- Voeg me toe in je adresboek -
Beste 

  Vanaf deze plaats wil ik jou hele fijne en gezellige kerstdagen toewensen en een heel gezond en gelukkig nieuw jaar!
 

De stilte is min of meer teruggekeerd in de praktijk. Bijzonder fijn! Dat wat nog rest aan bouwgeluiden is min of meer overkomelijk. Gelukkig maar!

21 december 2012 kwam en ging en de wereld is niet vergaan. Ik heb de aanloop naar en de overgang naar de Nieuwe Tijd als heel bijzonder ervaren en ik denk dat iedereen er op zijn of haar manier, wel of niet, invulling aan gegeven heeft. Ik ben benieuwd naar je persoonlijke ervaring! 

Op dit moment staan in de kosmos verschillende belangrijke sterren en planeten op 1 lijn. En of je er nu wel of niet in gelooft, wat er in de grote kosmos in de diepe ruimte gebeurt, gebeurt ook op micro-niveau in ons eigen lichaam.

Zo boven zo beneden. Een hele oude uitspraak van Hermes Trismegistus uit de alchemie. 

In mijn hoofdartikel probeer ik hier eens mijn licht op te werpen. Ik ga het hebben over de maan, de getijden in ons eigen lichaam, hoe dieren hier wel naar luisteren en hoe wij vergeten zijn hier gehoor aan te geven. 

Het blijft bij dit ene nieuwe artikel. Ik heb het heel erg druk gehad in de praktijk en daardoor was ik 's avonds te moe om achter de pc te kruipen, dus ik voeg er maar eentje toe uit de 'oude doos': Geluk zit in je!

Veel leesplezier en warme groet,

Pepine van den Berg

PS Je ontvangt dit Ezine omdat je je hebt aangemeld voor een van mijn diensten. Afmelden gaat heel eenvoudig via de afmeldlink. Je kunt deze nieuwsbrief ook doorsturen naar een collega, vriend, vriendin of andere bekende.
In het kort
24 december 2012

Vakantieperiode: vanaf vrijdag 21 december tot en met woensdag 2 januari. Vanaf donderdag 3 januari begin ik weer! Ik ben telefonisch bereikbaar voor het maken van afspraken. Ook zal ik mijn e-mails beantwoorden. Tot in het nieuwe jaar!

Gastenboek/testimonials

Ik ben benieuwd naar jouw persoonlijke ervaringen met de energetische behandelingen. Hoe ging het eerst met je en hoe gaat het nu? Leuk als je je ervaring wilt delen met ons. Dat kan in mijn gastenboek. Schrijftip: schrijf zoals je je ervaring aan een vriend of vriendin zou vertellen.

Meditatie MP3's
Kun je niet komen voor een energetische behandeling of heb je extra ondersteuning nodig tussen de sessies door? Ik help je graag op afstand met mijn meditatie MP3's. Na je bestelling ontvang je de links in een e-mail en kun je, door erop te klikken, direct luisteren via je computer of bijv. smartphone. Klik hier voor mijn webshop.

Volg mij voor de laatste updates op:

Volg mij op Twitter    Vermeld op mijn Facebook pagina     Bekijk mijn LinkedIn paginaIn het lang

Beweeg je vrij! (trauma-release)

De maan heeft invloed op de getijden, eb en vloed, dit is een uitdrukking van de macro-kosmos. De maan heeft dus een grote energetische, magnetische invloed op het water in de oceanen en zeeen op aarde. De zee is hierdoor ook voortdurend in beweging, golven rollen af en aan. Dit geeft een heel meditatief effect wanneer je aan zee bent.

Besef dat jij ook een 'water' wezen bent. Ons lichaam bestaat voor zeker 75 procent of meer uit water. Onze cellen zijn kleine universa op zich, een microkosmos omhult door een krachtig membraam, gevuld met water. Dit water is voortdurend in beweging en aan het vormen: de kleine cellen vormen weefsels, de weefsels vormen de structuren, de structuren vormen orgaanstelsels en skelet en zo ervaren wij ons lichaam.

In het lichaam hebben we ook verschillende stromen en bewegingen: de bloedsomloop, lymfestromen, de ademhaling en het cranio-sacrale ritme, dat is de pulserende stroom van hersenvocht van onze kruin naar de stuit en weer terug binnen een stevig vlies, omhuld door de wervels van de wervelkolom. Deze ritmes en bewegingen volg ik met meditatieve aandacht in de behandelingen en behandel de plekken waar de stroming minimaal of nihil is, de zogenaamde blokkades.

Wij ervaren ons lichaam vaak als een compact geheel aan de buitenkant. Het belangrijkste onderdeel van ons lichaam vinden we: het hoofd met daarin, de gedachten, de intelligentie en het vermogen tot verbale communicatie. Maar met als tegenhanger ook de vervelende negatieve gedachten, de angsten, de negatieve spiraal, de mentale stress etc.

Contact met het lichaam wordt min of meer verwaarloosd. Het echte voelen is verleerd, het echte ontspannen en laten aanrollen van de eb en vloed in ons eigen lichaam wordt niet meer ervaren. Het is ingedamd door bijvoorbeeld de opvoeding, er kan een negatief oordeel zijn over voelen, er kan een trauma zijn, of een andere reden waarom je jezelf en je voelen hebt afgewezen of heel veel weerstand voelt.

