Copy
Nieuwsbrief Uireka, april-mei 2023

Vizier beregeningsonderzoek niet alleen op vocht, bemesting en techniek, maar ook op ziekten en plagen

Hoewel er in de praktijk nog de nodige percelen uien moeten worden gezaaid, heeft UIKC de onderzoeksproefvelden vanuit de Werkgroep Irrigatie inmiddels al wel kunnen aanleggen. Het UIreka-onderzoek vanuit deze werkgroep focust dit jaar op optimalisering van de watergift en neemt daarin ook 'zout' water mee met een EC van 4. Nieuw dit jaar is een vergelijking van diverse teeltsystemen met druppelirrigatie, de inzet van fertigatie via druppelirrigatie en de invloed van druppelirrigatie op het optreden van ziekten (meeldauw) en plagen (o.a. trips). Voor dit plaag gerelateerde onderzoek wordt nauw samengewerkt met de Werkgroep Integrale Insectenbeheersing.

Zie verder de gedetailleerde proefplannen voor aanvullende informatie.
Ga verder naar de gedetailleerde proefplannen >>

Wees matig met stikstof in kader koprotpreventie

De een heeft gezaaid, de ander moet nog. Het late voorjaar zal ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor de geplande stikstofbemesting; alles in één keer of toch nog een gedeelde gift. Neem in je afwegingen rondom bemesting ook de potentiële kans op een koprotaantasting mee. Uireka-onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een totaalgift boven de 135 kg N/ha het risico op koprot vergroot. Andere preventieve maatregelen op dit moment om het risico op koprot zoveel mogelijk te minimaliseren zijn: 
  • Voor diegenen die nog moeten zaaien: zaai alléén ontsmet zaaizaad. 
  • Déél de N-gift (laatste deel uiterlijk half juni). 
  • Kies het gehele seizoen bij de bespuitingen tegen valse meeldauw en bladvlekken voor middelen die een nevenwerking hebben tegen koprot. Wissel middelen af in het kader van resistentiemanagement.
  • Zet Signum vroeg in het seizoen, zeker bij natte omstandigheden, maximaal 2x in je spuitschema.

Uireka ziet belangrijke en gewaardeerde rol voor uiencommissionairs

Uiencommissionairs spelen nu nog vaak een ondergewaardeerde rol in kennisoverdracht vanuit onderzoek naar telers. UIreka ziet hier graag verandering in komen. UIreka stuurgroepvoorzitter Gijsbrecht Gunter: "Commissionairs zijn dagelijks bezig met uien en spreken honderden telers. Zij zijn voor ons daarom niet alleen belangrijk voor de kennisdisseminatie van ons onderzoek, ze zijn ook een belangrijke bron van input voor het onderzoek. Ze weten vaak exact wat de handel wel en niet wil als het gaat om kwaliteit. In deze rol kunnen ze waardevolle kennis en expertise inbrengen voor het onderzoek. Wij zien dus graag dat ze als groep, en als onderdeel van de uienketen, meer een positie krijgen en aanhaken bij ons onderzoek" 

Om het aanhaken te vergemakkelijken, organiseert UIreka twee informatieavonden. Op dinsdag 9 mei a.s. is er 19.00 tot 21.00 uur een bijeenkomst gepland bij Waterman Onions in Emmeloord en op woensdag 10 mei a.s. op hetzelfde tijdstip bij Wiskerke Onions in Kruiningen. Op beide avonden licht Gunter het huidige onderzoekprogramma uitgebreid toe, blikt hij terug op de behaalde resultaten in de afgelopen jaren en wordt gezamenlijk bekeken hoe een verdere samenwerking vorm en inhoud kan worden gegeven. Na afloop van het formele deel is er een rondleiding over de gastbedrijven. De avonden worden afgesloten met een borrel.

Bent u commissionair en wilt u een van de avonden bezoeken, meld u zich dan uiterlijk a.s. vrijdag (5 mei) aan bij Inge Ribbens, secretaris van het Comité Ui van GroentenFruit Huis. E-mail: ribbens@groentenfruithuis.nl of mobiel op 06-30741444.

Met dank aan Uiennieuws.nl

Terugblik op eerder onderzoek: 'Invloed stikstofgift op kwaliteit en opbrengst'

Zo aan het begin van het seizoen is het altijd goed om te zien of er voordeel is te halen uit eerder opgedane kennis. Op dit moment zijn zaaien en bemesting actueel. Elders in deze nieuwsbrief is gesproken over het effect van een gematigde N-bemesting als preventieve koprotmaatregel. Ook in ander UIreka-onderzoek is gekeken naar de hoogte van de N-gift, maar dan in relatie tot haar invloed op kwaliteit en opbrengst en mogelijke rasverschillen hierin. De conclusie van dit onderzoek was: de hoeveelheid stikstof (130 kg N/ha versus 180 kg N/ha) heeft bij de afzonderlijke rassen GEEN effect op opbrengst en huidvastheid. Wel kwam in één van de drie onderzoeksjaren naar voren dat de hardheid rasafhankelijk verandert bij een hogere stikstofgift van 180 kg N/ha.  
Copyright © UIREKA

 
Geen nieuwsbrief meer ontvangen klik hier: ik meld me af






This email was sent to communicatie@bo-akkerbouw.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Uireka · Edelhertweg 1 · Lelystad, Flevoland 8219 PH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp