10 Top Tips om Namen te Onthouden   Juni 2015
Kun je deze e-mail niet lezen?   
  DMM'S NETWERKTIPS
header img
 
 
Beste ,

Met alle Haringparties, eindfeesten van scholen, BBQ's van sportclubs en andere (netwerk-)bijeenkomsten deze maand, ontmoet je weer allerlei nieuwe mensen. En dan is het de kunst om al die nieuwe namen op de een of andere manier te onthouden. Sommige mensen zijn daar jaloersmakend goed in. Als dat voor jou geldt, stop dan maar met lezen.

Heb jij echter ook vaak moeite om namen te onthouden? Dan ben je bepaald niet de enige! Ik heb geoefend met de tips die ik graag doorgeef in onderstaand artikel. En ik kan je verzekeren: het werkt echt! 

Doe er je voordeel mee, want het zal jouw relaties snel versterken. Succes!

Hartelijke groet,
Daphne
 
Artikel: 10 Top Tips om Namen te Onthouden
 
Als je moeite hebt om namen, gezichten en belangrijke informatie te onthouden, is het heel erg lastig om duurzame relaties op te bouwen. Terwijl je zonder duurzame relaties geen resultaat kunt verwachten van je netwerkinspanningen.

Zou het niet geweldig zijn als je jouw geheugen met een paar simpele tips kunt trainen? Zodat je voortaan wél namen kunt onthouden? Het goede nieuws is: dat kan echt en het kost niet eens heel veel tijd of moeite. Probeer het maar!
 
Tip 1: Namen onthouden tot prioriteit maken
 

Hoe vind jij het als iemand die je pas één keer hebt gesproken, bij de eerstvolgende ontmoeting nog weet wie jij bent en wat jou bezighoudt? Stel je eens wat het voor jouw relatienetwerk zou betekenen als jij dat ook kan! Wil je dit echt verbeteren?
 
Schrijf dan nu meteen op welke voordelen het heeft wanneer je de namen van mensen kunt onthouden: 
1. Wat zijn de directe voordelen?
2. Wat zijn de voordelen op lange termijn?

Bepaal zo wat jou zou kunnen motiveren je geheugen voor namen te verbeteren.
 
N.B. Als je jezelf niet kunt motiveren om deze twee vragen nú op papier te beantwoorden, dan ben je ook niet bereid om je geheugen te verbeteren en heeft verder lezen geen zin...
 
Tip 2: Zeg eerst dat je het kunt
 
Ik hoor het zo vaak: “Ik kan geen namen onthouden.” Als dat jouw overtuiging is, dan krijg je vanzelf gelijk. Wat wel werkt? Ga eens uit van de mogelijkheid dat je het wél kunt. Iedere keer dat je jezelf betrapt op de overtuiging dat je geen namen kunt onthouden, roep je jezelf tot de orde en zeg je tegen jezelf:
- De naam onthouden van een nieuwe relatie is vanaf nu een topprioriteit voor mij. Ik ga me hier op concentreren en super goed luisteren.
- Ik weet dat ik de namen van mensen kan onthouden wanneer ik me er op concentreer en er een prioriteit van maak.
 
'Ik kan niet' is een oordeel en een beperking die je jezelf oplegt. Erken dat je de keuze hebt!
 
Tip 3: Concentreer je op contact maken met mensen
 
Door je volledige aandacht te schenken aan iemand en je te concentreren op wat hij zegt, verbeter je vanzelf je vermogen om dingen te onthouden. Gebruik je concentratievermogen! Het is een krachtig instrument om je geheugen te trainen. 
 
Tip 4: Luister aandachtig
 
Informatie die het ene oor in en het andere oor uit gaat, zal zich nooit een plek in je geheugen verwerven. Als je iemands naam niet hebt gehoord of verstaan, vraag dan meteen of de ander zijn naam wil herhalen. Is de naam erg ongebruikelijk, vraag dan gerust 'hoe spel je dat?'. De meeste mensen vinden het juist prettig wanneer je hen zoveel aandacht schenkt.
 
Als je jouw vaardigheden om te luisteren aanscherpt, zul je tegelijkertijd je vermogen om dingen te onthouden ontwikkelen. Daar hoef je geen extra moeite voor te doen, dat gaat dan vanzelf.
 
