Maandag 7 oktober 2024
 
ICM maakt telen met minder chemie mogelijk

Telen met minder chemie is mogelijk door te werken op basis van de vijf pijlers van Integrated Crop Management (ICM). De opbrengsten en het saldo op bouwplanniveau zijn nog wel een aandachtspunt. Tijdens de ICM-velddag op 26 september werd deze kennis gedeeld en gingen bezoekers het veld in om ervaringen uit te wisselen over de toepassing van ICM voor teelten op zandgrond.

Lees meer en bekijk de aftermovie 
 
BO Akkerbouw verzoekt minister om aanpassing van teeltvoorschriften

BO Akkerbouw heeft de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) verzocht om aanpassingen door te voeren in de teeltvoorschriften voor Phytophthora en aardappelmoeheid. Ook heeft BO Akkerbouw namens de sector verzocht om de invoering van een nieuw teeltvoorschrift voor het beheersen van doornappel. Het verzoek is om de gewenste aanpassingen per 1 januari 2025 van kracht te laten zijn.

Lees verder
 
Aanvraag verbindendverklaring voor de uienteelt

Op verzoek van de aangesloten telersorganisaties heeft BO Akkerbouw een aanvraag ingediend bij het ministerie van LVVN voor een verbindendverklaring voor de uienteelt. Daarmee wordt het mogelijk om uien op te nemen in het onderzoeksprogramma. Als de aanvraag wordt goedgekeurd gaan telers van zaaiuien, plantuien, zilveruien en sjalotten meebetalen over iedere hectare waarop zij uien telen.

Lees verder
 
Uit het onderzoeksveld
Eerste deel van onderzoek naar gewassen voor biobased toepassingen afgerond

Binnen het onderzoeksproject Biobased Teelt: growing a green future is een groot aantal gewassen getest voor de toepassing als biobased materialen. Dit onderzoek heeft data opgeleverd over onder andere de gewasgroei. Ook is er gekeken naar mogelijke marktkansen. Het onderzoek is afgerond maar krijgt een vervolg met het onderzoek Biobased Innovation Garden naar de praktijk. In dit onderzoek worden de opgedane inzichten verder naar de praktijk gebracht. 

Lees meer
Akkerbouw Avonturen: nieuw project voor akkerbouweducatie

Medio september startte het nieuwe Kennis op Maat-project (KoM) ´Akkerbouw Avonturen´. Met dit project willen de initiatiefnemers basisschoolkinderen bewust maken waar voedsel vandaan komt en hoe dit door akkerbouwers wordt geproduceerd. Er wordt professioneel lesmateriaal ontwikkeld voor akkerbouwers die hun bedrijf openstellen voor basisschoolleerlingen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar.

Lees meer over dit project
Crkls: het effect van driftreducerende spuittechnieken

Het is verplicht om bij gewasbespuitingen gebruik te maken van driftreducerende technieken (DRT) met een minimale totale reductieklasse van 75%. Daarbij is het belangrijk om te weten of deze technieken zorgen voor een effectieve bespuiting. Onderzoek toont aan dat het spuitvolume (l/ha) geen rol speelt. Met een sleepdoeksysteem werd een lagere effectiviteit behaald op de bovenste bladlaag dan met andere spuittechnieken.

Lees meer op Crkls
 
Uitgelicht
Welke groenbemester is de beste keuze?

Benieuwd welke groenbemester het beste bij jouw doel, perceel en bouwplan past? Vul hiervoor de Groenbemesterkeuzewijzer in. Een gratis tool die je in een paar stappen laat zien welke groenbemester(s) het beste passen in jouw situatie.

Lees meer en gebruik de tool
 

BO Akkerbouw | Louis Braillelaan 80 | 2719 EK Zoetermeer |
www.bo-akkerbouw.nl

 

 X / Twitter  Linkedin  Vimeo  Youtube

|  | Voeg ons toe aan het adresboek