var dba

VAR wordt DBA, de kogel is door de kerk!

Nou. De kogel is door de kerk. Gisteren stemde de Eerste Kamer in met de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Per 1 mei vervalt de VAR, en kunnen zzp’ers gaan werken met vooraf door de belastingdienst goedgekeurde overeenkomsten.

En? Moeten we blij zijn met de DBA?
Volgens mij zijn alle ondernemers en aan ondernemers gelieerde groeperingen het met elkaar eens. ‘NEE. Hier moeten we niet blij mee zijn.’ Vindt eigenlijk iedereen. Ik vermoed dat er maar één persoon echt blij is: Eric Wiebes. Hij probeert sinds het voorjaar van 2014 van de VAR af te komen. Eerst zouden we een Beschikking Geen Loonheffing krijgen (BGL), dat plan sneuvelde. Toen probeerde Wiebes per 1 januari 2016 de DBA er door te krijgen, maar er kwam waanzinnig veel commentaar. De plannen werden uitgesteld naar 1 april 2016. Even dacht ik, ook dit plan gaat sneuvelen, maar gisteren besloot de Eerste Kamer dan toch ‘ja’ te zeggen tegen de DBA. Per 1 mei komt de VAR te vervallen en treedt de wet DBA in werking.

Terug naar de basis, waar diende de VAR ook al weer voor?
De VAR is in het leven geroepen ter bescherming van de opdrachtgever. Wanneer je een werknemer (in loondienst dus) bent, betaalt de werkgever loonheffing en sociale premies. Ben je ondernemer, dan betaalt de opdrachtgever die niet. Zo eenvoudig is het. Alleen… Er is een groot grijs gebied. Wanneer ben je nu ondernemer, en wanneer werknemer? En, wat gebeurt er als je een opdracht hebt gedaan ‘onder de vlag van ondernemer’ en de belastingdienst vindt achteraf dat je toch werknemer was? Wie draait er dan op voor de afdracht loonheffing en sociale premies?

Om helderheid te scheppen en om te voorkomen dat opdrachtgevers achteraf alsnog aangeslagen zouden worden, is de VAR in het leven geroepen. Wanneer de ondernemer een VAR-dga of VAR-wuo kon overleggen, mocht de opdrachtgever erop vertrouwen met een ondernemer zaken te doen. De opdrachtgever hoefde geen loonheffing en sociale verzekeringspremies te betalen. Ook wanneer de fiscus achteraf zou oordelen dat er toch sprake was van een arbeidsrelatie, liep de opdrachtgever geen risico (de opdrachtnemer wel). De VAR gaf de opdrachtgever zekerheid.

Wat was het probleem met de VAR ook al weer?
Er was al lang ontevredenheid over de VAR. Eén van de belangrijkste bezwaren tegen de VAR was dat het schijnzelfstandigheid niet voorkwam. Daarnaast kon de fiscus achteraf toch nog oordelen dat de opdrachtnemer géén ondernemer was (ook al had hij wel de VAR-verklaring gekregen) waardoor de opdrachtnemer (niet de opdrachtgever) in de problemen kon komen. Hij kon dan worden aangeslagen voor de loonheffing en de premies.

Ok. En nu krijgen we dus de DBA. Wat is dat?
Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers kunnen overeenkomsten gebruiken die door de belastindienst zijn opgesteld of beoordeeld. Werk je volgens zo’n vooraf beoordeelde overeenkomst, dan lopen zowel jij als de odprachtgever geen risico achteraf te worden aangeslagen.

