Maandag 10 februari 2025
 
Met BEANMEAL meer peulvruchten op het menu

BO Akkerbouw is dit jaar partner van BEANMEAL. Onder deze noemer inspireren we Nederlanders om deze week vaker een gerecht met peulvruchten te eten. Met smakelijke recepten, acties in supermarkten en verrassende gerechten in restaurants laten we zien hoe veelzijdig, duurzaam en gezond peulvruchten van Nederlandse bodem zijn. Door de vraag naar Nederlandse peulvruchten te stimuleren, geven we een impuls aan de teelt en verwaarding van peulvruchten in Nederland.

Lees meer
 
4 maart webinar ´Van kalenderlandbouw naar doelsturing´

Hoe voorkomen we nitraatuitspoeling? Wat doen we al en waar liggen nog kansen? Met de Sectoraanpak Nitraat nemen we als akkerbouwsector zelf de regie om de waterkwaliteit te verbeteren. Zo benutten we stikstof efficiënter voor gewassen en voorkomen we generieke maatregelen, zoals teeltverboden en meer kalenderlandbouw. Wat houdt deze sectoraanpak in? Welke kennis is beschikbaar? En wat kun jij doen? Tafelhost Amber Laan gaat hierover in gesprek met André Hoogendijk (BO Akkerbouw), Arjan Mager (BO Akkerbouw), Evelien Drenth (LTO Nederland), Andries Middag (VAVI) en Gert Sikken (Cosun).

Meld je aan
 
“Samen met telers leren en innoveren“

HAK opende vorig jaar de eerste proefboerderij in Almkerk. Het doel is om nog vier proefboerderijen te openen. Het typeert de samenwerking met telers die HAK nastreeft. “Op de proefboerderij testen we op kleine schaal innovaties, van nieuwe gewassen tot het verzamelen van data. Die kennis delen we ook met andere telers en ketenpartijen”, geeft Nicole Freid, CEO van HAK aan. “We willen samen leren en innoveren, met als doel de verduurzaming in de open teelten te versnellen.”

Lees het interview met Nicole
 
Agrifirm, Avebe en PotatoNext ondertekenen gedragscode

De Gedragscode Datagebruik Agrifood is inmiddels door veertien organisaties ondertekend. Na het eerdere nieuwsbericht dit jaar ondertekenden afgelopen maand ook Agrifirm, Avebe en PotatoNext de zelfverklaring van de gedragscode. Hiermee geven zij aan de principes uit de gedragscode toe te passen binnen hun dienstverlening. Met het ondertekenen van de gedragscode versterken organisaties de positie van agrarisch ondernemers bij het gebruik en beheer van hun data. Zo dragen zij bij aan de transitie naar een datagedreven agrarische sector.

Lees meer over de gedragscode
 
Teler aan het roer: naar een overzichtelijke dataopslag

Akkerbouwbedrijven genereren data uit verschillende bronnen. Om dataversnippering tegen te gaan en echt waarde uit data te krijgen, kan een zogenaamde dataservicelaag uitkomst bieden. Deze laag bundelt data uit verschillende programma´s van en over een akkerbouwbedrijf. BO Akkerbouw werkt aan de ontwikkeling van een goede datainfrastructuur met een dataruimte per teler. Hierdoor wordt bedrijfseigen data bij elkaar gebracht en bepaalt de teler welke data gedeeld mag worden voor bijvoorbeeld verantwoordingsdoeleinden.

Lees meer op Akkerbouwbedrijf
 
Maak jouw idee werkelijkheid met Akkerbooster

Heb jij een creatief idee of wil je iets nieuws proberen op jouw akker? Sluit dan aan bij de regionale bijeenkomsten van het innovatieplatform Akkerbooster. Denk mee over kansen en nieuwe oplossingen en hoe we kansrijke innovaties een stap verder kunnen brengen. Bezoek de regiobijeenkomst op 25 februari in Colijnsplaat, op 27 februari in Valthermond, op 28 februari in Lelystad of op 11 maart in Vredepeel. Graag tot dan!

Lees meer en meld je aan
 
 
Phytophthora beheersen doe je samen

Door gewasbeschermingsmiddelen slim te combineren en af te wisselen, werd vorig jaar een groot deel van de aardappeloogst gered. Voor komend groeiseizoen is een vernieuwd kleurenschema beschikbaar, waarmee je de juiste gewasbeschermingsmiddelen kunt kiezen om Phytophthora te beheersen. Daarnaast is het opvolgen van de teeltvoorschriften belangrijk om verspreiding tegen te gaan. Preventie en correct middelengebruik zijn belangrijke bouwstenen van een geintegreerde beheersing van Phytophthora zoals de geactualiseerde versie van de flyer laat zien. "Phytophthora is een probleem dat we samen moeten aanpakken", zegt Geert Pinxterhuis, projectleider Actieplan Plantgezondheid.

