Maandag 13 mei 2024
 
Bioplant lid van BO Akkerbouw

Bioplant, de vereniging voor biologische akkerbouwers, is lid geworden van BO Akkerbouw. Bioplant behartigt de belangen van circa 250 biologische akkerbouwers en is het veertiende lid van BO Akkerbouw. Douwe Monsma, vertegenwoordigt het bestuur van Bioplant en wordt bestuurslid bij BO Akkerbouw. Hij kijkt uit naar de samenwerking: “Door dit lidmaatschap kunnen wij beter samenwerken op thema’s die voor onze leden van belang zijn, waaronder onderzoek en innovatie.”

Lees meer
 
“Als aardappelopslag bovengronds goed is bestreden, vermeerdert AM zich niet”

Als 100% loofdoding van aardappelopslag bovengronds lukt, kan het aardappelcysteaaltje zich ondergronds niet vermeerderen. Dat is één van de conclusies uit het onderzoek dat kennisinstelling HLB in 2023 deed naar de volvelds bestrijding van opslag met (combinaties van) onkruidbestrijdingsmiddelen. “Akkerbouwers kunnen dus vertrouwen op hun bovengrondse waarneming”, vertelt onderzoeker en adviseur Egbert Schepel.

Lees het interview met Egbert en Corine van HLB
 
Bepaal welke projectideeën uitgewerkt mogen worden tot onderzoeksvoorstellen

De projectideeën van kennisinstellingen voor nieuwe onderzoeken in 2025 zijn binnen. Het is nu aan de deelnemers van het Digipanel om deze projectideeën te prioriteren. Deze uitslag bepaalt mede welke ideeën uitgewerkt mogen worden tot onderzoeksvoorstellen. Wil je deelnemen aan het Digipanel? Stuur dan uiterlijk woensdag 15 mei een e-mail. Vanaf 16 mei ontvang je meer informatie. Jouw mening is waardevol!

Ja, ik meld mij aan voor het Digipanel
 
Nieuwe VVAK-documenten seizoen 2024/2025 beschikbaar

Dit teeltseizoen is er een beperkt aantal wijzigingen in het certificeringsschema van Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK). Nieuw is de optie om gewasmodules tijdelijk te kunnen schorsen. Overstappen naar een andere Certificerende Instelling is vereenvoudigd en de monitoring op residuen van gewasbeschermingsmiddelen is aangescherpt. Ook is besloten om de gewasmodule voor suikerbieten te gebruiken voor cichorei. De documenten zijn vanaf nu beschikbaar op de website.

Lees meer
 
Nieuwe onderzoeken geven antwoord op praktijkvragen

Begin dit jaar zijn tien nieuwe projecten gestart. Het gaat om onderzoeksprojecten die zorgen voor meer kennis voor een toekomstbestendige akkerbouwsector. Naast een aantal vervolgonderzoeken starten ook nieuwe onderzoeksprojecten naar het toekomstbestendig telen van gerst, een effectieve en rendabele inzet van functionele agrobiodiversiteit en het voorkomen van bodemverdichting.

Lees meer
 
Sector en keten bundelen krachten voor doeltreffend 8e APN

Een groot aantal organisaties uit de agrarische sector, waaronder BO Akkerbouw, werkt samen om invulling te geven aan het 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (APN). De partijen willen een doelgericht, effectief, uitvoerbaar en betaalbaar actieprogramma met maatregelen die passen bij een goede landbouwpraktijk. Zij gaan hiervoor graag de samenwerking aan met het ministerie van LNV.

Lees meer
 
Eerste Phytophthora-haarden aangetroffen

Helaas zijn de eerste Phytophthora-haarden al gezien. Het navolgen van teeltvoorschriften door alle telers is belangrijk voor de hele sector. Dus: afvalhopen afdekken, opslagplanten bestrijden en direct ingrijpen bij haarden. In de flyer ´Samen aan de slag tegen Phytophthora´ lees je de maatregelen die jij kunt nemen om Phytophthora te beheersen.

Meer informatie over Phytophthora
 
Uit het onderzoeksveld
Traitseeker brengt ritnaalden in beeld

Met een zogenaamde traitseeker (een camera monitoringssysteem) worden ritnaalden op een perceel in beeld gebracht. Dit gebeurt vanuit het PPS-onderzoek Grondige aanpak bodemplagen. Vanuit dit project wordt gezocht naar een toekomstbestendige aanpak van ritnaalden, emelten, wortelduizendpoten en ondergrondse springstaarten. Door nieuwe plaagbeheersingsconcepten kan schade door bodemplagen gereduceerd worden.

Bekijk de traitseeker aan het werk
Stappenplannen voor het verminderen van glyfosaat

Met het project IPM Glyfosaat is gezocht naar alternatieven voor toepassing van glyfosaat in grasland, groenbemesters en vanggewassen. Samen met boeren, verspreid over heel Nederland, en een kennisnetwerk zijn stappenplannen ontwikkeld met haalbare en betaalbare alternatieven voor glyfosaat. Deze plannen brengen in beeld welke stappen genomen kunnen worden om het gebruik van glyfosaat te verminderen.

Bekijk het rapport en de factsheets
 
Zoet water opslaan en gebruiken als je het nodig hebt

Overtollig water ´oogsten´ zodat het later in het groeiseizoen gebruikt kan worden. Hoe je dit het beste kunt doen als agrariër, wordt onderzocht in het praktijkgerichte onderzoeksproject Zoetwaterboeren. Op het akkerbouwbedrijf van Klaas Schenk, Hoeve Lotmeer, wordt water via een hoofddrain, putten en pompen ´geoogst´ vanaf de percelen en opgeslagen in een bovengrondse silo. Druppelirrigatie zorgt voor het ´terugbrengen´ van water naar het perceel. Je kunt het hele systeem bekijken tijdens de open middag op 6 juni 2024 op de praktijklocatie Hoeve Lotmeer in Anna Paulowna.

Bekijk het programma en meld je aan voor de open middag
 
Onderzoek naar eiwitten in graan biedt perspectief voor Nederlands baktarwe

Vanuit het PPS-project Nederlandse Baktarwe is onderzoek gedaan naar de eiwitsamenstelling in graankorrels en het effect op de bakkwaliteit. Niet de hoeveelheid eiwitten maar de samenstelling van eiwitten is belangrijk voor de bakkwaliteit. Die samenstelling wordt beïnvloed door het ras, de weersomstandigheden en de bodemsamenstelling. WUR-onderzoeker Twan America: “Steeds warmere zomers en nieuwe rassen zorgen voor een betere eiwitsamenstelling die goed past in de graanketen. Dat biedt perspectief!”

Lees het artikel op Crkls
Balansmethode 2.0 voor nieuw en praktijkgericht stikstofbemestingsadvies

PPS Baat zet een nieuwe stap in precisiebemesting met de ontwikkeling van Balansmethode 2.0. Deze methode wordt de komende jaren ontwikkeld en zorgt voor een praktijkgericht stikstofbemestingsadvies. Door nauwkeurige berekeningen wordt de benodigde hoeveelheid werkzame stikstof (N) uit meststoffen berekend. Ook houdt deze methode rekening met stikstofaanvoer uit niet-bemestingsbronnen uit onder andere de bodem, gewasresten en groenbemesters.

Lees meer
 
Crkls: Bovengronds loof doden effectief tegen vermeerdering aardappelmoeheid

Aardappelopslag bestrijden blijft een uitdaging. Van onkruidbestrijdingsmiddelen die in volggewassen toegelaten zijn, hebben meerdere een redelijke tot goede werking op opslagplanten. Zo voorkomen ze vermeerdering van aardappelmoeheid. HLB deed een eenjarige pottenproef in opdracht van BO Akkerbouw. Het onderzoek was gericht op het effectief bestrijden van aardappelopslag. Daarmee wordt de vermeerdering van aardappelmoeheid (AM) voorkomen. Het onderzoek is uitgevoerd op veenkoloniale zandgrond. Vijftien gewasbeschermingsmiddelen zijn getest op effectiviteit. De resultaten staan beschreven op een informatiesheet. 

