Beste 
Ik ben weer terug uit Oostenrijk. Vorig week heb ik in Wiener Neustadt op de oudste kazerne van Europa les gehad van David Berceli, de grondlegger van TRE, de stress-reducerende oefeningen. Ik heb zo genoten! En heel veel geleerd. 

Lees mijn verslag in deze nieuwsbrief.

Misschien ben je volop aan het 'carnavallen' of op vakantie. Ik wens je in ieder geval een fijne tijd!

warme groet, Pepine van den Berg
Energetisch Therapeut
TRE practitioner
www.blessedbe.nl

Gastenboek/testimonials
Wil je jouw ervaringen delen met ons? Hoe ging het voor de behandeling(en) en hoe gaat het nu? Dat kan in mijn gastenboek of TRE gastenboek. Leuk als je een berichtje achterlaat.

Gratis E-Books
Ik heb een aantal artikelen gebundeld in gratis E-books. Klik hier om ze aan te vragen.

Archief E-zines
Hier staan alle E-zines op een rijtje om nog eens terug te lezen

PS Je ontvangt dit Ezine omdat je je hebt aangemeld voor een van mijn diensten. Afmelden gaat heel eenvoudig via de afmeldlink. Je kunt deze nieuwsbrief ook doorsturen naar een collega, vriend, vriendin of andere bekende.
 
Verslag van TRE level 2 in Oostenrijk met David Berceli

Van 25 februari tot en met 27 februari 2014 heb ik de cursus Trauma and Tension Releasing Exercises level 2 gevolgd, onder de bezielende leiding van David Berceli, de grondlegger van deze methode. De cursus werd in Wiener Neustadt, Oostenrijk gehouden. En de locatie: de oudste kazerne van Europa.

Ik heb de cursus samen met mijn moeder gevolgd. Zij geeft TRE begeleiding en Cranio-sacraal therapie in Middelburg, Zeeland.

Maandagavond vlogen we er naar toe en na een korte nacht gingen we de volgende dag met zijn tweeen op pad naar de kazerne, aan het einde van de straat. We stonden voor een hele grote gesloten poort, die er niet uitzag alsof je zomaar kon aankloppen. Dus liepen we om de droge slotgracht heen, naar de achterkant. Daar stond een militair op wacht voor een huisje, gewapend en al. Dus in ons beste Duits vroegen we aan de beste knul of hier ook de TRE workshop gehouden werd. Nu weet ik inmiddels dat zoiets in het Duits een seminar heet, maar er ging bij hem geen belletje rinkelen en we mochten dus ook niet naar binnen. Meer informatie hadden we ook niet, dus nog maar eens vragen. Op dat moment kwam er nog een verdwaalde cursist, hij was Oostenrijker, dus was al verder gekomen dan de voordeur, naar buiten en met hem liepen we mee naar de juiste locatie. Een gebouw verder op, op het verder enorme (zonovergoten) terrein.

Binnen kregen we een warm welkom van David Berceli, wat een ontzettend warme en hartelijke man is dat! En een geboren leraar. Hij leest geen dia's op, maar zet zijn hele lichaam en stem in om dingen uit te beelden. Hij ging daarbij ook regelmatig op de grond liggen, om iets te verduidelijken. Een feest om mee te maken en je wordt hierdoor ook helemaal niet moe. Ook waren zijn video's zeer indrukwekkend en illustratief.

Er waren 32 cursisten en 8 assistenten en eigenlijk alle levels door elkaar heen (1 t/m 3), dus een hele gemeleerde groep met verschillende nationaliteiten: Nederlands, Engels, Italiaans, Amerikaans, Oostenrijks, Zwitsers, Pools, Israelisch, Zweeds etc.

Het was een ontzettend fijne en warme groep. Zo leuk om internationaal les te krijgen!

