Maandag 31 maart 2025
 
Uien nu onderdeel van onderzoeksprogramma BO Akkerbouw

BO Akkerbouw heeft van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) groen licht gekregen voor een verbindendverklaring voor de uienteelt. Daarmee zijn uien – naast aardappelen, granen en suikerbieten – nu onderdeel van het onderzoeksprogramma van BO Akkerbouw. Akkerbouwers leveren met ingang van teeltseizoen 2025 een verplichte financiële bijdrage over iedere hectare waarop zij uien telen. Telers investeren daarmee gezamenlijk in kennis die nodig is voor een duurzame en renderende uienteelt.

Lees meer
 
Meer grip op data: hoe de gedragscode het vertrouwen van telers versterkt

Data van telers staat op veel plekken. "Als akkerbouwer wil je zeker weten dat data goed wordt gebruikt", zegt Hilde Coolman (NAJK). Om te zorgen dat telers meer regie op de eigen data krijgen, ontwikkelde BO Akkerbouw, samen met ketenpartijen, de Gedragscode Datagebruik Agrifood. Daarnaast wordt gewerkt aan een dataruimte per teler waarin telers veilig en transparant data kunnen delen. We spraken hierover met Hilde en Corné Kempenaar, Coördinator Data & Precisielandbouw bij BO Akkerbouw.

Lees het interview met Hilde en Corné
 
Emissiereductie: kleine aanpassingen, groot effect

Met relatief eenvoudige aanpassingen kunnen telers normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater al flink terugdringen. Dit bleek tijdens het webinar 'Emissiereductie, zo doe je dat!'

Lees meer en kijk het webinar terug
 
Ingrediënten voor een effectieve en duurzame gewasbescherming

De Gewasbeschermingsmanifestatie 2025 bracht professionals uit onderzoek, onderwijs, praktijk, bedrijfsleven en beleid samen om de laatste kennis te delen over duurzame gewasbescherming. Tijdens dit evenement was er onder andere aandacht voor het Actieplan Plantgezondheid waarmee BO Akkerbouw en haar leden akkerbouwers ondersteunen met kennis, middelen en technologie om hun teelt verder te verduurzamen.

Bekijk de aftermovie
 
Sectoraanpak Nitraat
Van regels naar resultaten: doelsturing in de akkerbouw

De akkerbouwsector wil af van generieke maatregelen, zoals de ‘1 oktober-regel’. BO Akkerbouw ontwikkelde samen met haar leden de Sectoraanpak Nitraat, gericht op doelsturing. Met inzicht in de minerale stikstof die achterblijft na een teelt, kunnen telers gerichte maatregelen nemen om uitspoeling naar het grondwater te voorkomen. Het webinar op 4 maart ging over deze aanpak met verschillende vertegenwoordigers uit de sector.

Gemist? Kijk het hier terug!
 
Vragen en antwoorden webinar ‘Van kalenderlandbouw naar doelsturing’

Tijdens het webinar was het mogelijk om vragen te stellen via de chat. De antwoorden van onze experts delen we graag.

Bekijk hier de vragen en antwoorden
 
Het verbeteren van de grondwaterkwaliteit doen we samen

Om gewassen te telen én de waterkwaliteit te verbeteren, zet de Sectoraanpak Nitraat in op doelsturing. Met drie pijlers – kennis, meten en sturen – zetten we er op in om overal in Nederland onder de norm van 50 miligram nitraat per liter in het bovenste grondwater te blijven. Deze explainer laat zien wat de sectoraanpak inhoudt en welke factoren invloed hebben op nitraatuitspoeling. 

Bekijk de explainer
 
Uit het onderzoeksveld
Zoetwaterboeren: systeem voor waterinfiltratie operationeel

Het project Zoetwaterboeren heeft een installatie aangelegd waarmee water kan worden geoogst, gezuiverd en opgeslagen in een zoetwaterbel op een diepte van circa 28 meter. Het systeem maakt het mogelijk om jaarlijks 30.000 m³ water op te slaan, dat in het groeiseizoen weer opgepompt wordt voor gebruik in de gewassen. Dit jaar wordt het systeem nauwlettend gevolgd om de beschikbaarheid van zoet water te waarborgen.

Lees meer over dit onderzoek
Nederlandse Baktarwe: kansen voor groei in eigen land

Het onderzoek 'Economische kansen en uitdagingen voor Nederlandse baktarwe' brengt in kaart in hoeverre het haalbaar is om meer Nederlands graan in ons brood te verwerken. De prijs wordt als grootste uitdaging gezien, kansen liggen in klimaatverandering, de eiwittransitie en de vraag naar lokale producten. Samenwerking in de keten is essentieel.

Lees meer
ReGeNL zoekt innovatieve telers

BO Akkerbouw is partner in het ReGeNL-programma. Een landelijk programma dat regeneratieve landbouw bevordert. Samen met duizend boeren wordt gewerkt aan toekomstbestendige bedrijfsmodellen, waarbij een goed verdienmodel samengaat met bodemverbetering en natuurherstel. Het programmateam zoekt telers die willen ontdekken hoe regeneratieve landbouw rendabel kan zijn op hun bedrijf.

Meld je aan via het formulier
Natuurlijke plaagbestrijding via akkerranden

Op 26 maart werd in een webinar de rol van akkerranden besproken bij natuurlijke plaagbestrijding en onkruidbeheer. De gratis online tool GroenWijzer werd gepresenteerd als hulpmiddel om akkerranden effectief in te richten. Akkerbouwers en een onderzoeker deelden tijdens dit webinar inzichten over de kansen voor biodiversiteit, bestuiving en onkruidbeheersing via een akkerrand.