Klinkt prima! Overeenkomst downloaden, ondertekenen en klaar. Toch?
Ik noem een aantal fikse haken en ogen. Ik ben ongetwijfeld niet volledig.
– Hoe kies je voor de juiste klus de juiste overeenkomst? Of nog erger, hoe zorg je dat je zelf de juiste overeenkomst opstelt? zzp’ers zijn geen arbeidsjuristen. De belastingdienst heeft al een heel aantal overeenkomsten opgesteld. Hier staan ze. En mij zonk de moed in de schoenen. En dat terwijl mijn studie voor 30% uit recht bestond. Lees dit heldere blog van Aafke Romeijn maar eens.
– En wat doe je als je dertig, vijftig of tweehonderd opdrachten per jaar hebt? Tweehonderd overeenkomsten opstellen / lezen en begrijpen?
– En dan gaat de belastingdienst dus AL die overeenkomsten die zzp’ers zelf hebben opgesteld beoordelen? Wacht even. Er was geen tijd om de VAR te handhaven, maar er is wel tijd om honderdduizenden of zelfs miljoenen overeenkomsten te beoordelen? Overeenkomsten die dus niet door juristen maar door ZZP’ers zijn opgesteld? Wat een giller.
– Persoonlijk vind ik het heel vreemd dat niet de ‘persoon’ (de ondernemer) wordt beoordeeld, maar de ‘overeenkomst’. Dan kan het in theorie dus zijn dat ik bij de ene klus ondernemer ben, en bij de andere werknemer? Dat is curieus. In dit blog schreef ik daar meer over.
Is zo’n vooraf beoordeelde overeenkomst verplicht?
Nee, het is niet verplicht om te werken met een vooraf beoordeelde overeenkomst. De VAR was ook niet verplicht. Als er geen enkele twijfel bestaat over jouw status (je bent ondernemer pur sang), dan werk je gewoon met je eigen, niet beoordeelde contract. Geen punt.
In de praktijk zal alleen blijken dat de opdrachtgever wél een bepaalde zekerheid wil. Dus wellicht wil een opdrachtgever alléén met jou werken aan de hand van zo’n vooraf beoordeelde overeenkomst.

Wat zijn de verdere consequenties voor ZZP’ers?
Dankzij de VAR kon een opdrachtgever vrijwel zonder risico een zzp’er inhuren. Misschien wordt de drempel om zzp’ers in te huren met de vooraf beoordeelde overeenkomsten wel hoger en komen zzp’ers minder makkelijk aan een klus.
Ook ondernemers die via een intermediar werken krijgen het waarschijnlijk lastig. Het wordt moeilijker om zzp’ers te detacheren zonder risco op naheffing van loonbelasting en premies.

Wat als achteraf blijkt dat er toch geen sprake was van ondernemerschap?
Wanneer er gewerkt wordt volgens de vooraf beoordeelde overeenkomst, dan hoeft de opdrachtgever geen loonheffing in te houden en te betalen. De opdrachtnemer is daardoor uiteraard niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Hij krijgt geen uitkering bij ziekte of werkloosheid.
Wanneer achteraf blijkt dat er niet volgens overeenkomst is gehandeld, dan zal de fiscus tot naheffing over gaan. Het uitgangspunt is dat opdrachtnemer en opdrachtgever samen verantwoordelijk zijn voor een eventuele naheffing.

Waar wordt een overeenkomst op beoordeeld?
De beoordelingscriteria zijn niet nieuw. Er wordt beoordeeld op punten waar de VAR ook al op werd beoordeeld. Denk hierbij aan:
Zelfstandigheid – om als ondernemer te worden gezien, moet je je werk met een bepaalde mate van vrijheid kunnen doen. Er mag geen sprake zijn van werkgeversgezag.
Risico – Een ondernemer drijft voor eigen rekening en risico zijn onderneming. Je hebt bijvoorbeeld geen garantie op inkomen en je wordt niet doorbetaald tijdens vakanties.
Opdrachtgevers – Je bent als ondernemer niet afhankelijk van één opdrachtgever.

Hoe pak ik dit nu praktisch aan?
Of we het nu leuk vinden of niet, de DBA is een feit. Dus, wat nu? Ten eerste, werken volgens een vooraf beoordeelde overeenkomst is dus niet verplicht. Maar, willen jij en je opdrachtgever werken volgens een vooraf beoordeelde overeenkomst, dan moet die overeenkomst vooraf worden opgesteld en ondertekend.
Hier staan enkele modelovereenkomsten van de belastingdienst die je kunt gebruiken.
Hier staat hoe je zelf een overeenkomst ter beoordeling kunt insturen.
Hier lees je waar de overeenkomst aan moet voldoen om ‘goed’ beoordeeld te worden.

Er is een implementatietermijn tot 1 mei 2017
Omdat het al heel snel 1 mei is, stelt de belastingdienst een implementatietermijn in tot 1 mei 2017. De belastingdienst schrijft daar zelf over: “In deze periode kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers eventueel hun werkwijze aanpassen om met de nieuwe overeenkomsten te kunnen werken. Tot die tijd houden wij wel toezicht, maar nemen we nog geen repressieve handhavingsmaatregelen. Uiteraard blijven we overduidelijke gevallen van fraude aanpakken.”