Lees de conclusies en bevindingen op Crkls
 
Toets voor aantonen nieuwe bacterievarianten aardappelpootgoed

NAK vond de afgelopen drie jaar, tijdens nacontroles, nieuwe agressieve varianten van de bacterie Pectobacterium brasiliense in het aardappelpootgoed. Deze varianten kwamen niet naar voren bij de laboratoriumtoets die het risico op Erwinia in het volgende teeltseizoen kan voorspellen. Vanuit het Plan van Aanpak Erwinia is onderzoek gedaan naar deze nieuwe varianten. Vanuit dit onderzoek is een methode ontwikkeld om de nieuwe varianten van P. brasiliense aan te tonen.

Lees het onderzoeksrapport
Nieuwe inzichten voor bijbemesting met sporenelementen

Het onderzoeksproject doorontwikkeling adviezen sporenelementen heeft ingezet op de actualisatie en uitbreiding van adviezen in het Handboek Bodem en Bemesting voor bijbemesting met sporenelementen. Hiervoor zijn nieuwe analysemethoden gebruikt en is data verzameld van 83 praktijkpercelen. De adviezen in het Handboek Bodem en Bemesting voor borium, koper en zink kunnen op basis van dit onderzoek worden aangepast. De aanbevelingen zijn te lezen in het onderzoeksrapport.

Lees het onderzoeksrapport
Onderzoek brengt risico´s van verzilting op klei in beeld

SPNA Agroresearch heeft de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan naar de risico´s van verzilting op klei. In dit project is gekeken naar de invloeden van verzilting op de bodem en het gewas. Hiervoor zijn praktijkproeven gedaan op een verziltingsproefveld met een zout en zoet deel in Kollumerwaard. Beworteling wordt duidelijk beïnvloed door zout water. In de gewasgroei, -stand en plantaantallen zijn er geen verschillen tussen het zoete en zoute deel van het proefveld.

Lees de samenvatting
 
Uitgelicht
Latent ziek pootgoed zorgt voor extra infectiedruk Phytophthora

Op de speciale themapagina Phytophthora op Nieuwe Oogst staat onder ´verdieping´ een artikel over het risico op Phytophthora-infecties vanuit aangetast pootgoed. Het advies is om bij twijfel, intensief te monitoren. Beginaantastingen kunnen in een vroeg stadium verwijderd worden en naast preventieve bespuitingen kan ook alvast gekozen worden voor middelen met een curatief component.

Lees het artikel op Nieuwe Oogst
 
Zien we jou tijdens de Future Farming & Food Experience op 30 mei?

Tijdens de ´vraag maar raak-sessie´ op de Future Farming & Food Experience geeft Corné Kempenaar, Coördinator Data & Precisielandbouw bij BO Akkerbouw, uitleg over de Gedragscode Datagebruik Akkerbouw en de dataruimte per teler. Ook zijn we als BO Akkerbouw aanwezig op het dataplein. Samen met andere partijen vertellen we je graag meer over het zogenaamde agro data-ecosyteem en hoe dit zich verhoudt tot de dataruimte per teler. Ook vertellen we je graag meer over de voordelen die de dataruimte per teler jou oplevert. Toegang is gratis.

Meer info een aanmelden
 
Opinie André Hoogendijk: ´Het gras is groener bij de akkerbouw´

Samenwerking tussen melkveehouders en akkerbouwers kan beiden versterken is het betoog van André. “Een betere uitruil van grond, voer en mest levert ondernemers in beide sectoren winst op.”

Lees de opinie op Nieuwe Oogst
 
EU verkiezingsdebat:
Toekomst Agri & Food

Op 22 mei organiseert Schuttelaar & Partners, samen met NAJK, ZuivelNL en BO Akkerbouw een Europees verkiezingsdebat met het thema ´De toekomst van agri & food´. Tijdens dit debat wordt het gesprek aangegaan met een brede vertegenwoordiging van politieke partijen over dilemma´s als duurzaamheidsstandaarden en ketensamenwerking. Ook het publiek heeft hierbij een stem.

Meer informatie en aanmelden

BO Akkerbouw | Louis Braillelaan 80 | 2719 EK Zoetermeer |
www.bo-akkerbouw.nl

 

 X / Twitter  Linkedin  Vimeo  Youtube

|  | Voeg ons toe aan uw adresboek