EEN PRAKTISCHE METHODE OM ECHT VAN BUITEN NAAR BINNEN TE WERKEN. ÉN DE BINNENWERELD MEE TE KRIJGEN.

Je werkt bij de overheid omdat je de samenleving wil verbeteren, waarom lijkt het dan vaak dat de samenleving nauwelijks betrokken wordt?”

Ontdek hoe je voortaan ontspannen en succesvol participatie organiseert en doet.

 

Participatie, ga er maar aan staan! Veel onrust in de samenleving, polarisatie, de afstand tussen overheid en samenleving lijkt ieder jaar wel een beetje te groeien. Onderzoek heeft dit ook aangetoond: de afgelopen 10 jaar zijn, vanwege bezuinigingen, veel ambtelijke “contactfuncties” verdwenen.

Ambtenaren die veel contact hebben met de samenleving zijn er steeds minder. In de plaats van strategische wijkcoördinatoren, die precies wisten wat er waar in de wijken speelde, is er een participatiebeleid met participatieladder gekomen. Beleidsmakers en projectmanagers doen nu zelf de participatie.

Op zich een goede gedachte.

Ben jij zo’n beleidsmaker of projectmanager en herken je dit:

  • Bij participatie heb je steeds te maken met hetzelfde kleine clubje “vertegenwoordigers”.
  • Vooral de tegenstanders laten zich horen, de voorstanders laten zich niet zien op muffe avonden in buurthuizen met vieze koffie.
  • Of: participatie gaat je juist heel goed af. Je komt met een hele lijst ideeën uit de samenleving terug op kantoor. En dan…. hoe krijg je je collega’s zover dat ze serieus met deze ideeën aan de slag gaan?
  • Projecten bij de overheid duren vaak lang. Na een mooie start verdwijnt de energie van de deelnemers. Kan dat niet anders?

OMGEVINGSWET

Veel professionals hopen dat de nieuwe Omgevingswet ervoor gaat zorgen dat participatie, zowel binnen als buiten verbetert. Helaas: het heeft een minimale plek,  is vormvrij. Gemeentes, waterschappen of provincies moeten vastleggen hoe het georganiseerd wordt en niet meer dan dat.

Als je wil dat de samenleving meer betrokken wordt, wacht dan niet op externe ontwikkelingen, maar neem zelf het stuur in handen. Want participatie kan prima. Het is een prima te leren vaardigheid, die je werk bij de overheid nog veel leuker maakt dan het is.

Participatie is goed te doen. Je hebt alleen de juiste handvatten nodig!

Dit is wat je bij het programma Ontspannen participatie in een hysterische tijd gaat leren:

  • Een concreet stappenplan om de beste informatie uit de samenleving te halen, en…
  • Goede relaties op te bouwen en te behouden met de samenleving.
  • Hoe je jouw collega’s meekrijgt zodat er ook echt iets gebeurt met de “oogst”.
  • Hoe je echt het verschil maakt.

Het programma wordt begeleid door Ilse Posch en Ester Oude Nijhuis. Wij houden van concreet. Alles wat je tijdens het programma leert kun je direct toepassen. Gegarandeerd!

WAT GAAN WE DOEN?

Livedag: het programma bestaat uit een livedag in een kleine groep. Tijdens deze dag werk jij je plan van aanpak uit. Na deze dag weet je precies welke stappen je te zetten hebt, zowel binnen als buiten de organisatie. Je plan ligt klaar, je weet precies wat je wanneer gaat doen.

Telefonische participatiesessie: om je optimaal voor te bereiden op de livedag krijg je een telefonische participatiesessie en een korte videotraining. Dit helpt je om alles uit de dag te halen. De telefonische sessie is met een kleine groep deelnemers en wordt opgenomen, dus je kunt die altijd terugluisteren.

1-op-1 sessie na afloop met jouw leidinggevende: ongeveer een maand na de livedag is er een 1-op-1 sessie met jou (en indien gewenst met jouw leidinggevende/opdrachtgever). Je kunt al je vragen en ervaringen voorleggen en je krijgt na afloop praktische tips op maat.

De methode die je leert tijdens het programma -de methode die ten grondslag ligt aan je plan van aanpak- is universeel. Je kunt deze inzetten bij ieder ander participatietraject. Participatie gaat immers nooit meer weg!