Tip 5: De kracht van herhaling 
 
Waarschijnlijk heb jij vroeger ook de tafels van vermenigvuldiging uit je hoofd geleerd door ze vaak te repeteren. Jaren later kun je al die tafels nog steeds opdreunen. De kracht van het repeteren kun je ook gebruiken om namen te onthouden. Begin er meteen mee bij de eerste kennismaking. Je kunt op een natuurlijke manier diverse momenten van herhaling inbouwen:
 
1. Je ontmoet iemand en deze noemt zijn naam. Dat is de eerste keer.
2. Je herhaalt de naam als je antwoord geeft: ‘Hallo Ton, leuk je te ontmoeten.”
3. Tijdens het gesprek laat je de naam een paar keer op een natuurlijke manier vallen: “Zeg Ton, vertel eens, hoe lang ben je al lid van deze vereniging?”
4. Als Ton een badge draagt, werp er dan een snelle blik op om zijn naam nog eens te zien.
5. Wanneer je Ton om een visitekaartje vraagt, neem je even de gelegenheid om het kaartje te bekijken en zijn naam nogmaals te lezen.
6. Noem zijn naam aan het einde van het gesprek nog een keer: “Leuk je gesproken te hebben, Ton. En succes met je marketingproject.”
7. Bij terugkeer thuis of op kantoor neem je de visitekaartjes die je hebt ontvangen snel nog een keer door, en laat je ieder gesprek nog even de revue passeren.
8. Neem de informatie van de visitekaartjes direct over in je adressensysteem of nodig Ton uit via LinkedIn. 
9. Wanneer de ontmoeting om een vervolgactie vraagt, voer die dan direct uit.
 
Doordat je de naam van de ander in dit scenario negen keer op verschillende manieren tegenkomt, kun je die naam en bijbehorende informatie later veel gemakkelijker terughalen. Dit proces werkt alleen als jij je hoofd er bij houdt. Concentreer je dus bij elke stap!
 
Tip 6: Neem meteen actie 
 
Als je bij de eerste kennismaking in actie komt, verstevig je daarmee onmiddellijk het contact. Die actie kan heel eenvoudig zijn: vraag iemand om zijn visitekaartje en maak op de achterkant een aantekening over het gesprek en de dingen die je wilt onthouden. Noteer ook wat je hebt toegezegd en welke vervolgactie je moet ondernemen.
 
Tip 7: Volg zo snel mogelijk op
 
De kracht van de herhaling laat zich opnieuw gelden wanneer je zo snel mogelijk na de eerste ontmoeting (liefst binnen 24 uur) weer contact met de ander zoekt. Een snelle vervolgactie doet de informatie in je hoofd beter beklijven en geeft je tegelijkertijd de kans nieuwe informatie op te doen. Hoe sneller je de gemaakte afspraken nakomt, hoe beter. De ander zal aangenaam verrast zijn dat jij je afspraken meteen nakomt. Bovendien zal hij zich jou zo ook - positief - herinneren. 
 
Tip 8: Associeer iemands naam met iets anders
 
Associatie werkt goed, omdat onze hersenen informatie die visueel, dramatisch of emotioneel is, beter kunnen onthouden. Stel, je ontmoet Willie en zij is boekhouder. Visualiseer Willie bijvoorbeeld met een rekenmachine in haar hand. Wanneer jij je wilt herinneren wat Willie ook al weer voor de kost doet, kun je dat beeld weer oproepen. Deze techniek werkt nog beter als je een beeld verzint dat buiten alle proporties is. Bijvoorbeeld door je haar voor te stellen met een enorme rekenmachine. Of ingebouwd in een kantoor tussen stapels rekenmachines.
Je kunt mensen ook associëren met de gelegenheid waar je ze hebt ontmoet, hun woonplaats, een groep waartoe ze behoren, het bedrijf waarvoor ze werken of met lichamelijke eigenschappen (Susan=Slank) . 
 
Wil je dat anderen jouw naam onthouden, geef mensen dan zelf meteen een ezelsbruggetje: Voorbeeld: “Ik ben Jan Smit, met een 't' dus zonder aambeeld". Of : “Ik ben Jasper Blaauw, zoals de kleur blauw maar dan met dubbel a.”
 
