Maandag 24 juni 2024
 
Jaarverslag 2023: sector komt met oplossingen

Het jaar 2023 stond in het teken van de presentatie en uitvoering van de sectorvisie ´Ruimte voor de Nieuwe Akker!´ Ook heetten we VIGEF welkom als dertiende lid, richtten we de Taskforce Phytophthora op en uiteraard coördineerden we de uitvoering van het onderzoeksprogramma Kennis & Innovatie. Daarnaast zijn er belangrijke stappen gezet op het gebied van data, biodiversiteit, biobased materialen, plantgezondheid, bodemkwaliteit en certificering.

Lees meer en bekijk het jaarverslag
 
“Het innovatieplatform wordt een netwerk van en voor akkerbouwers”

Sinds april werkt Marijn van Doorn (29 jaar) aan de stip op de horizon voor akkerbouwers. Bij BO Akkerbouw zet zij als Coördinator Innovatie onder meer een innovatieplatform op. “Voorop blijven lopen in voedselproductie, dat is ons doel. Daarom probeer ik samen met akkerbouwers en andere partners 20 jaar vooruit te denken”, vertelt Marijn.

Lees het interview met Marijn
 
 “Voor ondernemers is data een must”

“Data is belangrijk als je als ondernemer economisch en ecologisch beter wilt presteren”, geeft Corné Kempenaar, Coördinator Data & Precisielandbouw bij BO Akkerbouw, aan. Hij merkt dat telers nog wat terughoudend zijn op het gebied van data door onder andere versnippering (verschillende tools met verschillende inlogs) en de complexiteit. Daarom werkt BO Akkerbouw mee aan een dataruimte per teler en de Gedragscode Datagebruik Akkerbouw, zodat telers de voordelen van data kunnen benutten.

Lees meer
 
Beprijzen van landbouwbrandstoffen is onwerkbaar

BO Akkerbouw, Cumela, Fedecom, de KAVB en LTO Nederland vragen de ministeries van Economische Zaken (EZ) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om landbouwbrandstoffen niet op te nemen in het Europese handelssysteem voor CO2-uitstoot (ETS 2). Het beprijzen van landbouwbrandstoffen zou leiden tot hogere brandstofkosten en voedselprijzen, wat het verdienmodel van boeren onder druk zet. De organisaties wijzen de ministeries op alternatieven om fossielvrije mechanisatie te realiseren.

Lees meer
 
Uit het onderzoeksveld
Zoetwaterboeren: duurzaam waterbeheer in de praktijk

Tijdens een drukbezochte open middag op donderdag 6 juni in Anna Paulowna toonden meer dan 90 bezoekers interesse in het onderzoeksproject Zoetwaterboeren. Akkerbouwers, erfbetreders, adviseurs en medewerkers van diverse overheden zagen innovatieve technieken voor wateropslag en -beheer op een werkend akkerbouwbedrijf. Duurzaam waterbeheer wordt steeds belangrijker door extreme neerslag, droogte en een dreigend watertekort.

Lees meer
Wat we weten over plantweerbaarheid

Vanuit het PPS-project Weerbaarheid is onderzocht hoe veranderingen in het microbioom (micro-organismen rond de wortels) en metaboloom (plantinhoudsstoffen) de weerbaarheid van planten beïnvloeden. De stoffen jasmonzuur, salicylzuur en inssimo bleken effectief bij tomaten, maar niet bij aardappelen. Ook bleek dat substraat, irrigatie en bemesting grote invloed hebben op de plantweerbaarheid. Verder onderzoek is nodig voor consistente resultaten.

Lees de samenvatting
 
Groenbemesters voor stikstof en structuur

Door groenbemesters slim in te zetten, kun je de nitraatuitspoeling verminderen en de bodemstructuur verbeteren. Maar wat is hiervoor de beste manier?

📅 Verschillende experts delen op vrijdag 28 juni kennis over groenbemesters uit verschillende onderzoeken tijdens de Groenbemesterdag in Vredepeel.

🌱 Je gaat het veld in om met eigen ogen te zien wat de effecten van groenbemestermanagement op het hoofdgewas zijn. Wetenschappelijke kennis wordt vertaald naar praktische inzichten die jij als akkerbouwer of erfbetreder direct kunt toepassen.

Bekijk het programma en meld je aan 
 
Wintertarwe zonder gewasbescherming

Om meer inzicht te krijgen in de ziekteresistenties van wintertarwerassen zijn vanuit het project Wintertarwe zonder gewasbescherming de afgelopen vijf jaar proeven uitgevoerd. Dit gebeurde zonder ziektebestrijding en zonder groeiregulatie op twee proeflocaties. De resultaten leverden waardevolle informatie op voor de ziekteresistentiecijfers in de Aanbevelende Rassenlijst. Door te werken met twee proeflocaties ontstaat een betrouwbaar beeld over rasverschillen, onder andere op het gebied van stevigheid.

Lees het onderzoeksrapport
4 juli: Biobased Versnellingsdag

Op 4 juli vindt de Biobased Versnellingsdag plaats van 12.00 tot 17.00 uur in Colijnsplaat. Tijdens deze dag wordt de hele biobased keten in beeld gebracht: van gewas tot eindproduct. Ontdek biobased producten en toepassingen, gewas- en productcombinaties en leer meer over koolstofcertificaten. Bezoek ook de Biobased Garden met meer dan 80 biobased gewassen.

Deze Versnellingsdag wordt georganiseerd vanuit het project Biobased Innovation Garden naar de praktijk. 

Meer informatie en aanmelden
 
Crkls: minder insecticiden bij natuurlijke bestrijding van trips en bladluizen

Onderzoek toont aan dat functionele akkerranden (FAB-randen) bijdragen aan de natuurlijke bestrijding van trips en bladluizen in zaaiuien en aardappelen. Bloemenranden trekken zweefvliegen aan, die eitjes afzetten op uien en aardappelen. Vervolgens eten de larven trips en bladluizen. Door FAB-randen wordt de teler aangemoedigd om meer te scouten en alleen in te grijpen als de schadedrempel wordt overschreden. Dit resulteert in minder gebruik van insecticiden en een betere biodiversiteit​.

Lees meer op Crkls
 
Uitgelicht
De Bodemscheurkalender 2025 komt eraan

Samen met partners werken we aan de Bodemscheurkalender 2025. Deze editie bevat een mix van weetjes, feiten en quizzen over thema´s als waterkwaliteit, biodiversiteit, klimaat en plantgezondheid. Akkerbouwers krijgen de Bodemscheurkalender gratis. Overige geinteresseerden kunnen de kalender bestellen tot 12 juli 2024.

Bestel de Bodemscheurkalender 2025
 
Informatie over Phytophthora
  • Flyer samen aan de slag tegen Phytophthora
  • Kleurenschema voor toets middelengebruik Phytophthora
  • Overzicht BOS-systemen Phytophthora
  • Alle informatie vanuit de Taskforce Phytophthora
 

BO Akkerbouw | Louis Braillelaan 80 | 2719 EK Zoetermeer |
www.bo-akkerbouw.nl

 

 X / Twitter  Linkedin  Vimeo  Youtube

|  | Voeg ons toe aan uw adresboek