ERVARINGEN VAN KLANTEN

Gerwin van Dijk, provincie Friesland: “Ester weet altijd precies te komen tot de kern en weet heel concreet wat de beste aanpak is. Omdat ze zelf bij de overheid heeft gewerkt weet ze wat er echt speelt in overheidsgebouwen. En wat je kunt doen om op een ontspannen manier meer voor elkaar te krijgen.”

Carla Weening, gemeente Velsen: “Ik weet nu hoe ik anderen binnen de organisatie sneller meekrijg, om mijn werkdoelen te bereiken.”

Gerard de Groot, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: “Een kernkwaliteit van Ilse is samenwerken. Het kost Ilse geen moeite om zowel aan de intern als de extern betrokkenen duidelijk te maken wat er gedaan moet worden. In het contact is ze innemend , vertrouwenwekkend en luistert ze naar de wensen, problemen en klachten. Ze neemt dat serieus. Ilse is heel creatief en geïnteresseerd in nieuwe ideeën en oplossingsrichtingen.”

Richard Leijen, gemeente Den Helder: “Ilse heeft veel ervaring met het werken met ambtenaren. Hierdoor begrijpt zij wat er van ons wordt gevraagd door de snelheid van de huidige maatschappij, zoals de behoefte aan meer onderlinge samenwerking -ambtelijk en bestuurlijk- en nauwere samenwerking met de buitenwereld. Ze helpt om te ontdekken hoe de nieuwe dagelijkse werkelijkheid eruit ziet en oefent met de betrokkenen aan de hand van concrete actuele casussen. Ze laat het je ervaren en voelen. Tegelijk schat ze goed in wat hierbij het juiste tempo is. Daarbij kiest zij methodes die helpen om slim samen te werken, van projectmatig of programmatisch werken en procesregie tot bijvoorbeeld een agile aanpak zoals scrum.”

PRAKTISCH

De investering voor het programma  is € 795,- excl. BTW. Dit is inclusief materialen, een geheel verzorgde dag, video’s en telefoonsessies.

Schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt!


DATUM & LOCATIE

Maandag 18 mei 2020 van 10.00 – 17.00 uur

Belkmerweg 7, 1754 GA Burgerbrug

Wij nodigen je van harte uit voor dit waardevolle en concrete programma

Programma Ontspannen participatie in een hysterische tijdOver Ester Oude Nijhuis

Het is mijn missie om overheden optimaal te laten werken en zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de maatschappij. Omdat dit ongelooflijk belangrijk is voor iedereen in ons land. De overheid maakt het mogelijk dat wij in vrijheid, ontspannen en met plezier kunnen leven.

Na mijn studie Bestuurskunde heb ik 14 jaar voor de gemeente Alkmaar gewerkt. Als beleidscoördinator en als project- en programmamanager (fysieke projecten).

Toen ik ondernemer werd ontdekte ik dat ambtenaren veel kunnen leren van ondernemers (en vice versa). Gewoontes en principes van succesvolle ondernemers zorgen ervoor dat je anderen meekrijgt en de mooiste resultaten haalt.

 

Programma Ontspannen participatie in een hysterische tijdOver Ilse Posch

Mensen bij de hand nemen om doelgericht en met enthousiasme toe te werken naar iets wat ze nog niet eerder hebben gedaan, dat is mijn missie. Ontzettend cool vind ik het, om mensen te zien stralen als ze hun doel bereikt hebben en vaardigheden hebben geleerd die ze dagelijks helpen. Echt het verschil maken dus!

Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe Omgevingswet: hoe borg je zorgvuldige participatie voor de omgevingsvisie? Hoe kom je tot effectieve samenwerking tussen vergunningverleners , adviseurs en ketenpartners voor de nieuwe vergunningverlening? Ik geloof sterk in de kracht van samenwerking , binnen en buiten, en het snappen van de belangen van betrokkenen.

Na mijn studie in de ICT heb ik 14 jaar als zelfstandig ondernemer gewerkt, in zowel de private als de publieke sector. Sinds 10 jaar werk ik voor waterschap HHNK, eerst als kwartiermaker programmamanagement en later als projectleider. Inmiddels ben ik een nieuw bedrijf gestart, ZuylenZon Verandermanagement.

De lessen van mijn ondernemerschap combineer ik met mijn ervaring als ambtenaar. Hierbij maak ik gebruik van beginselen en principes uit programma- en projectmanagement, procesregie, strategisch omgevingsmanagement en methodieken met hun oorsprong in de ICT, zoals scrum en agile. De kern hiervan is wendbaar zijn, direct kunnen inspelen op wat nodig is.