We zijn als mens geen statische wezens. Alles in ons is voortdurend in beweging. We zijn op instinctief niveau verbonden met de dieren. Ons zogenaamde reptielenbrein reageert op stress door het vecht, vlucht en bevries-mechanisme (fright, flight, freeze) in ons lichaam aan te zetten. Verschillende hormonen stromen dan via ons bloed door het lichaam met als boodschap: er dreigt gevaar, maak je klaar om te vechten of te vluchten of bevries om jezelf te beschermen. Dit is heel handig als er daadwerkelijk een dergelijk scenario zich in het hier en nu afspeelt: je wordt bijvoorbeeld aangevallen door een leeuw. Maar in werkelijkheid:

 

 • zit je te luisteren in een vergadering naar tenenkrommende betogen
 • heb je een conflict, maar vind je dat je rustig moet blijven
 • ervaar je stress op je werk
 • ervaar je angsten en je weet niet waarom
 • je ervaart een moeilijke tijd in je relatie of problemen met je familie of kinderen
 • je hebt financiele problemen
 • je zit al uren met een baby of peuter die niet lekker in zijn/haar velletje zit of bent nachten wakker
 • je ervaart pijn en andere ongemakken, maar je bijt door
 • je hebt verdriet maar iedereen vind dat je je er nu maar eens overheen moet zetten
 • vul zelf maar jouw stresservaringen in, in het hier en nu of van lang geleden.

Nadat een dier aangevallen is, maar zich succesvol heeft verdedigd. Of is gevlucht of heeft zich zo stil gehouden dat de jager de interesse verloren heeft, gaat het beest schudden, je ziet de rillingen door het beestje gaan. En een vogel klapwiekt eens goed met de vleugels. Op deze wijze raakt hij de opgedane stress kwijt, is zijn systeem ontladen en gaat het leven gewoon weer verder. Wanneer je echt in gevaar bent geweest en hebt moeten vechten of vluchten, zul je ook ervaren dat je daarna zat te trillen op je benen.

Maar meestal onderdrukken we in het dagelijkse leven deze natuurlijke reactie op stress met ons mensenbrein: onze wil. Zelfs emoties worden onderdrukt en we gaan er over nadenken. We denken dat we de ervaring met de ratio te kunnen relativeren en wegzetten. 'Het een plek te geven.' Dit is heel goed en kan heel lang goed werken. Maar deze plek kan pijn gaan doen, klachten geven, stijf gaan worden etc.

In gesprekken dingen een plek geven en werken met de inzichten die je krijgt is een hele goede behandelvorm. Daarnaast is mijn eigen doorleefde overtuiging dat het ontladen van de langdurig opgehoopte stress in de spieren en het zenuwstelsel een zeer ontspannend effect heeft op het hoofd en lichaam. Het lichaam komt volledig tot rust en de gedachten kalmeren.

Mijn artikel van vandaag is dus eigenlijk een uitnodiging. Een uitnodiging om beweging te gaan ervaren op micro-niveau in de kosmos van onze binnenste.

Wanneer je weer eens een behandeling van mij krijgt of een andere lichaamsgericht werkende therapeut, probeer dan te volgen wat je lichaam uit zichzelf, spontaan wil doen:

 • wil je je hoofd bewegen, je armen, benen, romp
 • voel je dat je gehoor wilt geven aan draaiingen in je lichaam
 • volg de beweging van je spieren, je buik en andere lichaamsdelen
 • voel je rillingen door je heen gaan? Laat jezelf dan in beweging komen (schudden, schokjes)
 • laat de emoties toe die je voelt.

Professionele termen hiervoor zijn:

 • Unwinding (het ontwinden)
 • Trauma-release
 • Neurogene tremoren
 • Soma emotional release

meer kun je lezen in:

 • De tijger ontwaakt van Peter Levine
 • TRE Trauma-release en stressreducerende oefeningen van David Berceli

Veel mensen ervaren dit al spontaan bij mij op de behandeltafel en zijn hierover in verwondering. Het kan een beetje genant voelen, of je kwetsbaar laten voelen, of je kan het gevoel hebben dat je de enige bent. Maar het is de moeite waard om het helemaal als golven door je heen te laten gaan. Ik begeleid je hierbij, volledig in afstemming op wat jij op dat moment nodig hebt. Het werkt daarna door op alle lagen van je gevoel van welzijn en gezondheid.

Wanneer je deze vorm van stress loslaten in jezelf hebt ontsloten en er contact mee hebt gemaakt, kun je het ook dagelijks toepassen als dat nodig is en het in je eigen vertrouwde omgeving toelaten en ervaren.

Een boost voor je welzijn, je zelfvertrouwen, je uitstraling en je hoofd.

Voor vragen, opmerkingen en/of het maken van een afspraak ben je natuurlijk ook van harte uitgenodigd. (06-26196249, info@blessedbe.nl of laat een reactie achter in mijn gastenboek of weblog)

Tweet deze mail  Facebook: vind ik leuk  Bekijk mijn LinkedIn pagina

Geluk zit in je!

Tot voor kort heb ik veel dingen buiten mij gezocht. Geluk, gezondheid, rust etc. En ergens wist ik al dat ik zelf de sleutel was tot het creeren van mijn eigen geluk en was ik al heel ver met het realiseren ervan. Maar ik wist niet dat het letterlijk in mij zat en ook nog zo gemakkelijk toegankelijk zou zijn. lees verder op mijn blog

Pepine van den Berg - energetisch therapeut

Ervaringsdeskundig op het gebied van Hooggevoeligheid (HSP)
Ruim 10 jaar ervaring in het geven van energetische behandelingenKlik op de links voor meer informatie

De energetische behandeling
Unieke Meditatie MP3's
Ezine (nieuwsbrief)
Blog
Gastenboek
Contact
Praktijk Blessed Be
Graafseweg 274
6532 ZV  Nijmegen
06-26196249
info@blessedbe.nl
www.blessedbe.nl
- Afmelden van de nieuwsbrief