Druk zijn is een keuze

Dat schreef Tony Crabbe in zijn boek ‘Nooit meer te druk’ Je hebt het te druk omdat je geen, óf niet de juiste, keuzes maakt. We willen niets missen. We willen alles! En dat geeft een overvolle agenda. Een continu gevoel van haast. Een gevoel van te veel, (werk)druk, stress … Het dagelijkse leven vliegt voorbij. Zonde!

Aan het begin van het nieuwe jaar, is de agenda vaak nog niet helemaal volgepland. Laten we dat nu eens zo houden. Je wilt je doelen bereiken en niet alleen maar ‘druk, druk, druk’ zijn. Meer ruimte, meer tijd, meer genieten van de (onverwachte) dingen die op je pad komen. Jij bent nu aan zet en kan hierin zelf sturen. 

Kom jij regelmatig los van je werk?

Of blijven toch werkdingen door je hoofd spoken? Rust nemen is super belangrijk, blijkt uit onderzoek. Je wordt er zelfs productiever van. Hoe beter je je tijd indeelt, hoe meer ruimte je creëert voor dat wat echt belangrijk voor je is. Plannen begint dus met zicht op je doelen, activiteiten en tijdsbesteding. Alle tijd die je investeert in plannen, verdien je dubbel en dwars weer terug.

Pak nu jouw agenda. Plan jouw jaar!

Door het maken van een jaarplan, denk je bewust na over wat je komend jaar wilt bereiken. Waaraan ga je jouw aandacht besteden? En waaraan niet? Kies niet teveel jaardoelen. Houd het bij zo’n 3 tot maximaal 5 doelen. Zo houd je focus.

Schrijf op!

Als je jouw jaarplan en jaardoelen echt op papier zet, zal je zien dat je deze doelen ook gaat behalen. Door jouw doelen op te schrijven, worden ze namelijk beter opgeslagen in het onderbewustzijn. Je wordt extra bewust van jouw gedachten, wensen en gevoelens. Met als effect dat je gemotiveerd en gefocust blijft.

De start van een nieuw jaar is een mooi natuurlijk moment voor het maken van een jaarplan. Maar niet alleen dan! Je kan elke dag beginnen met het maken van een jaarplan. Begin nu! Pak nu jouw agenda en plan jouw jaar.

Van overzicht naar jaarplan en agenda

  1. Start met het maken van een (globaal) jaaroverzicht c.q. kalender: welke belangrijke dingen staan op de planning (b.v. congres, opleidingsdagen, lancering nieuw product etc.). We hebben een voorbeeld voor je gemaakt. Download hier een Jaaroverzicht 2019.
  2. Plan je vrije dagen en vakanties in. Geef deze, en ook de weekenden en feestdagen, een kleurtje in het jaaroverzicht. Zorg voor regelmatige breaks in het jaar.
  3. Welke projecten ga je dit jaar oppakken?
  4. Verdeel het werken aan je jaardoelen over de kwartalen. Wat is eerst belangrijk? Wanneer is de beste tijd van het jaar om daar aan te werken? Zet de (bekende) deadlines van een project, klus of andere activiteit ook in het overzicht. Hierdoor krijg je zicht op een reële verdeling van jouw plannen. Plan met het eindresultaat in gedachten.
  5. Vanuit het jaarplan werk je vervolgens een en ander verder uit naar concrete taken en werkzaamheden. Deze acties zet je op jouw takenlijst en plan je eventueel al in in jouw agenda.

Het is nu in één oogopslag inzichtelijk hoeveel échte (werk)tijd je daadwerkelijk tot je beschikking hebt, in welke periodes je het beste kan werken aan je projecten en wat hiervoor reële deadlines zijn. Je kan nu ook beter bepalen wat haalbaar is gezien de tijd.

Je zal zien dat je je jaarplan c.q. jaarkalender regelmatig tevoorschijn zal halen. Op naar een rustig en productief jaar!

Dit artikel is gebaseerd op tip 41 en 42 uit ons boek Experttips voor Moeiteloos Werken. Smaakt dit naar meer? Bestel dan hier jouw eigen exemplaar. 

Wil je liever samen met ons kijken naar jouw persoonlijke jaarplan, agenda en doelen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.