20 jaar geleden ben ik afgestudeerd in de Engelse Taal- en Letterkunde. En vanaf 1997 heb ik allerlei opleidingen in de complementaire geneeskunde gevolgd. Ik heb helaas niet zo veel met Engels kunnen doen qua werk. Maar nu ben ik zo dankbaar dat ik alles goed in het Engels kan volgen, want het meest recente materiaal over spanningen en trauma is Engelstalig.

In het artikel wil ik de term holding-pattern of te wel in krom Nederlands: vasthoud-patroon bespreken.

Deze, vaak hardnekkige, vasthoud-patronen kun je loslaten via de verschillende mogelijkheden die ik aanbied: cranio-sacraal, de TRE oefeningen en brainspotting. 


Ik help je graag met loslaten.

Graag tot ziens!


Warme groet, Pepine van den Berg
Natuurgeneeskundig Therapeut
Certified TRE® provider 
Brainspotting
4Life distributeur

www.blessedbe.nl

Laat je je ervaringen weten?

Je kunt sterren geven op mijn Facebook pagina! Leuk als je een recensie achterlaat :-)


Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met mijn behandelingen of de TRE®! Laat je het ons weten? Je kunt een bericht achterlaten in mijn Gastenboek of TRE® gastenboek

Gratis E-Books
Ik heb een aantal artikelen gebundeld in gratis E-books. Klik hier om ze aan te vragen.

Archief E-zines
Hier staan alle E-zines op een rijtje om nog eens terug te lezen

PS Je ontvangt dit Ezine omdat je je hebt aangemeld voor een van mijn diensten. Afmelden gaat heel eenvoudig via de afmeldlink. Je kunt deze nieuwsbrief ook doorsturen naar een collega, vriend, vriendin of andere bekende.
 
TRE® Agenda

TRE® Intro Workshop (Trauma and Tension Release Exercises)

Leer individueel of in groepsvorm 7 eenvoudige oefeningen om van uit je kern, diepe chronische spanningen los te laten.


Klik hier om naar de website te gaan voor alle info en opgave. 

donderdag 24 maart 2016 van 10:00 tot 12:00
donderdag 21 april 2016 van 10:00 tot 12:00
donderdag 26 mei 2016 van 10:00 tot 12:00 
 
Wil je graag mijn hulp op afstand?
Ik heb voor dit doel verschillende geleide oefeningen en meditaties ingesproken. Wil je proefmediteren? Dan kun je [gratis] de serie "Ontspannen en Aarden" aanvragen.

Na je bestelling ontvang je de links in een e-mail en kun je, door erop te klikken, direct luisteren via je computer of bijv. smartphone.  Of je brandt de bestanden zelf op een CD.
 
Voor ondernemende therapeuten, coaches en adviseurs

d1750733-62ba-4e9e-ab2b-deffd990efa4 

Ik begeleid dagelijks intensieve en emotionele processen, die te maken hebben met chronische spanningen en trauma.  Het is mijn droom dit werk nog lange tijd en met passie te doen. Ik heb om dit werk goed te kunnen doen een ijzersterke conditie nodig en veel energie. Ook moet ik goed op kunnen laden en herstellen. In de supplementen van 4Life met de gepatenteerde Transfer Factoren (eiwitmoleculen die je immuuncellen informeren en optimaal laten reageren) heb ik de ondersteuning gevonden die ik zocht en blijft mijn immuunsysteem optimaal gevoed. 

Wil jij ook graag je immuunsysteem ondersteunen met supplementen? En/Of samen met mij en andere enthousiaste therapeuten, coaches en adviseurs distributeur worden van dit mooie produkt en deel uitmaken van een inspirerend netwerk?


Je bent van harte uitgenodigd voor de gratis Info-avonden waarbij je een lezing krijgt over de produkten en informatie over het International Networking Team (INT), aanvang 19:00 uur

Op donderdag 14 april. (Arri Pauw, de initiatiefnemer van 4life in Nederland zal hierbij aanwezig zijn.) 

Graag van te voren aanmelden zodat we rekening kunnen houden met het aantal zitplaatsen. Je bent van harte uitgenodigd!

Telefoon
: 06-26196249 e-mail: Pepine van den Berg, info@blessedbe.nl
Adres: Graafseweg 274, 6532 ZV  Nijmegen.

