“Ik mis mama als ik op school ben...”
Als een kind zich uitspreekt in zulke heldere woorden, is dat een kans. Een uitnodiging. Want achter gedrag en uitspraken schuilen diepere behoeften, vaak nog niet volledig bewust of verwoord. Juist daar ligt de essentie van kinderemotiecoaching: Het zien en begrijpen van wat een kind écht probeert te vertellen.
Christel Lubse is een van de trainers van SOS kinderen en emoties en runt een eigen praktijk als KinderEmotiecoach. Zij gebruikt hierbij de methodiek van SOS kinderen en emoties. Zij ziet dagelijks hoe belangrijk het is dat we emoties niet wegredeneren of negeren, maar serieus nemen als signalen. Ze vormen de brug naar de binnenwereld van het kind.
Emoties als richtingaanwijzers
In de casus van een jongen van 9 die niet naar school wilde, bleek al snel dat het niet ging om onwil of weerstand. Zijn opmerking 'Ik mis mama' was een uiting van een diepere emotionele behoefte: Nabijheid en veiligheid. Moeder voelde zich machteloos. Haar eigen zorgen resoneerden met die van haar zoon, wat het loslaten elke dag moeilijker maakte.
In plaats van te focussen op symptoombestrijding – het kind ‘gewoon laten gaan’ of ‘overtuigen dat school leuk is’ – ging Christel aan de slag met een pedagogisch onderbouwd proces waarin deze jongen en zijn moeder hun emoties leerden begrijpen en hanteren.
De vier pedagogische bouwstenen
Centraal in de aanpak van de methodiek van SOS kinderen en emoties voor het ontwikkelen van emotionele veerkracht staan de volgende vier pedagogische bouwstenen:
🌞 Herkennen – het bewust worden van een gevoel. 🌞 Benoemen – het gevoel een naam geven, om het te kunnen plaatsen. 🌞 Accepteren – het gevoel mag er zijn, zonder oordeel. 🌞 Uiten – het gezond uiten en ontladen van een emotie.
Door deze stappen te combineren met spel, verhalen en verbeelding, ontstaat er ruimte voor verwerking én groei.
De kracht van verhalen: pedagogiek in praktijk
Het werken met prentenboeken is een van de vele tools die Christel inzet in haar praktijk. Verhalen werken enorm krachtig om kinderen te helpen stilstaan bij hun emoties. Ze bieden herkenning, woorden en vooral veiligheid. Samen met deze jongen las Christel het verhaal van Mees, die net als hij worstelde met gevoelens van angst en onzekerheid.
Aan de hand van een houten materialenset maakte Christel met de jongen de emoties letterlijk tastbaar. Eerst vanuit het verhaal van Mees, zodat het veilig was om te praten. Vervolgens maakten ze voorzichtig de overstap naar zijn eigen situatie. Zo bleek niet alleen het kind moeite te hebben met afscheid nemen – ook moeder vond het loslaten spannend.
Groeien in vertrouwen
Samen maakten Christel en de jongen een ‘moedhoed’ vol helpende gedachten. Ze ontwierpen een ladder van vertrouwen en ze bedachten een teken om op de hand van zowel de jongen als de moeder te tekenen. Dit werd ‘een geheimpje’ tussen de jongen en zijn moeder, als steun op moeilijke momenten.
Op deze manier groeiden zowel de jongen als moeder. Niet door de emotie weg te nemen, maar door deze serieus te nemen, te begrijpen en samen te doorvoelen. Dat is waar kinderemotiecoaching om draait; niet het gedrag ‘fixen’, maar luisteren naar wat er écht gezegd wordt.
Pedagogisch partnerschap met ouders
Een belangrijk onderdeel van kinderemotiecoaching is het samenwerken met ouders. In deze casus werd duidelijk hoe het gedrag van het kind mede voortkwam uit de innerlijke beleving van de ouder. Door ook met moeder te werken aan bewustwording en zelfregulatie, ontstond er wederzijds begrip en een meer ontspannen overdrachtsmoment.
Wil jij kinderen helpen groeien in emotionele veerkracht?
Kinderen groeien vooral wanneer ze zich gezien voelen in hun binnenwereld. Wanneer een volwassene zegt: “Ik zie jou. En wat jij voelt, doet ertoe.”
Wil jij als professional je pedagogisch handelen verdiepen en praktische tools leren om spelenderwijs te werken met emoties? De training Emotiecoaching – met vertrouwen het systeem coachen rondom emoties biedt jou een gedegen theoretische onderbouwing én direct toepasbare werkvormen.
Met kennis van emoties creëer je rust, vertrouwen en verbinding – in elk kind én in jezelf.
Meld je aan voor de training Emotiecoaching en versterk je pedagogische toolkit.
Praktische info
- Live 12 mei en 22 mei 10.00 – 17.00 uur; Online 19 juni 10.00 – 12.30 uur
- Noord-Limburg
- Inclusief reader en emotietoolbox t.w.v. 82,50 euro (gids over emoties bij kids emotiekwartet, meditatiepakket Op reis door de wereld van emoties, handboek ontwikkelreis voor ouders)
- SKJ 21,75 punten
- 675 euro btw vrij
- Trainer: Debbie Thiesen – Hesen
- Maximaal 12 plekken!
|