Maandag 15 juli 2024
 
Save the date: ICM-velddagen

Een gezonde teelt met minder chemie? Ontdek de mogelijkheden tijdens de ICM-velddagen! Maak tijdens deze dagen kennis met de mogelijkheden voor duurzame teeltmethoden aan de hand van de vijf pijlers van Integrated Crop Management (ICM). Zet de volgende data alvast in jouw agenda:

📅 5 september: ICM-velddag in Lelystad
Met speciale aandacht voor teelten op kleigrond

📅 26 september: ICM-velddag in Marwijksoord Met speciale aandacht voor teelten op zandgrond

 
Geef jouw groenstrook een functie met GroenWijzer

Op 23 juli lanceren de nieuwe tool GroenWijzer tijdens een online bijeenkomst van 15.30 uur tot 16.30 uur. GroenWijzer, speciaal ontwikkeld voor telers en adviseurs, helpt bij het maken van keuzes voor het inzaaien of aanplanten van groenstroken. Je krijgt door het invullen van de tool een advies voor plantensoorten in jouw groenstrook afgestemd op de gewenste functie en het gewas. Op dit moment zijn de gewassen aardappelen, uien, suikerbieten, granen, appels en peren opgenomen in GroenWijzer.

Mail om deel te nemen aan de bijeenkomst
 
Samenwerking stimuleert ´boergedreven´ innovaties

Innovatieve projecten in de agrarische sector in de gemeente Hollands Kroon kunnen de komende 12 jaar rekenen op ondersteuning. Dit gebeurt vanuit een unieke samenwerking tussen LTO Noord afdeling Hollands Kroon, Greenport Noord-Holland Noord en Microsoft. Met ondersteuning van sectororganisaties BO Akkerbouw, KAVB, ZuivelNL en de Agrarische Jongeren Wieringermeer. Microsoft stelt de komende 12 jaar jaarlijks 1 miljoen euro en deskundigheid beschikbaar voor gezamenlijke innovatieve projecten in de agrarische sector die bepaald worden door de praktijk.

Lees meer op Nieuwe Oogst
 
Uit het onderzoeksveld
Onderzoek zet in op meer duurzaam geteelde brouwgerst

De PPS Nederlandse brouwgerst met toekomst heeft als doel om de gerst-, mout- en bierketen toekomstbestendig te maken. Partijen uit de hele bierketen werken in dit vierjarige onderzoek samen. De insteek is om het areaal brouwgerst te vergroten met een goed verdienmodel voor de telers. Samenwerkingspartners bezochten op vrijdag 28 juni de proefvelden en met het ceremonieel dopen van de proefveldcombine ging het onderzoek officieel van start. 

Lees meer
Inundatie van alle kanten belicht

Inundatie wordt op steeds grotere schaal ingezet. Wel zijn er vragen over de duurzaamheid van deze techniek. Uit de praktijk worden zorgen geuit over de effecten van inundatie op de bodemstructuur, bodembiologie, nutriëntenuitspoeling en methaanvorming. Partners uit het onderzoeksproject Bollen, bodem & aaltjes willen komen tot een objectieve beoordeling van inundatie. Dit gebeurt met een (inmiddels afgerond) literatuuronderzoek en pot- en veldproeven. 

Bekijk de literatuurstudie
 
Groenbemesterdag zoomt in op stikstof en structuur

Dit jaar vond de Groenbemesterdag plaats terwijl de gewassen nog op het veld staan. Een bewuste keuze. “Het gaat er tenslotte om wat de effecten zijn van groenbemesters op de gewassen”, geeft Maria-Franca Dekkers van Wageningen University & Research (WUR) aan. Tijdens de Groenbemesterdag is op proefvelden gekeken naar het mineralisatieproces: wanneer leggen groenbemesters stikstof vast en wanneer komt deze weer vrij? Ook waren er demonstraties te zien van inwerkmachines en een direct zaaimachine.

Lees meer en bekijk de aftermovie en presentaties
 
Crkls: Nieuwe stikstof-bemestingsrichtlijnen van 10 akkerbouwgewassen

In het Handboek Bodem en Bemesting staan stikstofbemestingsrichtlijnen die aangeven wat de gemiddelde optimale stikstofgift voor gewassen is. Hierbij wordt rekening gehouden met de stikstofvoorraad in de bodem (N-min).

Voor de gewassen wintergerst, cichorei, doperwt, stamslaboon, vlas, winterkoolzaad vezelhennep, haver, knolselderij en was- en winterpeen zijn de stikstofrichtlijnen aangepast.

Lees meer op Crkls
Terugblik Biobased Versnellingsdag

In de Biobased Innovation Garden wordt al 10 jaar onderzoek gedaan naar de potentie van planten en hun reststromen. Vanuit het onderzoeksprogramma financiert BO Akkerbouw de onderzoeksprojecten Biobased Teelt en het vervolg Biobased Innovation Garden naar de praktijk. Deze projecten vergroten de kennis over vezelgewassen, de bodemkwaliteit en CO2-vastlegging. Tijdens de derde editie van de Biobased Versnellingsdag op donderdag 4 juli, zagen geïnteresseerden de mogelijkheden van biobased producten. 

Meer informatie en een terugblik
 
Uitgelicht
Factsheet: Plaagbeheersing met functionele akkerranden

Hoe kan een akkerrand bijdragen aan een natuurlijke plaagbestrijding? Waar moet je op letten bij de aanleg? En welke plantensoorten kun je het beste gebruiken? Je leest het in de factsheet Functionele akkerranden voor plaagbeheersing. Dit is één van de factsheets die gemaakt is vanuit het Kennis op Maat-project Kennistransfer Plantgezondheid met als doel de kennis uit onderzoeken breed beschikbaar te stellen voor telers.

Download de factsheet
 
Campagne ‘De Toekomst is Akkerbouw’

De wereld verandert, en de akkerbouw verandert mee. Dat wordt duidelijk in de nieuwe campagne ‘De Toekomst is Akkerbouw’. Deze campagne op social media is onderdeel van de reputatiecampagne Ruimte voor de Nieuwe Akker die BO Akkerbouw en haar leden voeren om politici en beleidsmakers te laten zien dat de akkerbouw van groot belang is in Nederland. De nieuwe video’s en afbeeldingen laten zien hoe akkerbouwers meegaan met hun tijd en duurzame innovaties toepassen op hun bedrijf. Deel jij ‘De Toekomst is Akkerbouw’ met ons mee?

Deel de content
 
Informatie over Phytophthora
  • Flyer samen aan de slag tegen Phytophthora
  • Kleurenschema voor toets middelengebruik Phytophthora
  • Overzicht BOS-systemen Phytophthora
  • Alle informatie vanuit de Taskforce Phytophthora
 
Ons kantoor is gesloten van 16 t/m 23 augustus.
Wij wensen je een hele mooie zomer!

BO Akkerbouw | Louis Braillelaan 80 | 2719 EK Zoetermeer |
www.bo-akkerbouw.nl

 

 X / Twitter  Linkedin  Vimeo  Youtube

|  | Voeg ons toe aan uw adresboek