 
 Helende stenen assortiment verkrijgbaar bij mij op de praktijk

4 tips om je ruimte te zuiveren
Diverse Armbandjes

Seleniet angel hearts
Aura Stones met buideltje
Diverse hangertjes
 
 Heb jij een hardnekkig vasthoud-patroon?

Ik volg al enige jaren al het materiaal over trauma en spanningen in het Engels. En ik hang aan de lippen van de verschillende grondleggers en schrijvers zoals David Berceli, Riccardo Cassiani Ingoni, Peter Levine, Stephen Porges, Bessel van der Kolck, David Grand etc. De termen die er gebruikt worden in het Engels klinken zo goed en vloeiend en dat zorgt al voor een shift in je beleving. Ik weet niet hoe het komt, maar die stroming ervaar ik niet in de Nederlandse taal.

Een van de termen die me recent aansprak was holding-pattern, in plaats van tension pattern. Dus vasthoud-patroon in plaats van spanningspatroon. 

Je houd spanningen op een bepaalde manier vast. Je houd jezelf op een bepaalde manier vast. Je houd je IN!

Je hebt een holding-patern want: 

- het voelt veilig
- je voelt je beschermt
- je hebt het idee van controle
- je voelt minder, je zit in je hoofd

Wanneer je je maar lang genoeg inhoud, of jezelf vasthoud, dan gaat dat in je lichaamsgeheugen zitten en blijf je dit vasthouden, dit kan jaren zo duren. Tenzij je de vicieuze cirkel van spanning in de kern doorbreekt.

Enkele bekende vasthoud-patronen zijn:
In je hoofd: je hebt vaak hoofdpijn, je zit veel in je hoofd. Je zou willen dat je hem 'er kon afschroeven' etc. Voor sommingen heel herkenbaar.

Anderen hebben hem op het gebied van nek en schouders. Veel nek- en schouderpijn, vaak voelen dat de schouders gespannen zijn, ze niet kunnen ontspannen. Ook vaak pijn tussen de schouderbladen.

Je kunt een vasthoud-patroon hebben op de borst, last van een te hoge ademhaling, hartkloppingen en benauwdheid.

Misschien ben je iemand die het middenrif op slot heeft, dan heb je ook last van een te hoge ademhaling, maar ben je ook vaak misselijk van de spanning. Er zijn mensen die bij het opstaan al moeten overgeven.

Ook de stress gerelateerde spanning waarbij je veel adrenaline en cortisol aanmaakt zit in deze regio.

Dan heb je de regio van de psoas-spier diep in de buik. Dit is bij uitstek de 'vasthoud-spier'. Emoties inhouden speelt hierbij een rol, niet (meer) voelen, niet meer je levensvreugde en passie voelen. Je kunt hierdoor ook pijn gaan krijgen in je onderrug. Een veel voorkomende klacht.

Je wilt in je buik en onderrug heel veel (door)stroming voelen, energie en draagkracht voelen. In je buik zit je tweede brein. Veel neurotransmitters worden in de buik aangemaakt. Een 'juicy psoas' (nog zo'n heerlijke Engelse term, wat veel beter klinkt dan een sappige psoas) is wat je wilt hebben.

Er wordt ook veel spanningen in de liezen vastgehouden en in de benen. Veel mensen hebben spanningen, krampen in de benen en in de kuiten. 

Dus daar waar jij de meeste klachten hebt, daar bevindt zich jouw vasthoud-patroon.

Gelukkig kun je de vicieuze cirkel van het vasthouden heel goed en op verschillende manieren doorbreken. Ik help/adviseer je graag. Kijk voor de verschillende mogelijkheden op www.blessedbe.nl

 
Pepine van den Berg - Natuurgeneeskundig Therapeut en TRE® Provider
Expert op het gebied van stress en trauma.
Ruim 10 jaar ervaring in het geven van stress-reducerende behandelingen. 
Individuele consulten en workshops.Alle informatie snel binnen handbereik:

Stress-reducerende behandeling | TRE® - Tension and Trauma Relase Exercises  

[Nieuw] Immuunversterkende supplementen

eZine Praktijk Blessed Be

Unieke Meditatie MP3's 

Waardering Zorggids | Gastenboek 

Artikelen in mijn weblog