Maandag 26 augustus 2024
 
Akkerbouwcertificering verder onder naam TopCrop

TopCrop (voorheen VVAK) staat voor veilig voedsel, duurzaam geteeld met een minimale impact op het milieu. De nieuwe naam, huisstijl en eigen website dragen bij aan de internationale uitstraling en de hoge duurzaamheidsstandaard van geteelde producten. Voor de 7.000 gecertificeerde akkerbouwers verandert er op dit moment niets. Bestaande VVAK-certificaten blijven geldig en worden automatisch omgezet naar TopCrop.

Lees meer 
 
Telersorganisaties willen ook onderzoek voor uienteelt

LTO, NAV, NAJK en Bioplant, vertegenwoordigd in de Sectie Teelt van BO Akkerbouw, willen zich meer in gaan zetten voor uienonderzoek. De uienteelt is voor veel akkerbouwers onderdeel van het bouwplan en kent specifieke uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van gewasbescherming. ´Kennis is belangrijk voor een duurzame en renderende uienteelt´, stellen de telersorganisaties.

Lees meer
 
Meld je aan voor de gratis ICM-velddag(en)

ICM, oftewel Integrated Crop Management, is een manier om teeltmaatregelen slim op elkaar af te stemmen voor een gezonde teelt met minder chemie. De ICM-aanpak bestaat uit vijf pijlers: gewasdiversiteit, ras- en teeltkeuze, bodembeheer, gerichte bestrijding, en monitoring en evaluatie. Elke pijler biedt specifieke maatregelen die elkaar versterken. Tijdens de ICM-velddagen staan we stil bij praktische maatregelen op gewasniveau om aaltjes, ziekten, onkruid en plagen effectief te beheersen. De gewassen zijn afgestemd op de grondsoort van de locatie waar de ICM-velddag georganiseerd wordt.

Meer informatie en aanmelden
 
Digitale tool GroenWijzer helpt bij keuzes voor natuurlijke plaagbeheersing

Wil je snel weten welke plantensoorten geschikt zijn voor een effectieve plaagbeheersing via een groenstrook? De gratis online tool GroenWijzer helpt telers en adviseurs om de juiste keuze te maken voor het inzaaien of aanplanten van een groenstrook. GroenWijzer is op dit moment ingericht voor de gewassen aardappel, ui, suikerbiet, graan, appel en peer. GroenWijzer is het resultaat van het Kennis op Maat-project Ontsluiten kennis functionele agrobiodiversiteit.

Lees meer en bekijk de tool
 
“Met een eigen nitraataanpak nemen we de regie in handen”

Sinds januari is Arjan Mager (55 jaar) als inhoudelijk expert namens BO Akkerbouw betrokken bij de sectoraanpak voor nitraat. “Ik ben optimistisch dat we met alle partijen tot doelsturing kunnen komen voor een effectief en praktisch uitvoerbaar 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn in 2026. Extra kennis en een robuust meetprotocol, daar zetten wij nu op in.”

Lees het interview met Arjan
 
HAK Proefboerderij start proef met BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw

Op de eerste HAK Proefboerderij bij Straver Biologisch in Almkerk vinden vooruitstrevende experimenten plaats op het gebied van verduurzaming, robotisering en digitalisering. Zo start HAK op deze proefboerderij onder andere een proef met de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw (BMA). Door deze dataverzameling worden de bodemgezondheid en de prestaties op het gebied van biodiversiteit inzichtelijk, waardoor de teler gerichte maatregelen kan nemen.

Lees het nieuwsbericht van HAK
 
Uit het onderzoeksveld
Aaltjesschema te vinden op Best4Soil

Om gebruik te maken van de meest actuele kennis over de waardplantstatus en schadegevoeligheid van akkerbouwgewassen is het aaltjesschema verhuisd naar de website van het Europese praktijknetwerk Best4Soil. Vanuit het project Aaltjesschema toekomstbestendig is gezorgd voor het centraliseren, actualiseren en upgraden van aaltjesschema.nl naar de database van Best4Soil. Een account aanmaken is gratis en akkerbouwers profiteren van 15 gratis downloads.

Lees meer over deze tool
4 september: kijkmoment Bollen, bodem & aaltjes

Vanuit het PPS-onderzoek Bollen, bodem & aaltjes wordt een aaltjesbeheersingsstrategie ontwikkeld voor percelen in eigen beheer en voor huurpercelen. Hiervoor worden proeven gedaan op een perceel in Ens. In deze proeven wordt onderzocht hoe sterk het aaltje Paratrichodorus anemones zich vermeerdert op verschillende gewassen en welke maatregelen de schade in lelie en ui kunnen beperken. Op woensdag 4 september kun je de proeven bekijken in Ens. 

Meer info en aanmelden
 
Bescherming resistent bietenras blijft nodig

Bij resistente suikerbietenrassen tegen bladschimmels, zoals Cercospora, blijven gewasbeschermingsmiddelen nodig. Dit om ziektevrij te blijven en de resistentie te beschermen. “Een snelle reactie bij de eerste aantastingen is belangrijk”, geeft Bram Hanse van IRS aan. Afhankelijk van het rooimoment kunnen bietentelers met een resistent ras wellicht twee of drie bespuitingen tegen Cercospora uitsparen verwacht Hanse. Deze kennis komt voort uit proeven die gedaan zijn voor het PPS-onderzoek Duurzame beheersing bladschimmels.

