Maandag 3 maart 2025
 
TopCrop-documenten voor seizoen 2025/2026 beschikbaar

De documenten voor het certificeringsschema van TopCrop (voorheen VVAK) voor het teelt- en bewaarseizoen 2025/2026 zijn beschikbaar. Voor de ruim 7.000 akkerbouwers die een TopCrop-certificaat hebben, zijn de wijzigingen beperkt. Kleine aanvullingen brengen het certificaat weer volledig in lijn met GMP+, zodat het certificaat een veilige teelt van voedermiddelen borgt. Ook wordt het mogelijk om de emissieprotocollen op papier of digitaal in te vullen.

Lees meer
 
In actie voor beheersing Phytophthora

De aardappelteelt in Nederland staat onder druk door ernstige Phytophthora-uitbraken in 2023 en 2024. In deze jaren ontwikkelden zich nieuwe resistenties en virulenties van Phytophthora infestans. Waakzaamheid en tijdige voorzorgsmaatregelen zijn belangrijk. Daarom zijn er strengere teeltvoorschriften, een nieuwe flyer met voorzorgsmaatregelen, een nieuw kleurenschema voor gewasbescherming én een rassenschema met rassen met een verbeterde resistentie.

Lees meer
 
“Als CEO had ik het op-één-na-mooiste beroep van de wereld”

Gerard Backx (65 jaar) kijkt terug op 23 jaar bij Royal HZPC Group, internationaal marktleider op het gebied van aardappelveredeling. “Als CEO heb ik kunnen bouwen en ondernemen, daarmee was dit het op-één-na-mooiste beroep van de wereld.” Gerard kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Samenwerking in de sector is noodzakelijk, geeft hij aan. “Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar als sector bewegen we mee. Er komen altijd wel oplossingen.”

Lees het interview met Gerard
 
Terugblik op BEANMEAL 2025: een week vol peulvruchten

Van 10 tot en met 16 februari draaide het met BEANMEAL om Nederlandse peulvruchten. BO Akkerbouw was dit jaar één van de BEANMEAL-partners. Met deze campagne moedigden we mensen aan om vaker peulvruchten op het menu te zetten. Met smakelijke recepten, evenementen, leuke weetjes en supermarktacties lieten we zien hoe veelzijdig, duurzaam en gezond peulvruchten van Nederlandse bodem zijn. Door de vraag te stimuleren, geven we een impuls aan de teelt en verwaarding van peulvruchten in Nederland.

Bekijk de BEANMEAL-aftermovie
 
KAVB ondertekent Gedragscode Datagebruik Agrifood

De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) ziet de spelregels uit de Gedragscode Datagebruik Agrifood als basis voor het gebruik van data in de bloembollensector. Met de ondertekening sluit de branchevereniging zich aan bij veertien andere organisaties die de positie van agrarische ondernemers versterken bij het beheer en gebruik van hun data. Organisaties die werken volgens de gedragscode zijn te herkennen aan een speciaal beeldmerk. De gedragscode staat open voor alle partijen in de agrifoodsector.

Lees meer over de gedragscode
 
Uit het onderzoeksveld
Beheers de uien- en bonenvlieg met ICM: slimme teeltstrategieën

Steeds minder gewasbeschermingsmiddelen zijn beschikbaar om de uien- en bonenvlieg effectief te bestrijden. Dit vraagt om een slimme, geïntegreerde teeltstrategie. Het raamwerk van Integrated Crop Management (ICM) helpt om alle factoren die invloed hebben op de uien- en bonenvlieg in beeld te krijgen en de risico's tegen elkaar af te wegen. De factsheet over de uien- en bonenvlieg, ontwikkeld vanuit het Uireka-onderzoek, biedt een overzicht van maatregelen voor preventie, gewasweerbaarheid, gerichte bestrijding en ondersteunende technieken.

Download de factsheet
De invloed van voorgaande jaren op de ziekte- en plaagdruk

Welke maatregelen zijn effectief in een ICM-aanpak? Het begint met het begrijpen van de levenscyclus van een ziekte of plaag. In het onderzoek Vruchtopvolging in tijd en ruimte is onderzocht hoe de Coloradokever en Alternaria de winter doorkomen en wat dit betekent voor het ontstaan van een epidemie in de aardappelteelt. Uit de resultaten blijkt dat er een duidelijk verband is tussen het aantal kevers, de afstand tot het aardappelperceel en het voorgaande jaar. Daarom is het verstandig om geen aardappelen te telen op een perceel dat vorig jaar grenste aan een aardappelperceel.