Heb je vragen?
Stel die dan hieronder. Ik reageer altijd, al wil ik er bij vertellen dat ook ik geen arbeidsjurist ben en dat ik inhoudelijke vragen echt niet altijd zal kunnen beantwoorden. Wanneer er in mijn netwerk arbeidsjuristen zitten die mee willen praten, dan vind ik dat super fijn!

Met Financieel Bewuste groet,
Femke Hogema

39 antwoorden
  1. Saskia van de Riet
    Saskia van de Riet zegt:

    Dankjewel voor je heldere blogartikel. Ik snap het Weg met de VAR. Hoera we hebben een DBA.
    Evenveel geneuzel en net zo weinig zekerheid.
    Ik kan er niks mee als zelfstandige. En dat is precies wat ik er mee ga doen: niks 🙂

    Beantwoorden
      • Femke Hogema
        Femke Hogema zegt:

        Wat ik me altijd afvraag Joost, is wat de ‘catch’ is. Het voelt volstrekt verkeerd om in dienst te zijn bij een bedrijf als ZZP Vooruit of Uniforce. Ik wil toch juist mijn Eigen bedrijf hebben! Van wie is dan het intellectueel eigendom? En is de boel wel verkoopbaar? Ik word niet direct enhousiast. En inderdaad, met een BV raak je de aftrekposten als de Zelfstandigenaftrek en de MKB winstvrijstelling kwijt. Toch een slok op een borrel!

        Beantwoorden
  2. Sonja
    Sonja zegt:

    Wat ik me wel afvraag (wanneer ik zo’n verklaring op zou willen stellen) is hoe dat in hemelsnaam (opstellen, goedkeuring) van te voren moet gaan plaatsvinden wanneer opdrachten, zoals bij mij vaak het geval, vaak al de week na opdrachtovereenkomst gaan lopen.

    Beantwoorden
    • Femke Hogema
      Femke Hogema zegt:

      Hoi Sonja,
      Ja, dat lijkt me ook een groot probleem. Tijdens de overgangsperiode (tot 1 mei 2017) maakt de fiscus daar wellicht geen punt van (weet ik niet zeker – zoveel staat er nog niet over op de site van de fiscus), maar daarna wordt dat zeker een heikel punt. Ik zie twee praktische oplossingen: 1. De opdrachtgever heeft een (reeds goedgekeurde) overeenkomst klaarliggen en jij tekent die of 2. Jij hebt een (reeds goedgekeurde overeenkomst) klaarliggen en je opdrachtgever tekent die. Nr. 1 lijkt me realistischer – maar wat betekent dat voor jou als opdrachtnemer? Belangrijke vragen!

      Beantwoorden
  3. Kitty van Peer
    Kitty van Peer zegt:

    Goedemorgen Femke,
    Ik heb hun website gelezen en meen dan een overkoepelend orgaan te ontwaren waar je je als ZZP-er bij aansluit en tegen een vaste vergoeding wordt “ondersteunt” door collectieve maatschappijen. Ik ben er nog niet uit of dit verplicht is. De BD en UWV zouden deze constructie hebben goedgekeurd. Men spreekt verder alleen over voordelen….

    Beantwoorden
    • Ria Eijck
      Ria Eijck zegt:

      Zzp vooruit richt een bv op, waar jij in dienst komt. Zzp vooruit ontvangt een percentage van de omzet. De constructie is zo dat zij een soort werkgever zijn. Ze houden ook functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken.
      Met name interessant als er een jaaromzet van rond de 100.000 euro is. Je kunt Mark Veldhuizen benaderen, vertelt er graag meer over.

      Beantwoorden
      • Femke Hogema
        Femke Hogema zegt:

        Wat ik altijd afvraag Ria, (ik schreef dit ook al aan Joost), is wat de ‘catch’ is. Het voelt volstrekt verkeerd om in dienst te zijn bij een bedrijf als ZZP Vooruit of Uniforce. Ik wil toch juist mijn Eigen bedrijf hebben! Van wie is dan het intellectueel eigendom? En is de boel wel verkoopbaar? Ik word niet direct enhousiast. En inderdaad, met een BV raak je de aftrekposten als de Zelfstandigenaftrek en de MKB winstvrijstelling kwijt. Toch een slok op een borrel!