Lees meer op Nieuwe Oogst
Onderzoek naar klimaatadaptatie brengt verschillende maatregelen in beeld

Het PPS-project Klimaatadaptatie open teelten bracht geen concrete opbrengstverbeteringen. Wel bieden de resultaten inzichten voor telers en adviseurs om beter in te spelen op klimaatveranderingen, met rendabele teelten als uitgangspunt. De effecten van seizoensrijbanen, irrigatie, erosiestoppers, woeltand, gatenboor en groenbemesters zijn onderzocht. De effecten van deze maatregelen zijn verwerkt in een infographic.

Lees meer op Akkerwijzer
Bruine mosterdplant trekt knollenbladwesp aan

Vanuit het onderzoek Grondige aanpak bodemplagen is gekeken naar het effect van de bruine mosterdplant op de aanwezige ritnaaldpopulatie. Tijdens deze proef gebeurde er iets opmerkelijks. De knollenbladwesp streek massaal neer op de bruine mosterdplant en vrat hele delen van de plant op. In 2026 zetten de onderzoekers van Vertify de resultaten op een rij. 

Lees meer op LinkedIn
Resultaten bonenvliegbestrijding in de praktijk

Hoe zorg je voor manieren om de aantastingen in de bonenteelt door de bonenvlieg te voorkomen? Dat wordt onderzocht in het project Bonenvliegbestrijding. Op 13 augustus vond er een veldbijeenkomst plaats op het proefveld in Mariahout. Geïnteresseerden bekeken daar de resultaten en bevindingen in de praktijk. 

Lees meer op LinkedIn
 
Aanpak Phytophthora
Beheersen met beleid

Bespuitingen waarin middelen gecombineerd en afgewisseld worden, zorgen voor een doeltreffende aanpak van Phytophthora. Dit voorkomt dat de schimmel een resistentie opbouwt tegen een bepaald middel. Peter Berghuis, lid van de LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente, benadrukt dat het belangrijk is om gewasbeschermingsmiddelen met beleid toe te passen. “Houd rekening met het weer en plan bespuitingen goed, zodat je de kans op afspoeling tot een minimum beperkt.”

Lees meer op de website van LTO Noord
 
Wegval robuuste rassen op noordelijk demoveld

Slechts 8 van de 23 robuuste aardappelrassen staan nog overeind op het proefveld in Kolummerwaard. Op een demoveld in het zuidwesten van Nederland blijven meer resistente rassen overeind. WUR-onderzoeker Geert Kessel spreekt over wolken van Phytophthorasporen die in de lucht zitten. “Het is maar net welke sporen in de wolk boven jouw teeltgebied hangen.”

Lees meer op Akkerwijzer
 
Meer informatie over Phytophthora
  • Flyer samen aan de slag tegen Phytophthora
  • Kleurenschema voor toets middelengebruik Phytophthora
  • Overzicht BOS-systemen Phytophthora
  • Alle informatie vanuit de Taskforce Phytophthora
 
Uitgelicht
29 augustus: presentatie GroenWijzer tijdens demodag 

Tijdens de Demodag Biodiversiteit & Techniek zie je welke innovatieve machines, technieken en werkmethoden beschikbaar zijn voor duurzaam bodem- en waterbeheer en het verhogen van de biodiversiteit op en rond het boerenbedrijf. Ook de nieuwe online tool GroenWijzer wordt die dag gepresenteerd. Meer informatie vind je op de website van Cumela. Deze dag is gratis, vooraf aanmelden is wel nodig. Dat kan tot en met 28 augustus.

Meer informatie en aanmelden
 
Kom 7 september aardappels rooien

Zaterdag 7 september is het Nationale Aardappelrooidag. Tien bedrijven verspreid over acht provincies organiseren die dag leuke en leerzame activiteiten voor het hele gezin. Tijdens deze dag staat het duurzame groeiproces van de aardappel centraal. De Nationale Aardappelrooidag wordt georganiseerd door ons lid de Nederlandse Aardapppel Organisatie (NAO). De toegang is gratis, deelnemende telers en bezoektijden staan op de website.  

Meer informatie
 
Uitgelicht: factsheet biostimulanten

Vanuit het project Kennistransfer Plantgezondheid is de factsheet ´Biostimulanten in de akkerbouw´ ontwikkeld. Door de zoektocht naar weerbare teeltsystemen neemt ook de aandacht voor het gebruik van biostimulanten toe. Wat zijn biostimulanten, kunnen ze gewasbeschermingsmiddelen vervangen en hoe kun je zelf aan de slag met biostimulanten? 

Download de factsheet
 
Column André Hoogendijk: mikken op de maan

"Het is tijd om de nieuwe regeerperiode anders aan te vliegen. Laten we eens mikken op de maan." In de column op Akkerwijzer gaat onze directeur André Hoogendijk in op het nut en noodzaak van inspirerende moonshots in de landbouw.

Lees de column
 

BO Akkerbouw | Louis Braillelaan 80 | 2719 EK Zoetermeer |
www.bo-akkerbouw.nl

 

 X / Twitter  Linkedin  Vimeo  Youtube

|  | Voeg ons toe aan het adresboek