Maandag 16 september 2024
 
“ICM laat je anders kijken naar je teeltsysteem”

Welke maatregelen op gewasniveau kun je inzetten om ziekten, plagen en onkruiden te beheersen en te bestrijden met zo min mogelijk chemie? Op zo´n manier dat deze elkaar versterken? Tijdens de ICM-velddag op 5 september gingen ruim 110 bezoekers met dit vraagstuk aan de slag volgens het raamwerk Integrated Crop Management (ICM) voor gewassen op kleigrond.

Lees meer en bekijk de aftermovie 
 
 
“TopCrop zet de Nederlandse akkerbouw internationaal op de kaart”

TopCrop is een grote stap vooruit, vindt akkerbouwer Ard van der Spek uit Dirksland. “Het is van belang dat ons certificeringsschema voor voedselveiligheid internationale bekendheid krijgt. Daar gaan de nieuwe naam en onafhankelijke stichting aan bijdragen.” Ard, die namens de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) lid is van het College van Deskundigen, legt uit wat TopCrop zo krachtig maakt.

Lees het interview
 
Regeerprogramma biedt handvatten voor de akkerbouw

Het regeerprogramma biedt handvatten voor de akkerbouw op het gebied van doelsturing, weerbare teeltsystemen, innovatie, bedrijfsovername, klimaatadaptatie, waterkwaliteit, zoetwaterbeschikbaarheid en agrarisch natuurbeheer. Met de inzet in het regeerprogramma op het versterken van erkende brancheorganisaties zoals BO Akkerbouw kan de sector de eigen uitvoeringskracht vergroten en beter regie voeren op de toekomst.

Lees meer
 
Op weg naar minder chemie met bloemenmengsels

Drie akkerbouwers uit het Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw (DPA) doen proeven met kompaanplanten, lokbloemen en bankerfields in aardappelen. Gertjan van Dueren den Hollander, Gilbert van Campen en Ron Peters zien het als een kans om te verduurzamen. “Het is mooi om te zien dat er zoveel nuttige insecten op je akker zitten.” 

Lees meer
 
Vier nieuwe aanbevolen rassen van wintertarwe

Olaf, WPB Marlin, Shrek en WPB Lamant zijn op de aanbevelende rassenlijst voor 2025 opgenomen als nieuwe rassen voor de teelt van wintertarwe. BO Akkerbouw werkt binnen de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) samen met Plantum en LTO.

Lees meer in het persbericht van CSAR
 
De akkerbouw verandert mee

Klimaatverandering raakt de akkerbouw. Als teler moet je je kunnen wapenen tegen weersextremen, daarom financiert BO Akkerbouw diverse onderzoeken die zorgen voor nieuwe kennis. Denk hierbij aan Zoetwaterboeren, Klimaatadaptatie Open Teelten en Beter Bodembeheer. “Aan klimaat zijn veel onderwerpen te koppelen, van bodembeheer tot druppelirrigatie. En ook de teelt van nieuwe gewassen”, geeft Lotte van Dueren den Hollander, Coördinator Kennis van BO Akkerbouw aan.

Lees meer
 
Praktijkpilot: presentatie van eerste KPI´s van eigen bedrijf 

Akkerbouwers die deelnemen aan de praktijkpilot van de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw (BMA) in de Zuidwestelijke Delta kregen eind augustus een presentatie van de berekende kritische prestatie indicatoren (KPI´s) voor het eigen bedrijf. Deze KPI´s zijn gerelateerd aan broeikasgasemissies en nutriënten. Wim van Dijk van Wageningen University & Research (WUR) gaf tijdens de bijeenkomst een uitleg over de berekeningsmethode en de correlatie tussen data en de KPI score zoals stikstofaanvoer en stikstofbodemoverschot.

Lees meer
 
Vacature: Coördinator Klimaat & Bodem

Heb jij affiniteit met beleid rond klimaat en bodem? Zit verbinden en samenwerken in jouw DNA? Kun je makkelijk schakelen tussen verschillende belanghebbenden op verschillende niveaus? En wil je je de komende jaren inzetten voor de akkerbouw van morgen? Dan is deze functie zeker iets voor jou. 

Bekijk de vacature
 
Uit het onderzoeksveld
17 september: veldbijeenkomst Limburg/Brabant

Vanuit de pilot ontwikkeling duurzame teelt consumptieaardappelen in ketenperspectief worden verschillende veldbijeenkomsten georganiseerd. Morgen is er een veldbijeenkomst bij Tom Derikx (Limburg/Brabant). Tijdens de verschillende bijeenkomsten zie je hoe twee robuuste rassen met minder dan 175 kg stikstof op één perceel geteeld worden, naast een standaard ras. Ook krijg je een toelichting over acht veelbelovende rassen, groeistrategieën met aangepaste bemesting en het gebruik van biostimulanten.

Meer informatie
Update over nieuwe onderzoeken

Eerder dit jaar vroegen we akkerbouwers om hun onderzoekswensen kenbaar te maken. We ontvingen ruim 160 wensen, waarvoor hartelijk dank. Vervolgens hebben kennisinstellingen hun projectideeën ingediend. Het Digipanel van BO Akkerbouw, bestaande uit akkerbouwers, prioriteerde deze ideeën. Hieruit bleek onder andere de behoefte om aan te sluiten bij ketenbreed uienonderzoek en om meer kennis over resistentiemanagement voor Phytophthora. Op basis van deze prioritering schreven kennisinstellingen projectvoorstellen, die momenteel worden beoordeeld door BO Akkerbouw. Eind november besluit het bestuur welke onderzoeken volgend jaar binnen het onderzoeksprogramma worden uitgevoerd.  

Meer over het onderzoeksprogramma
Terugkoppeling na consultatieronde Gedragscode 

Begin dit jaar startte de consultatie van de aangescherpte Gedragscode Datagebruik Akkerbouw. Donderdag 12 september gaven we een terugkoppeling op alle binnengekomen reacties. Corné Kempenaar, Coördinator Data & Precisielandbouw: “Er was veel waardering voor het zorgvuldige traject. Met elkaar hebben we gewerkt aan een gedragscode die vertrouwen gaat geven aan agrarische bedrijven om te investeren in slim datagebuik en het delen van data. Ook maakt deze code duidelijk waar digitale tools die boeren gebruiken aan moeten voldoen.”
Dit jaar wordt de geactualiseerde versie ter besluitvorming voorgelegd aan het bestuur van BO Akkerbouw. 

Meer over data-intensieve akkerbouw
 
Uitgelicht
Loofdoding aardappelen

Loofvernietiging bij een gewas met veel groen loof is lastiger. Hier ligt een relatie met de stikstofvoorziening van het gewas. Als het aardappelgewas teveel stikstof heeft opgenomen, verschuift het oogstmoment. Hierdoor krijgt de plant niet de kans om natuurlijk af te rijpen. Tijdens dit natuurlijke afrijpingsproces wordt de stikstof uit het loof naar de knollen getransporteerd. Bij volledige afrijping is de hoeveelheid stikstof die in de loofresten op het land achterblijft dus minimaal. In groen loof zit bij loofvernietiging in veel gevallen meer dan 100kg/ha (onbenutte) stikstof die na de oogst verloren kan gaan. ´Beperk stikstof´ is één van de aandachtspunten in de flyer die uitgebracht is door Delphy. In opdracht van BO Akkerbouw zochten zij naar alternatieve middelen en methoden voor loofdoding van aardappelen. 

Download de flyer
 
Food100 2024 bekend

De Food100 presenteert voor de achtste keer de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. Zij zetten zich in voor een toekomstig voedselsysteem met duurzamer, gezonder en socialer eten en drinken voor iedereen. De lijst bestaat uit 50 voedselveranderaars jonger dan 35 jaar en 50 impactmakers boven de 35 jaar. BO Akkerbouw is één van de partners van Food100.

Bekijk de Food100 van 2024
 
Factuur telersbijdrage digitaal ontvangen

Begin volgend jaar worden de meeste facturen voor de verplichte onderzoeksbijdrage over het teeltjaar 2024 verstuurd. Het is mogelijk om de factuur per e-mail te ontvangen in plaats van per post. Wil je de volgende factuur ook graag digitaal ontvangen? Stuur dan een e-mail naar info@bo-akkerbouw.nl met daarin de volgende gegevens: naam en adres van jouw bedrijf, telefoonnummer, jouw Kamer van Koophandelnummer en eventueel het e-mailadres waarop je de factuur wil ontvangen.

Stuur ons een e-mail
 
Duizenden kilo´s aardappelen gerooid tijdens Aardappelrooidag

Ons lid de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) organiseerde op zaterdag 7 september de vierde editie van de Nationale Aardappelrooidag. Die dag kregen jong en oud op acht locaties een kijkje achter de schermen van de aardappelteelt en rooiden vol enthousiasme zelf aardappelen. Dit jaar stond de rooidag in het teken van maatschappelijke betrokkenheid. De helft van de geoogste aardappelen is gedoneerd aan Voedselbanken in verschillende regio´s.

Lees meer op Nieuwe Oogst
 
Nieuwsbrief blijven ontvangen

Soms komt de nieuwsbrief onbedoeld in de map ´ongewenste mail´. Ook worden soms de plaatjes niet direct geladen. Dit zijn instellingen die wij helaas niet in de hand hebben. Maar er is wel een simpele oplossing voor. Als je communicatie@bo-akkerbouw.nl toevoegt als veilige afzender, voorkom je dat de nieuwsbrief in je spambox terecht komt en worden de plaatjes direct weergegeven.

Toevoegen van een veilige afzender in Outlook
 

BO Akkerbouw | Louis Braillelaan 80 | 2719 EK Zoetermeer |
www.bo-akkerbouw.nl

 

 X / Twitter  Linkedin  Vimeo  Youtube

|  | Voeg ons toe aan het adresboek