‘Ik ben van eerlijk eten’
 
In 2008 was ik 27 jaar, getrouwd met mijn jeugdliefde Faiza en vader
van onze zoon Jamal (3) en pasgeboren dochter Medina.

Ik werkte toen al 14 jaar in de horeca: via een baantje als afwashulp en
de beroepsopleiding tot zelfstandig werkende kok, werkte ik al bijna 9 jaar
als chef-kok bij Restaurant Groeskamp in Doetinchem.
Een hele verantwoordelijkheid...




Elke dag kwamen er zo’n 120 mensen lunchen en verzorgden we naast
bijeenkomsten in de bijbehorende zalen ook veelvuldig catering voor
bedrijven. Ik werkte van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Een super
leuke en leerzame tijd. MAAR… horeca en een gezin…

Omdat ik graag wat meer thuis wilde zijn, zocht ik een baan met minder
verantwoordelijkheden en minder uren. En werd vakkenvuller bij de
vis-fileerderij van Horeca Groothandel Hanos in Apeldoorn. Op dag 1 was
er een fileerder ziek en vroegen ze: “Henry, jij hebt toch ervaring als
kok?” Toen heb ik een mes gepakt en een jaar lang niet meer losgelaten…
Weer keihard gewerkt. Extreem lange dagen door onderbezetting.
Zo kwam van mijn voornemen meer thuis te zijn niet veel terecht…

In 2009 kon ik de functie van een bevriende chef-kok overnemen en bij
Restaurant de Lange Waard in Zeddam aan de slag. Zo bleven me elke
dag de twee uur reistijd Doetinchem - Apeldoorn bespaard.
De menukaart van de Lange Waard bestaat uit diverse warme, koude en
vegetarische gerechten en ieder gerecht is een kunstwerk op zich. Mooie
recepten, prachtige, dagverse producten en goede smaken. Ook in mijn
eigen passie: Vegetarische en Vis gerechten, kon ik me helemaal uitleven.
Uit die tijd ken ik Dave, de eigenaar van Vishandel Wennekes. Zij leverden
elke dag verse vis aan de Lange Waard.
 
Ik was allang niet meer, ‘alleen maar’ aan het koken. Of alleen maar
bezig met de verschillende smaken die bij elkaar moeten passen. Nee.
Voor mij is eerlijk eten belangrijk. Verse producten, geen pakjes, geen
zakjes, maar versbereid, rekening houdend met de invloed die het heeft
op je lichaam. Dus alternatieven voor suiker, weinig vet en geen
conserveringsmiddelen en kleurstoffen.

Als je goed eet, voel je je goed en heb je meer energie. Zoveel mensen
zijn altijd maar moe… Ik ben ervan overtuigd dat voeding daar vaak een
grote rol in speelt.
Voor mijn kinderen wil ik dat niet. Ik kook elke dag, bak zelf brood, maak
zelf pindakaas en chocopasta en heb ook een moestuin.

Ik wil zuinig zijn op de aarde. En vind het belachelijk om in februari
haring uit Verweggistan te halen als je ze in juni vers uit de Noordzee
kunt vissen. Of om, zoals in America gebeurt, een geschilde sinaasappel
in een doosje te verpakken en dan te verkopen…

Dus, toen Dave mij in 2012 een baan aanbood als chef-kok bij zijn
vishandel, kon ik mijn geluk niet op. Werktijden voornamelijk overdag
en toch bezig zijn met verse seizoen producten en zelfbedachte recepten.
Zo ben ik én de kok, én de vader en echtgenoot die ik graag wil zijn.

Het beste van twee werelden

Henry Bergevoet
Chef-kok Vishandel Wennekes