dreigen te maken maar, nog erger, leiden tot duizenden onnodige sterfgevallen. Denk aan de opiatencrisis, de verslaving aan pijnstillers, waardoor in de USA al 113 doden per dag vallen en die tot nu toe al aan 630.000 mensen het leven heeft gekost.
 
In dit infobulletin wil ik nu vooral ingaan op de integrale kennis over en behandeling van aandoeningen, waarvan gedacht wordt dat deze uitsluitend regulier te behandelen zouden zijn. In dit geval cardiologie, de kennis van hart- en vaatziekten. Dit zijn ernstige ziekten, waardoor de integrale behandeling altijd ondersteunend is naast de reguliere behandeling, maar geen vervanging ervan.
 
Dr. Sergio Mejia Viana, een integraal werkend cardioloog uit Madrid, die talloze publicaties in vaktijdschriften op zijn naam heeft staan, vertelde dat de statines (cholesterolverlagers) slechts maar deels effect hebben op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Er zijn zelfs aanwijzingen dat ze kunnen leiden tot hartfalen na langdurig gebruik. In een studie uit Noorwegen bleek dat vrouwen met een matig tot hoog cholesterolgehalte zelfs minder kans op hart- en vaatziekten hadden.

Ondanks alle (overheids-)maatregelen is er namelijk nog steeds een grote stijging van hart- en vaatziekten als een infarct en een CVA (hersenbloeding of -infarct). De ‘oude’ risicofactoren zoals diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk en overgewicht verklaren slechts voor een deel of hart- en vaatziekten zullen optreden. Het blijft dus een vraag welke risicofactoren van belang zijn. Uit onderzoek naar de zogenaamde atypische risicofactoren komen interessante feiten naar boven. Zoals het effect van zware metalen (bijvoorbeeld het cadmium) in sigarettenrook, dat overigens ook arsenicum, ammoniak,  methanol en koolmonoxide bevat om maar een stoffen te noemen.

Inmiddels zijn er allerlei nieuwe ontdekkingen gedaan: zo blijkt bijvoorbeeld een tekort aan vitamine C te leiden tot aantasting van de “binnenbekleding” (het endotheel) van de slagaders. Het vitamine C tekort zou zelfs de vorming van plaques, die de vaten afsluiten, bevorderen. Ook heeft een vitamine C tekort een negatief effect op de vernauwing van bloedvaten en kunnen meer bloedstolsels voorkomen.

Vitamine K2 is een vitamine dat de stijfheid van de slagaders kan verminderen en de elasticiteit bevordert, omdat het ervoor zorgt dat het calcium in het bloed gaat naar waar het nodig is, namelijk de botten en zodoende niet in slagaders wordt afgezet.

Ook de mondflora blijkt van grote invloed te zijn op het ontstaan van hart- en vaatziekten. In het boek dat Dr. Mejia Viana geschreven heeft: “Heavy metals, Ascorbate deficiency (= vitamine C tekort) en atypical risk factors” (bijvoorbeeld te bestellen via Amazon), pleit hij voor een verandering van het denken in de cardiologie. Het is volgens hem van groot belang dat er aandacht komt voor de niet-typische risicofactoren. Hij noemt daarbij: zware metalen zoals lood en cadmium (bijvoorbeeld uit de industrie of andere bronnen zoals verf. Daarnaast het hierboven genoemde vitamine C en vitamine K2 tekort, aandoeningen in de mond zoals parodontitis, statines en – niet in de laatste plaats – stress.

In een gesprek met hem benadrukte hij het belang van meditatie en stressmanagement bij hart- en vaatziekten. Zo blijkt agressief gedrag, vijandigheid, naast eenzaamheid en het ontbreken van sociaal contact, de kans op hart- en vaatziekten te vergroten. Het is niet voor niets dat het hart het symbool van liefde en menselijkheid is.
 
Wat telkens terug kwam bij dit congres: erfelijkheid bepaalt maar in maximaal 10-25% van de gevallen het ontstaan van ziekte. Leefstijl, dus eten en drinken, roken, bewegen, stress en alcohol, maar ook omgevingsfactoren zoals belasting vanuit het milieu, zoals bestrijdingsmiddelen, toxines en zelfs wifi straling hebben een veel grotere invloed.
 
Met een ‘hartelijke’ groet uit Barcelona, wens ik u vitaliteit, genieten, gezondheid en – in het kader van hart- en vaatziekten – liefde voor uzelf en anderen toe.

In het volgende infobulletin wil ik graag ingaan op de integrale kindergeneeskunde, vooral de magische eerste 1.000 dagen, namelijk de zwangerschap en de eerste twee jaar. Wist u bijvoorbeeld, dat de mondflora van de moeder al de darmen van de ongeboren baby koloniseert en daarmee van grote invloed is op het latere ontstaan van ziekten?
 
Als u vragen hebt op het gebied van uw gezondheid en integrale ondersteuning, ook bij ernstiger aandoeningen, kunt u uiteraard een afspraak maken of een vraag hierover stellen via info@dokterslot.nl .


Met vriendelijke groet,
 
René Slot,
Arts en oprichter Paracelsus Medisch Centrum

 
 
 

U ontvangt dit bulletin omdat u cliënt bent of u zich heeft aangemeld via www.paracelsusmc.nl
Uw gegevens kunt u ten alle tijden veranderen via "mijn gegevens"
Wanneer u het bulletin niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hieronder afmelden


| mijn gegevens | | privacybeleidwebsite