Lees de tussentijdse bevindingen
Ondergrondse zoetwaterbel biedt een nieuwe manier van wateropslag

Water opslaan in een ondergrondse zoetwaterbel, dat is nieuw in Nederland. Binnen het onderzoek Zoetwaterboeren is dit één van de onderdelen van een duurzaam watersysteem. Na het verkrijgen van de vergunning zijn vorige maand boringen uitgevoerd tot 39 meter onder het maaiveld. Met meetgegevens, bodemanalyses en een computermodel is de optimale infiltratielaag bepaald. Dit bleek bij Hoeve Lotmeer een zandlaag te zijn tussen de 19 en 25 meter. Naast de installatie van de put zijn ook een monitoringsput en bronfilters geplaatst.

Lees meer op Zoetwaterboeren
Bescherm pootaardappelen en voorkom opkomstproblemen

De kwaliteit van het pootgoed kan zorgen voor opkomstproblemen in de consumptieteelt. Zelfs een sterke partij pootgoed kan snel in vitaliteit achteruitgaan door temperatuur, vocht, valhoogtes en de behandeling. Verschillende schakels in de keten hebben invloed op de kwaliteit van het pootgoed. Wil jij weten hoe je de kwaliteit van het pootgoed optimaal houdt? Op de website zuinigoppootgoed.nl vind je praktische tips om pootaardappelen in topconditie te houden.

Bekijk de tips
 
Aangepaste bemestingsadviezen 

In het Handboek Bodem en Bemesting zijn de bemestingsadviezen gebaseerd op oude analysemethoden. Met de introductie van de nieuwe calciumchloridemethode bij Eurofins wijken de adviezen nu af van de adviezen in het handboek. Onderzoek toont aan dat deze nieuwe methode de beschikbaarheid van sporenelementen goed voorspelt. Daarom worden de adviezen op handboekbodembemesting.nl aangepast. De aanpassing voor mangaan is al doorgevoerd.

Lees meer op Crkls
Knolcyperus beheersen en voorkomen

Op vrijdagmiddag 28 maart worden in Gent de resultaten van het vierjarige Vlaio-onderzoek uitgebreid besproken. Ingegaan wordt op de huidige beleidsmaatregelen en hun invloed op mogelijke oplossingen. Om verdere verspreiding van knolcyperus te voorkomen en schade in besmette velden te beperken, is het belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Tijdens deze studiemiddag is er ook ruimte voor vragen en discussie. BO Akkerbouw is medefinancier van dit onderzoeksproject. 

Meer informatie
Webinar: Natuurlijke plaagbestrijding en onkruidbeheer

Hoe kunnen akkerranden bijdragen aan natuurlijke plaagbestrijding? En hoe pak je onkruidbeheer effectief aan? Tijdens dit gratis webinar delen akkerbouwers, een wetenschapper en een expert van het agrarisch collectief hun inzichten en praktische oplossingen. Ze bespreken hoe functionele agrobiodiversiteit werkt en hoe je akkerranden optimaal kunt inzetten. Ook wordt de nieuwe online tool GroenWijzer getoond, die theoretische kennis vertaalt naar praktische toepassingen. Het webinar start op 17 maart om 19.30 uur.

Meld je aan
Webinar: Emissiereductie, zo doe je dat!

Hoe voorkom je emissie van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater? Wat zijn de normen en hoe staan we ervoor? Een akkerbouwer, een emissiecoach en een NVWA-inspecteur geven inzicht in actuele normoverschrijdingen en laten zien wat jij kunt doen om emissies te voorkomen. Praktische tips en handvatten gegarandeerd. Het webinar start op 24 maart om 19.30 uur.

Meld je aan
 
Sectoraanpak Nitraat
Nitraatuitspoeling naar het grondwater verminderen

Wat kun je doen om nitraatuitspoeling naar het grondwater te verminderen? Levi Bin (teeltadviseur Agrifirm), Ardon Verschoor (teeltadviseur Van Iperen) en Peter Ickenroth (teeltadviseur Agrea, partner van FarmPlus) benadrukken dat ´meten is weten´ cruciaal is. Door bijvoorbeeld een N-mineraalanalyse uit te voeren krijg je inzicht in de minerale stikstofvoorraad in de bodem en kun je gerichte maatregelen nemen.

Lees meer en bekijk de video
 
 
Meten in de praktijk

Binnen AgroProeftuin Noordoost-Brabant loopt het project Boeren Innovatie Netwerk-nitraat waarin zes vooruitstrevende agrariërs samen werken aan een optimale bodemkwaliteit met minimale nitraatuitspoeling. Akkerbouwer William van der Heyden laat zien hoe hij bodemmetingen uitvoert en de resultaten inzet om de bodem te verbeteren en nitraatuitspoeling naar het grondwater te beperken.

Bekijk de video
 

BO Akkerbouw | Louis Braillelaan 80 | 2719 EK Zoetermeer |
www.bo-akkerbouw.nl

 
 Web  Linkedin  Vimeo  Youtube  Bluesky

|  | Voeg ons toe aan het adresboek