        Beantwoorden
  4. Anja Veldhuizen
    Anja Veldhuizen zegt:

    Ook ik kan er als zelfstandig ondernemer helemaal niets mee. Ik ben een loopbaanprofessional, die kandidaten begeleid. Daarnaast ben ik actief in de W&S, ook vanuit mijn eigen organisatie. Daarnaast geeft ik trainingen en workshops, ook vanuit mijn eigen organisatie. Dus, wat nu te doen?

    Beantwoorden
    • Femke Hogema
      Femke Hogema zegt:

      Niks denk ik Anja. Want er is niemand die risico loopt toch? Niemand kan toch twijfelen aan de status van jullie overeenkomsten?
      Waar het om gaat is het volgende: Wanneer er twijfel bestaat of jij een opdracht doet als werknemer of als ondernemer – dan is het zaak dit af te kaarten middels een vooraf goedgekeurde overeenkomst. Maar in jouw geval bestaat die twijfel niet, dus kun je volgens mij gewoon met je eigen contracten werken.

      Beantwoorden
      • Anja Veldhuizen
        Anja Veldhuizen zegt:

        Dat idee had ik ook Femke. Mocht er twijfel bestaan of ik een opdracht doe als werknemer of als ondernemer, dan sluit ik dit kort met de desbetreffende persoon of organisatie. Is het dan zinvol om dit kort te sluiten met de fiscus?

        Beantwoorden
        • Femke Hogema
          Femke Hogema zegt:

          Ja, dan wel. Want wanneer die twijfel er is, dan loop je risico alsnog aangeslagen te worden voor loonbelasting en sociale lasten. Nu de VAR er straks niet meer is, is de enige manier: vooraf een goedgekeurde modelovereenkomst afsluiten en volgens die overeenkomst werken.

          Beantwoorden
  5. Gerrie
    Gerrie zegt:

    Alles draait om het kunnen controleren van schijn-zelfstandigheid. Want daarmee vervallen namelijk een aantal fiscale voordelen die je als ZZP-ER hebt. Wat zo lastig is, is dat de Belastingdienst nooit een eenduidig antwoord heeft met vragen hieromtrent. Ik, als eigenaar van een Administratiekantoor, kan me enorm ergeren als ik van de Belastingdienst krijg te horen, dat ik dan maar eerdere gerechtelijke uitspraken die hierover zijn geweest moet nalezen om vervolgens te kunnen beoordelen of mijn klant met zijn situatie dan wel of geen zelfstandige zou zijn. Dus ook met de regeling die per 1 mei a.s. ingaat houden ze wederom een slag om de arm.

    Beantwoorden
  6. Brigitte Matheussen
    Brigitte Matheussen zegt:

    Ik heb jaren bij een werkgever gewerkt in “verkapte” loondienst bij een onderwijsinstelling Zodanig dat er alleen door de werkgever loonbelasting wordt afgedragen en verder geen verplichtingen. Voor mij heel handig, gezien ik hiernaast ook full-time bij een andere werkgever werk.
    Nu is deze onderwijsinstelling overgenomen en de nieuwe instelling vindt deze VAR niet handig en zet mij daardoor ook niet in. Hoe gaan de nieuwe situatie mij helpen om wel ingezet te gaan worden?

    Beantwoorden
    • Femke Hogema
      Femke Hogema zegt:

      Brigitte,
      Dit is een vraag met veel haken en ogen. Ik heb er ook echt geen antwoord op. Je vraagt: ‘Hoe gaat de nieuwe situatie mij helpen om wel ingezet te worden?’ Je vraag is positief ingestoken, maar ik geloof niet direct dat de nieuwe regeling je gaat helpen. De wet DBA wil in het contract helder maken of je werkt in loondienst of als zelfstandige. Er wordt gekeken naar loon, gezag en persoonlijke arbeid. Het klinkt alsof er in jouw geval sprake is van in ieder geval loon en persoonlijke arbeid. Je wordt dan dus niet als zelfstandige gezien volgens de wet DBA. Zijn er andere opties? Een 0-uren contract?

      Beantwoorden
  7. Sabine Schippers
    Sabine Schippers zegt:

    Wat is nou eigenlijk het verschil met een offerte (mét algemene voorwaarden) waarin ik met mijn klant afspreek wat er ook in de modelovereenkomst moet (maar dan in begrijpelijk taal)? Als dit nou ook mag…

    Beantwoorden
  8. Natasja Knoester
    Natasja Knoester zegt:

    Erg leuk die overeenkomsten. Mijn man werkt vaak met een aantal zzp’ers samen. Soms is hij de onderaannemer en dan weer de aannemer. Ze werken ook veel met BTW verlegd.
    Maar die overeenkomsten die op gesteld zijn voor de bouw, maken het werken niet makkelijker. Ze zijn nu meer bezig met de stomme administratieve rompslomp erom heen dan dat ze straks aan het werk zijn.

    Ik werk zelf ook als zzp, maar dan in de kinderfeestjes branche, waar ik veel voor particulieren werk, maar ook wel voor bedrijven en of collega’s bv met schminken. Ik heb ook een webshop waar ik veel verkoop aan particulieren en bedrijven.

    Bij de VAR was het zo als je maar meer dan 3 verschillende opdrachtgevers had op jaar basis, zat je goed. Bij mij, maar ook bij mijn man hebben we heel veel verschillende opdrachtgevers. We maken ons alleen zorgen als we voor mensen werken uit dezelfde branche.

    Beantwoorden
    • Femke Hogema
      Femke Hogema zegt:

      Dat is inderdaad een van de grote zorgen, dat het zzp’ers enorm veel administratieve ballast gaat opleveren.
      Wanener je voor particulieren werkt, hoef je je so-wie-so geen zorgen te maken. En met een webshop ook niet. Alleen als je door bedrijven of collega’s wordt ingehuurd moet je je afvragen of dat gezien kan worden als een arbeidsverhouding. Dan kan je, om het riscio te verkleinen, een vooraf goedgekeurde ovk afsluiten en er ook mee werken. Maar, nogmaals, het is niet verplicht om met zo’n overeenkomst te werken. Als er geen enkele onduidelijkheid is over je status, dan lopen jullie ook geen risico.

      Beantwoorden
  9. Freek Duveen
    Freek Duveen zegt:

    Beste allen,
    Alle reacties kloppen tot nu toe. Zelfstandigen werkten voorheen ook met of zonder VAR. Doorgaans werd een VAR aangevraagd voor een c.q. per opdrachtgever die zekerheid wilde dat de overeenkomst van opdracht niet alsnog zou worden aangemerkt als arbeidsovereenkomst.
    Toch een paar tips:
    1/ Werk met algemene voorwaarden waaruit blijkt dat er sprake is van een opdrachtgever-opdrachtnemer relatie (overeenkomst van opdracht) en waarbij je ook voorwaarden van algemene strekking regelt zoals tussentijdse opzegging van de opdracht, beperking van aansprakelijkheid en toepasselijk recht.
    2/ Als je met consumenten werkt: let erop dat je geen bepalingen opneemt die onredelijk bezwarend (kunnen) zijn, dat wil zeggen in strijd met de “grijze” of “zwarte” lijst.
    3/ Gebruik het standaard model van de Belastingdienst, maar maak er een duurovereenkomst van, bijvoorbeeld per kalenderjaar. In 2017 bied je dan weer een nieuwe overeenkomst aan per klant. Dan heb je dezelfde administratieve druk als voorheen met de VAR. In je opdrachten verwijs je naar de duurovereenkomst (bijv. met referentienummer en/of datum). Je bent alleen verplicht de in het model geel gemarkeerde bepalingen over te nemen. Voor de bepalingen van algemene strekking verwijs je dan weer naar je algemene voorwaarden.
    Nogmaals, dit zijn tips. Als jij en je opdrachtgevers van mening zijn dat er geen kwestie is over je zelfstandigheid, dan hebben ze beperkte waarde. Wil je echter nog meer info, bijvoorbeeld over de geldigheidsduur van het model, gebruik van algemene voorwaarden en het omschrijven van een opdracht als ondernemer in plaats van als “werk”, kijk dan bijvoorbeeld even op mijn LinkedIn profiel.

    Beantwoorden
    • Femke Hogema
      Femke Hogema zegt:

      Hoi Freek,
      Dank voor je reactie! Je bent jurist lees ik op je profiel? Ik heb je gelinkt!

      Nog een vraag waar ik mee loop:
      De fiscus kijkt vooral of er sprake is van: Loon, Persoonlijke arbeid, gezag.
      Moet er sprake zijn van 1 van de 3? Want van Persoonlijke arbeid is al heel snel sprake.

      groetjes femke

      Beantwoorden
      • Freek Duveen
        Freek Duveen zegt:

        Dag Femke,
        Leuk dat je me hebt gelinkt.
        Loon, persoonlijke arbeid en gezag zijn de drie vereisten voor het bestaan van een arbeidsverhouding volgens het Burgerlijk Wetboek. De Belastingdienst haakt daarbij aan. Er moet sprake zijn van de drie voorwaarden samen. Als je de goedgekeurde modelovereenkomsten gebruikt, zijn de opdrachtnemer en -gever gevrijwaard van naheffingen en vindt er geen extra beoordeling plaats. Dat kan wel als je van gebruik daarvan afziet.
        Om terug te komen op het vereiste persoonlijke arbeid: het kan raadzaam zijn om in je voorwaarden op te nemen dat je vervangbaar bent door een persoon met dezelfde kwalificaties. Het accepteren van concurrentie- en relatiebedingen wijzen juist wel weer op een vermoeden van persoonlijke arbeid.
        Groet, Freek

        Beantwoorden
        • Joost Rietveld
          Joost Rietveld zegt:

          Freek, je kunt het wel in de overeenkomst opnemen, maar menig opdrachtgever aanvaardt dat niet. Bovendien moet de praktijk aansluiten bij de overeenkomst. Dan zal bij de inhuur van iemand om diens expertise het niet aannemelijk zijn dat deze zich vrij kan laten vervangen

          Beantwoorden
          • Freek Duveen
            Freek Duveen zegt:

            Beste Joost,
            Als de Belastingdienst vanaf mei 2017 gaat handhaven, hanteren ze deze criteria. Overigens was het ook onder het VAR-regime al verstandig een artikel over vervanging op te nemen. Ik heb ZZP-klanten altijd conform geadviseerd. In de praktijk leverde het nooit een probleem op omdat ook hun opdrachtgevers er “onder de tafel” op rekenden dat er bijvoorbeeld bij ziekte gewoon een nieuwe afspraak werd gemaakt. Ik heb er nooit ophef over meegemaakt.

  10. Barber Longstreet
    Barber Longstreet zegt:

    Totaal ontspoort systeem. Ik was vroeger freelancer. Maakte afspraken met opdrachtgevers. Soms voor projecten die wel een jaar of langer konden duren. Maandelijks factuurtje + BTW. Ik zorgde voor mijn eigen verzekeringen en mijn accountant deed de rest. Soepel en geen enkel probleem voor wie dan ook. Waar ging het mis? Bij de regeldrift?

    Beantwoorden
    • Joost Rietveld
      Joost Rietveld zegt:

      @Barber, het ging mis bij de enorme instroom van schijnzelfstandigen die vanuit hun baan ineens op straat stonden en niet meer als werknemer aan de bak kwamen en zich dus wendden tot de kvk voor een eenmanszaak

      Beantwoorden
  11. Bart
    Bart zegt:

    Even praktisch nu, want dat lees ik dus _nergens_ (ook hier weer niet).
    Contracten. Leuk. Heb ik gedownload.
    Klant belt. Wil offerte. Krijgt offerte. Is dolenthousiast en zegt “ja, doen!”
    En dan? Moet ik dan éérst dat contract opstellen, laten tekenen door opdrachtgever, en naar de Belastingdienst sturen? En dan? Wachten tot die ambtenaren in die enorme stapel papier eindelijk aan mijn contract toe zijn? Tegen die tijd zegt mijn klant allang “nou laat maar, ik zoek wel iemand die het sneller doet.”

    Beantwoorden
    • Femke Hogema
      Femke Hogema zegt:

      Hoi Bart,
      Ik snap je frustratie. Er is nog zo weinig ervaring met de praktijk dat je er nog niet veel over leest…
      Kijk, als je een contract download van de site van de fiscus – dus een reeds goedgekeurd contract – en dat contract sluit perfect aan bij de overeenkomst die jij met de opdrachtgever wilt sluiten, dan tekenen jullie beiden dat contract, en dan ben je klaar!
      Lukt het niet om een passend ‘kant en klaar’ contract te vinden? Dan zul je er zelf een moeten opstellen. Die moet door de fiscus worden goedgekeurd en door beide partijen worden ondertekend voor aanvang van de werkzaamheden. En dat is dus, tja, hoe zeg ik dat, in praktijk kats onmogelijk. Niemand gaat 6 weken (of langer) zitten wachten op goedkeuring van de belastingdienst.
      Een derde optie is nu al een contract opstellen waarvan jij gelooft dat dat gaat passen bij toekomstige projecten en die nu al te laten goedkeuren. Maar dat kan eigenlijk alleen wanneer al jouw projecten zoveel op elkaar lijken dat je eenmalig een contract kunt opstellen wat overal op van toepassing is.
      Kun je hier wat mee?

