Werken aan Nederland podcast - Werkvereniging

Werken aan Nederland met Edward Belgraver van verloning.nl

Roos Wouters Podcasts 1 Comment

Over de podcast Werken aan Nederland

Omdat wij ons als Werkvereniging zorgen maken over het toenemende gebrek aan wendbaarheid, weerbaarheid, sociale zekerheid en moderne solidariteit onder de Nederlandse beroepsbevolking, gaan wij in de podcast Werken aan Nederland op zoek naar oplossingsrichtingen om tot een arbeidsmarkthervorming te komen die werkt voor iedereen. Oplossingsrichtingen die werk- en opdrachtgevers verlost van de starre zorglast die hen nu de flexibiliteit ontneemt om op een crisis als deze in te spelen, die vaste krachten minder gevangen houdt en die flexkrachten en zelfstandigen minder vogelvrij maakt.

“Organiseer werk rond individuen, niet rond werkgevers”

In deze podcast vertelt Edward Belgraver over zijn frisse blik op de arbeidsmarkt. Hij zette Verloning.nl op, en website die alle fiscale afdrachten regelt van flexibele arbeidskrachten zonder KvK-inschrijving.

Wie dicht de grote kloof tussen vast werk en flexbanen? Edward zit er opmerkelijk dicht bij. In deze podcast blijkt er wel degelijk een oplossing te zitten tussen vast en flex. Wat als je dit vraagstuk aanvliegt van een heel ander uitgangspunt, maar binnen de mogelijkheden van de wetgeving? Luister naar een héél ander geluid over de arbeidsmarkt waarom hij Verloning.nl heeft opgericht. Hij legt uit dat dit een oplossingsrichting voor de politiek zou kunnen zijn.

Luister hier de podcast of scroll naar de volgende fragmenten:

1:33 Veel mensen denken zwart-wit in hokjes, maar dit past niet meer bij modern werkenden. Inkomenszekerheid is belangrijker dan contractzekerheid, en organiseer je niet rond een werkgever maar rond een individu.
13:34 Wat we willen als maatschappij, is het goed geregeld hebben. Eigenlijk is Verloning.nl een oplossing voor het ‘valse flex’ vraagstuk.
15:31 Modern werkenden zijn mensen die zelf regie willen hebben over hun werk, zelfstandig zijn en niet afhankelijk zijn van een baan.
18:59 Een hypotheek krijgen is voor veel zelfstandigen een uitdaging. Verloning.nl maakt geen vast contract, maar kan wel een werkgeversverklaring leveren voor het aanvragen van een hypotheek.
22:24 Wij kunnen de arbeidsmarkt echt verrijken, door mensen weer de regie te geven over hun inkomen. Verloning.nl regelt sociale zekerheid goedkoper, beter en efficiënter.
25:49 Het is een oplossingsrichting voor de politiek om de arbeidsmarkt beter te organiseren.
26:08 Een inhoudingsplichtige verklaring is een overeenkomst van de verloner aan de opdrachtgever dat de verplichte premies worden afgedragen, geïnspireerd op de artiestenregeling. Met de VAR en de wet DBA was dat een verrassing achteraf, maar met de inhoudingsplichtige verklaring is het vooraf geregeld.
30:44 Veel mensen zijn niet geïnteresseerd in het juridisch-fiscale onderdeel maar willen wel een eerlijke oplossing en zijn bereid om daaraan bij te dragen.
32:28 Het vaste contract wordt vaak genoemd in verkiezingsprogramma’s. Daar zit het het probleem: willen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken of willen we stemmen creëren met populistische opmerkingen, zoals ‘het vaste contract als norm’?
39:29 Faciliteiten organiseren rond individuen is een hele andere benadering op de arbeidsmarkt.
43:23 We kunnen veel van andere landen leren. Hoe moet de arbeidsmarkt er over twintig jaar uitzien? Willen we dat werkgevers de baas zijn waarin mensen gevangen zitten in een dienstverband of willen we een ondernemende, zelfstandige beroepsbevolking?
50:46 Een broodfonds is een van de oplossingen die Verloning.nl biedt, in samenwerking met Achmea. Het wordt gezien als de Rolls-Royce van de beroepsarbeidsongeschiktheidsverzekeringen in Nederland.
60:22 Modern werkenden hebben een andere kijk op arbeid, ze worden daarin belemmerd door wetgeving maar Verloning.nl probeert ze te helpen.
69:44 De meeste mensen in de politiek willen wel, maar hebben niet de mogelijkheden om verandering in gang te zetten. Ondernemers hebben dit wel, laten we zelf de verandering teweeg brengen.

Comments 1

  1. Door het lumpsum systeem inhet onderwijs te gebruiken, is er een grote groep leraren, vlak voor de tekorten aan personeel , naar huis gestuurd simpelweg te oud en dus te duur. Sinds 2016 ben ik in de ww Plus om bovengenoemde reden. Ik wilde nog wel werken en ik denk meerderen met mij. Het aantal thuiszittenden was toen voldoende om de tekorten op te lossen. Nu kost ik de overheid veel geld, want vanaf mijn 58e tot mijn pensioen krijg ik toch nog mijn uitkering . Dat is veel geld. Kan dat niet anders. Daarnaast ben ik ook nog depressief geworden door alle machinaties van mijn werkgever. Met mij heel veel collega’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *