Maandag 20 januari 2025
 
Akkerbooster gaat innovatie in de akkerbouw aanjagen

De lancering van Akkerbooster is een feit. Het innovatieplatform Akkerbooster biedt akkerbouwers ruimte om nieuwe ideeën in te brengen, oplossingen te bedenken, te experimenteren en ervaringen uit te wisselen. “Daarbij is niets te gek”, benadrukt Marijn van Doorn, coördinator innovatie bij BO Akkerbouw. “Van nieuwe technologieën inzetten tot een andere manier van werken, goede ideeën gaan we boosten.”

Lees meer
 
Teeltvoorschriften voor Phytophthora en aardappelmoeheid aangepast

Op verzoek van BO Akkerbouw heeft het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) de teeltvoorschiften voor Phytophthora en aardappelmoeheid aangepast. De vernieuwde teeltvoorschriften gelden vanaf 1 januari 2025. Het gaat onder andere over een aanscherping van de norm voor aardappelopslag. Daarnaast moeten de aardappelafvalhopen voor 1 april zijn afgedekt. Teeltvoorschriften helpen om ziekten en plagen in de sector beter te beheersen.

Lees meer over de aanpassingen
 
“Onderzoek helpt om in de juiste spuittechniek te investeren”

Met driftreducerende spuittechnieken kunnen akkerbouwers Cercospora in bieten goed bestrijden. Dat geldt ook voor preventieve bespuitingen tegen Phyophthora. Dit zijn de uitkomsten uit een onderzoek dat zo´n tien verschillende spuittechnieken vergelijkt. “Als akkerbouwers willen investeren in een nieuwe spuit en effectieve bespuitingen willen uitvoeren, kunnen zij de kennis uit dit onderzoek goed gebruiken”, vertelt akkerbouwer Ard van der Spek. Hij zit in de begeleidingscommissie van het onderzoeksproject Effectieve emissiearme spuittechnieken.

Lees het interview met Ard
 
Factuur voor bijdrage aan onderzoek

De meeste telers ontvangen deze week de factuur voor het betalen van de telersbijdrage over 2024. Met deze verplichte bijdrage betalen ondernemers samen het programma Onderzoek & Innovatie. BO Akkerbouw investeert met dit programma namens alle akkerbouwers in Nederland in meer dan 70 onderzoeken in de akkerbouw. Alle lopende en afgeronde onderzoeken staan op de website.

Lees meer over de telersijdrage
 
Elf organisaties ondertekenen vernieuwde Gedragscode Datagebruik Agrifood

ABDrone, Agrico, Cosun, CropX, FarmPlus, Loonbedrijf Thijssen, NAJK, Nedato, SOIL-Data, Stichting Akkerweb en Van Iperen hebben met het ondertekenen van de zelfverklaring aangegeven de Gedragscode Datagebruik Agrifood toe te passen in hun dienstverlening. “Zij erkennen daarmee de datapositie van agrarische ondernemers en versterken deze positie bij het gebruik en beheer van hun data”, geeft Corné Kempenaar, Coördinator Data & Precisielandbouw, aan. “Dit versnelt de transitie naar een datagedreven agrarische sector.”  

Lees meer
 
Kleurenschema middelengebruik Phytophthora aangepast

Ook in het teeltseizoen 2025 blijft combineren en afwisselen van actieve stoffen noodzakelijk voor een effectieve beheersing van Phytophthora. Het kleurenschema kan hierbij als hulpmiddel dienen. Het schema is geactualiseerd. De belangrijkste wijziging in het schema is het overzicht van actieve stoffen met bijbehorende middelen. Het schema bevat producten die in Nederland een toelating hebben én in 2025 op de markt beschikbaar zijn. Het aangepaste schema wordt breed verspreid in de sector en is ook als download beschikbaar.

Download het aangepaste kleurenschema
 
Webinar Grip op milieubelasting en voorkomen van normoverschrijdingen

Geert Pinxterhuis, projectleider Actieplan Plantgezondheid bij BO Akkerbouw, was één van de tafelgasten bij het webinar van Agrifirm. Tijdens dit webinar werd ingegaan op hoe je als teler grip kunt krijgen op milieubelasting en hoe je normoverschrijdingen kunt voorkomen.

Kijk het webinar terug
 
Uit het onderzoeksveld
Gratis keuzehulp voor natuurlijke plaagbeheersing

Met de gratis online tool GroenWijzer ontdek je eenvoudig de beste plantensoorten voor een effectieve, natuurlijke plaagbeheersing via een groenstrook. Geschikt voor gewassen zoals aardappel, ui, graan, appel en peer. Ontdek in een paar kliks hoe jouw ideale groenstrook eruit ziet. Volledig afgestemd op jouw situatie en wensen.

Aan de slag met GroenWijzer
Zwartbenigheid en stengelnatrot voorkomen

Recent onderzoek wijst uit dat insecten een rol kunnen spelen bij het verspreiden van de infecties zwartbenigheid en stengelnatrot. Om besmettingen in een vroeg stadium te kunnen detecteren is een nieuwe Taqman-test ontwikkeld. Daarmee kunnen specifiek virulente varianten van P.brasiliense worden aangetoond.

Lees meer op Crkls
29 januari: Webinar ontwikkeling in de eiwitteelten

Welke eiwitgewassen maken hun potentie waar? Hoe kunnen we de bonenvlieg effectief bestrijden? En wat zijn teelttechnische ontwikkelingen in eiwitteelten? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens het webinar op woensdag 29 januari, van 19.30 tot 20.30 uur. Experts van ZLTO, Vertify, Stichting Teelt Overleg Groenten en het Louis Bolk Instituut delen de laatste kennis en de nieuwste inzichten. Deelname is gratis, graag wel vooraf aanmelden.

Ja, ik meld mij graag aan
6 februari: Themamiddag RENURE en nieuwe mestproducten

De mogelijke toelating van een aantal RENURE-meststoffen in 2025 als kunstmestvervangers biedt kansen. Denk aan een hogere stikstofbenutting uit dierlijke mest en minder aanvoer van kunstmest. Wat betekent RENURE voor mineralenkringlopen? Wat is de beste toepassing in de akkerbouw en melkveehouderij? En welke eisen stelt de akkerbouw aan nieuwe mestproducten? Tijdens deze themamiddag geven experts antwoorden op deze en andere vragen.

Meld je hier aan
 
Uitgelicht
Column: Hoop voor de toekomst

De afgelopen jaren is veel gebeurd om hoop uit te putten voor de toekomst van de agrarische sector, ziet André Hoogendijk, directeur van BO Akkerbouw. Denk aan de strategische dialoog in Brussel en in provincies is samen nagedacht over visies voor landbouw en voedsel. Daarnaast werkt de sector hard aan doelsturing, klimaat, biodiversiteit en verdienvermogen. Wel is er nog een hoop werk te verzetten. “Als Den Haag een been bijtrekt, kunnen we meters gaan maken.”

Lees de column van André op Akkerwijzer
 
Doe mee: Enquête precisielandbouw in de open teelten

Welke behoeften spelen er bij akkerbouwers op het gebied van precisielandbouw? Aeres Hogeschool brengt deze behoeften graag in kaart via een enquête. De resultaten uit deze enquête gebruikt BO Akkerbouw als input voor de aanpak naar een data-ecosysteem in de open teelten. Deze aanpak stelt de sector, overheid en kennisinstellingen in staat om samen regie te nemen bij de ontwikkeling van een dataruimte per teler. Deelname wordt gewaardeerd. In verband met het evenement Vooruitlopen in Smart Agri vragen we om de enquête uiterlijk donderdag 30 januari in te vullen.

Doe mee aan de enquête
 
31 januari: Bijeenkomst Vooroplopen in Smart Agri

Op vrijdag 31 januari organiseert EDIH Digital Hub Noordwest het evenement Vooroplopen in Smart Agri in het Agri Innovation Centre in Dronten. Van 10.00 tot 15.00 uur word je meegenomen in de wereld van technologie en digitalisering binnen de open teelten en veehouderij. Laat je inspireren door André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw en Corné Kocks, lector Precisielandbouw, en volg interessante workshops.

Meer informatie en aanmelden
 

BO Akkerbouw | Louis Braillelaan 80 | 2719 EK Zoetermeer |
www.bo-akkerbouw.nl

 

 X / Twitter  Linkedin  Vimeo  Youtube

|  | Voeg ons toe aan het adresboek