Tip 9: Gebruik al je zintuigen
 
Gebruik al je zintuigen als je informatie tot je neemt. Daarmee veranker je de informatie stevig in je geheugen. Hoe? Kijk mensen goed aan, zodat je je een sterk beeld van hen kunt vormen. Luister naar de klank van hun stem: is deze diep, hoog, nasaal of schor? Spreken ze snel of langzaam? Wees je bewust van de gevoelens die je ervaart wanneer je iemand ontmoet. Ben je enthousiast, geïntrigeerd, opgewonden, geïrriteerd, blij of gefrustreerd? Maak fysiek contact door handen te schudden bij de kennismaking en het afscheid. Daarmee activeer je de tastzin. Hoe meer zintuigen je inschakelt, hoe beter je alles kunt onthouden. 
 
Tip 10: Gebruik hun naam
 
Heb je wel eens meegemaakt dat je je voor de derde keer aan iemand moest voorstellen, omdat hij je naam niet meer wist? Hoe voelde dat? Gekend worden is belangrijk voor iedereen. Een van de manieren waarop je mensen kunt laten merken dat je hen kent, is door hun naam te gebruiken. Ga maar na hoe jij je zelf voelt, als iemand jou bij een tweede ontmoeting direct aanspreekt met je naam. Voel je je gezien, gewaardeerd en gerespecteerd? Vast wel en je waardeert die persoon zelf ook direct meer. Erken de mensen in je netwerk - gebruik hun naam!
 
Veel succes!
Daphne Medik     
 
Bron: Persoonlijk Netwerken voor dummies, Donna Fisher, Addison Wesley

Fijn als je dit artikel wilt delen: 
Vermeld op mijn eigen LinkedIn pagina     Tweet deze mail   
 
Over Daphne
 
Als netwerkcoach en trainer helpt Daphne zelfstandig professionals, ondernemers en managers van middelgrote en grote bedrijven om met meer gemak klanten te krijgen via hun netwerk. Werkzoekenden leert zij hoe zij door effectief netwerken hun carrière kunnen versterken. 

Daphne's stijl is energiek en enthousiast. Met veel bevlogenheid en betrokkenheid geeft zij al 15 jaar netwerkcoaching en training via haar bedrijf DMM Communication-Networking for results. Naast de trainingen in netwerkstrategie en -vaardigheden geeft Daphne ook al 5 jaar training in netwerken via LinkedIn. 

Benieuwd hoe Daphne jou kan helpen? Mail haar dan: d.medik@dmmcommunication.nl. Volg ook de Bedrijfspagina van DMM Communication op LinkedIn, dan blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.
 
 
 
 
Netwerktip
 
Netwerken werkt alleen als je jezelf bent. Welke rol je ook speelt, een ander prikt er zo door heen. 
 
Uitgelicht: Netwerken met plezier
 
Kun jij je niet voorstellen dat je op ontspannen wijze kunt netwerken? Dat netwerken ook leuk kan zijn? Gun jezelf dan deelname aan de training op 20 augustus. Er zal een wereld voor je open gaan! 
Lees meer. 

 
 
 
    Bekijk mijn LinkedIn pagina   Volg mij op Twitter   Bezoek Pinterest pagina    
 
Je ontvangt dit eZine omdat wij persoonlijk contact hebben gehad of omdat jij je hebt aangemeld via de website. 

| |

© 2015 Daphne Medik. Alle rechten voorbehouden. Als je artikelen of delen daarvan elders wilt publiceren mag dat, mits je het copyright vermeldt en verwijst naar de site van DMM Communication. Ik stel het zeer op prijs als je me hierover informeert. 

Geen tips missen? Voeg DMM's Netwerktips dan toe aan de lijst van veilige afzenders in je mailbox. Heb je een gmail-account? Zorg dan dat DMM's Netwerktips in je postvak binnenkomt in het tabblad Primair. Hoe? Klik met je rechtermuisknop op de onderwerpregel en verplaats de mail naar tabblad Primair.

Contact: www.dmmcommunication.nl, 
d.medik@dmmcommunication.nl.