      Beantwoorden
  12. Tanja
    Tanja zegt:

    Dat allemaal,

    Hoe voorkom ik als schijnzelfstandige te worden aangemerkt?
    Ik heb vaak langere opdrachten. Over de jaren heen altijd bij wisselende opdrachtgevers. Maar momenteel voer ik al 2 jaar opdrachten uit bij een zelfde opdrachtgever. Wel bepaal ik zelf in hoeveel dagen per week ik dat doe en factureer ik elk uur dat ik werk. Daarnaast heb ik nog een opdrachtgever, momenteel voor 1 dag per week. Vorig kwartaal werkte ik 2 dagen voor de ene opdrachtgever en 2 dagen voor de andere.
    Ik voel me zelfstandige en opereer ook zo, maar ben bezorgd over het aantal opdrachtgevers per jaar.
    Welke modelovereenkomst past bij mijn situatie en hoe voorkom ik de schijn van schijnzelfstandigheid?

    Beantwoorden
    • Femke Hogema
      Femke Hogema zegt:

      Hoi Tanja,
      Je kunt het beste zelf de overeenkomsten bekijken. Punt is namelijk dat de overeenkomsten moeten passen bij wat je daadwerkelijk doet, anders zijn ze nog niet geldig. Lees nog even het stukje over de ‘3 essentiele onderdelen’. Hoeveel opdrachtgevers je hebt, is gek genoeg ineens minder belangrijk dan tijdens de VAR. Het gaat om de individuele overeenkomst / werkzaamheden – en dat die niet op een dienstbetrekking lijken. Dat je zelf je inzet bepaalt is belangrijk. Bepaal je ook zelf HOE je bepaalde zaken uitvoert? Wordt je beoordeeld op het resultaat, en niet op de activiteiten die je doet? Zet dat er dan ook in. Succes!

      Beantwoorden
  13. Yamani
    Yamani zegt:

    Goedemiddag allemaal,

    Ik ben een bedrijfskunde MER student en ben me aan het inlezen over de DBA. Na het lezen van de reacties heersen er bij mij nog een aantal vragen:

    – Wat gebeurt er als ik (opdrachtgever) een overeenkomst tegen met de ondernemer en achteraf blijkt dat ik de enige opdrachtgever ben geweest voor de zzp’er ? Dit terwijl wel alles kloppend was mbt de 3 criteria… wie wordt er dan op afgerekend, ik of de ZZP’er?

    – Waar liggen de grenzen wanneer er wordt gesproken over het aantal opdrachtgevers voor de ZZP’er, wanneer wordt je zeker als ondernemer gezien, wanneer een twijfel geval en wanneer zeker niet?

    – Welke risico’s loop je als ondernemer? (is dit alleen dat er een naheffing kan worden gegeven en een boete)

    – Welke risico’s loop je als ZZP’er?( is dit dat de eventuele loonheffing en premievolksverzekering verhaalt kan worden en dat je als ZZP’er de fiscale voordelen kwijtraakt)

    Ik ben benieuwd naar de antwoorden hierop en of het groter is dan wat hier boven staat beschreven.

    Beantwoorden
    • Femke Hogema
      Femke Hogema zegt:

      Hoi Yamani,
      1. Het zijn van enige opdrachtgever is niet perse een criterium. Er wordt gekeken naar loon, gezagsverhouding en vervangbaarheid als belangrijkste criteria om te beoordelen of er sprake is van een dienstverband.
      2. De fiscus geeft nooit inzicht over hoe ze hun beoordeling doen. Dus waar de grenzen liggen, weet niemand. Bij de VAR werden alle criteria in onderlinge samenhang beoordeeld. Maar nogmaals – het aantal opdrachtgevers lijkt nu geen hoofdcriterium te zijn.
      3. Het grootste risico als ZZP’er is mijns inziens dat je uren niet meetellen voor het urencriterium, waardoor je mogelijk je fiscale voordelen kwijtraakt.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.