Webinar terugkijken? Dat kan!
 
Akkerbouwers gezocht voor onderzoek groenbemesters en ritnaaldschade

Dit jaar start een onderzoek naar het effect van groenbemesters op ritnaaldschade. Door groenbemesters in te zaaien op percelen met ritnaalden, wordt gekeken of bepaalde groenbemesters de ritnaaldpopulatie kunnen remmen of bevorderen. Het onderzoek, gefinancierd door BO Akkerbouw, moet meer inzicht geven in de effectiviteit van groenbemesters als beheersingsstrategie. Ben je geïnteresseerd in deelname, dan kun je je aanmelden bij onderzoeker Tjarda Everaarts: t.everaarts@hlbbv.nl.

Lees meer op de HLB-website
Betere stal, betere mest, betere oogst

Hoe kunnen nieuwe meststromen uit de veehouderij beter aansluiten bij de behoefte van akkerbouwers? Dit wordt onderzocht in het onderzoek Betere stal, betere mest, betere oogst. Binnen dit onderzoek wordt waarde gegeven aan de meststromen van nieuwe stalsystemen én de toepassing op het veld. Afgelopen jaar zijn onder andere veldproeven en demonstraties met nieuwe mestproducten gedaan. Ook is een duurzaamheidsanalyse uitgevoerd.

Lees meer in de jaarrapportage
Bodemverdichting minimaliseren tijdens de oogst

In het Kennis op Maat (KoM)-project Bodemverdichting staat kennisdeling centraal. Late oogstmomenten verhogen de kans op bodemverdichting. André van Valen, expert op het gebied van bodem, bemesting en mechanisatie bij IRS, geeft op de website van de Akkerbouwkrant tips voor het minimaliseren van bodemverdichting bij de suikerbietenoogst.

Lees meer op Akkerbouwkrant
NKG op zandgrond: kansen en uitdagingen

Onderzoek toont aan dat niet-kerende grondbewerking (NKG) op zandgrond net zo productief is als ploegen, met als voordeel minder nitraatuitspoeling. De toepasbaarheid hangt af van het bouwplan en vereist aanpassingen in machines en onkruidbeheer. NKG biedt voordelen voor de bodemstructuur en de waterhuishouding.

Lees meer
Ziekteresistente uienrassen essentieel voor een ICM-aanpak

Uit onderzoek op de proefboerderij van Wageningen University & Research (WUR) in Vredepeel blijkt dat de netto-opbrengst van zaaiuien achterblijft in een systeem met Integrated Crop Management (ICM). Ziekten en onkruid vormen grote uitdagingen. Ziekteresistente rassen en een zorgvuldige onkruidbestrijding zijn belangrijk voor een succesvolle ICM-aanpak. Hoewel het ICM-systeem kosten verlaagd, leiden hogere energiekosten tot een lager saldo.

Lees meer op Crkls
 
Uitgelicht
Data moet teler 1 cent per kilo opleveren

Telers hebben te weinig grip op hun data door versnipperde databronnen en tijdrovende, aparte registraties. Hierdoor kost verantwoording die afnemers en overheden over de productie vragen, hen veel tijd. “Daar zouden ze voor moeten worden vergoed”, zegt Corné Kempenaar van BO Akkerbouw in een interview met Nieuwe Oogst. Om te zorgen dat telers meer regie houden over eigen data, werkt BO Akkerbouw aan een dataruimte per teler. Vanuit die ruimte wordt versnippering van data tegengegaan en bepalen telers zelf met wie zij hun data delen. Ook is eerder dit jaar de Gedragscode Datagebruik Agrifood gepresenteerd met duidelijke spelregels over het data(her)gebruik van de teler.

Lees het interview met Corné 
 
Zuinig op pootgoed, zo doe ik dat!

Pootgoedtelers streven naar de beste kwaliteit pootgoed. Na ontvangst bij de consumptieteler duurt het soms nog enkele weken voordat ze gepoot kunnen worden. Dat vraagt om speciale aandacht voor kwaliteit. Lees de ervaringen van vier akkerbouwers op de website zuinigoppootgoed.nl.

Vier akkerbouwers delen hun ervaringen
 
Column: Het is tijd voor grondbeleid

Het is tijd voor een grondbeleid dat zorgt voor toekomstbestendige agrarische bedrijven. "Grond wordt steeds meer een belegging. Met de stijgende grondprijzen neemt de druk op de intensivering toe." André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw, pleit in de column op Akkerwijzer voor strikte ruimtelijke ordening en steun voor de blijvers, niet de stoppers.

Lees de column
 
Fatbike versus Pieper Bike

In Amsterdam-Noord ontdekten jongeren de kracht van hun eigen spieren tijdens een ludieke race tussen een fatbike en de Pieper Bike. Dit initiatief van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) trok veel aandacht. De jongeren verbrandden bijna drie keer zoveel energie op de Pieper Bike. Het evenement benadrukte de aardappel als energiebron, met voedzame hapjes als beloning.

Lees meer
 

BO Akkerbouw | Louis Braillelaan 80 | 2719 EK Zoetermeer |
www.bo-akkerbouw.nl

 
 Web  Linkedin  Vimeo  Youtube  Bluesky

|  | Voeg ons toe aan het adresboek