Lees meer op Nieuwe Oogst
 
Uit het onderzoeksveld
NIBEM publiceert waarderingslijst brouwgerstrassen 2025

Jaarlijks brengt het Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier (NIBEM) een waarderingslijst uit voor brouwgerstrassen. Deze lijst komt tot stand na uitvoerig gerstrassenonderzoek, mede mogelijk gemaakt met financiering van BO Akkerbouw. Met deze waarderingslijst informeert NIBEM de Nederlandse gersttelers over de acceptatie van verschillende brouwgerstrassen door mouters en brouwers in Nederland.

Lees meer
Rol gewasresten in het bouwplan

Gewasresten kunnen een bron zijn van ziekteverwekkers. In het onderzoeksproject Gewasrestenmanagement is onderzocht welke rol resten van verschillende gewassen, groenbemesters en onkruiden spelen bij de overleving van ziekteverwekkers in rotatiesystemen. De resultaten helpen bij het ontwikkelen van een strategie voor gewasrestenmanagement in vruchtwisselingssystemen. Zo kun je als teler de ziektedruk verlagen en gewassen beter te beschermen.

Lees de eindrapportage
30% minder gewasbeschermingsmiddelen door innovatieve spuittechnieken

Binnen het onderzoek Innovatieve emissieloze toedieningstechnieken 4.0 wordt gezocht naar het verbeteren van spuittechnieken om zo meer spuitvloeistof op het gewas te krijgen. Dit verhoogt de effectiviteit van de spuittechniek. Uit diverse veldproeven blijkt dat het mogelijk is om 30% minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken door innovatieve spuittechnieken, zoals een verlaagde spuitboom, luchtondersteuning en pulserende doppen.

Bekijk het interview met Gerrit van Steenbergen
Kansen voor Nederlandse baktarwe, bemestingsproeven bieden perspectief

Hoe maken we Nederlandse tarwe geschikt voor het bakken van brood? Dat is de centrale vraag binnen het onderzoek Nederlandse Baktarwe waarin twintig ketenpartijen samenwerken. Samen zoeken zij onder andere naar mogelijkheden om het eiwitgehalte en de eiwitkwaliteit in baktarwe te verhogen. De juiste rassen en de invloed van bemesting zijn hierbij belangrijke aspecten. “Zo blijkt het gunstig voor het eiwitgehalte om stikstof over drie giften te verspreiden”, vertelt projectleider Erik Reijnierse.

Lees meer op Topgewas
Crkls: ICM maakt een succesvolle aardappelteelt mogelijk

Integrated Crop Management (ICM) blijkt een effectieve methode voor de teelt van aardappelen zonder Candidates for Substitution (CfS´en). Resistenties van aardappelrassen zijn hierbij een belangrijke factor.  Uit het onderzoek Akkerbouw op Zand blijkt dat de netto-opbrengst van het ICM-systeem vergelijkbaar is met die van het referentiesysteem. Daarnaast zijn Phytophthora en Coloradokevers goed te beheersen door toepassing van ICM. Een aandachtspunt is de strategie voor loofdoding binnen ICM. Dit leidt tot een hogere onkruiddruk in het volggewas. Hierdoor stijgen de kosten voor energie en loonwerk door extra mechanische onkruidbestrijding.

Lees meer op Crkls
 
Uitgelicht
Zeef- en sorteergrond vrij maken van ziekten en plagen

Zeef- en sorteergrond kan ziekten en plagen verspreiden naar andere percelen. Een effectieve methode om deze grond te ontsmetten is inundatie. Door de grond 14 weken lang onder water te zetten bij een temperatuur van 16 graden, worden onder andere het aardappelcysteaaltje, wortelknobbelaaltjes en diverse onkruiden effectief bestreden. Inundatie is toepasbaar op elk akkerbouwbedrijf.  

Lees meer in de brochure over aardappelmoeheid
 
Gewasbeschermingsmanifestatie op 13 maart in Ede

Welke ingrediënten zijn er nodig voor een effectieve en duurzame gewasbescherming in een veranderende wereld? De Gewasbeschermingsmanifestatie op 13 maart brengt professionals uit onderzoek, onderwijs, praktijk, bedrijfsleven en beleid samen voor een dag vol kennisuitwisseling en inspiratie.

Lees meer en aanmelden
 

BO Akkerbouw | Louis Braillelaan 80 | 2719 EK Zoetermeer |
www.bo-akkerbouw.nl

 
 Web  Linkedin  Vimeo  Youtube  Bluesky

|  | Voeg ons toe aan het adresboek