Bij level 2 draait het erom dat je in een groep leert lesgeven. Dus tijdens het oefenen werden we in groepjes verdeeld en moest iemand de groep lesgeven (in het Engels). Daarna kreeg je feedback. Wat deed je al goed en wat kun je verbeteren. Ieder groepje werd geobserveerd door een level 3 gecertificeerde en die gaf ons dan ook weer feedback. Ik bood me als eerste aan om les te geven, dan was ik er maar van af. Maar dan maak je natuurlijk ook de meeste 'fouten'. Is helemaal niet erg, ik heb heel veel geleerd. Ik moet er bijvoorbeeld op letten dat ik wat harder praat en er voor zorg dat iedereen evenveel aandacht krijgt. Best moeilijk om je aandacht te verdelen in een groep en tegelijkertijd het individuele proces in de gaten te houden. We kregen veel tips en tricks. Wat ik goed deed, was het uitleggen van de oefeningen en ze vonden mijn stem (hoewel zachtjes) heel prettig, ook mijn ontspannen houding werd als prettig ervaren.

De volgende dag kregen we nog meer uitleg over de verschillende spanningspatronen in het lichaam en hoe je dit eventueel kunt behandelen. Maar het belangrijkste is wel dat je mensen het gevoel geeft dat ze het zelf kunnen doen en niet dat ze jou als therapeut nodig hebben. Je geeft mensen aanwijzingen om hun proces zelf te reguleren. Een enorme meerwaarde van TRE vind ik.

Verder hebben we ook weer veel geoefend en dus ook weer veel geleerd. Ook dat feedback geven en krijgen lang niet altijd gemakkelijk is.

Dag 3 was ook erg boeiend want wij gingen die dag met een groep van ongeveer 70 militairen werken. We waren tenslotte niet voor niets in een kazerne en de kolonel had ons op de eerste dag al verwelkomt en deed ook met ons mee als cursist.

Ik was vooral nieuwschierig hoe David Berceli zijn les zou indelen en wat hij zou vertellen. Hij had al eerder vertelt aan ons cursisten dat soldaten, politiemensen, brandweer en zorgpersoneel net zoveel voelen aan angsten als wij in eerste instantie, maar dat zij hier bewust overheen leren stappen om andere mensen te kunnen helpen. Hij vertelde dat een van zijn Amerikaanse veteranen met een T-shirt rondloopt met daarop: 'Remain calm and return fire'.

Wanneer ze weer in hun thuissituatie zijn dan wil het instinctieve deel van het brein (hersenstam) en het emotionele deel van het brein (limbische systeem) weer integreren met het denken. Ze ontspannen zich en dan ontladen ze vaak de verkeerde kant op: ze vallen uit naar de kinderen, hun vrouw, hebben een kort lontje, worden depressief of grijpen naar drugs en alcohol.

Ze zitten vast in de vicieuze cirkel van niet voelen of juist te veel voelen. TRE helpt ze op een veilige manier te ontladen en de gevoelens te integreren.

We kregen les in een enorme gymzaal en de soldaten zaten vooraan en wij mochten er als een schil omheen zitten. Ze zijn blijkbaar gewend om elkaar een beetje als anker te gebruiken en daar moeten wij dan niet tussen gaan zitten.

Het meeste van wat ik hoorde was natuurlijk al bekend, maar zo leuk om 'af te kijken' bij David. Inspirerend en je krijgt dan ook weer veel zin om het zelf door te geven.

Het was een hele rustige aangelegenheid, de twee uur theorie en de twee sessies met oefeningen gingen heel erg goed. Je kon merken dat ze allemaal onder de indruk waren. Het is ook slim om na te praten in hele kleine groepjes onderling, dat is vaak laagdrempeliger dan je verhaal delen met de enorme groep.

Wij hebben gewoon meegedaan, erg leuk. Goede energie!

Het zat er daarna alweer op. De soldaten gingen weg en wij praatten nog even onderling kort na. Na afloop kreeg ik een dikke knuffel van David. Een erg fijne aflsluiting van een hele fijne cursus!

Hoe nu verder?

Je kunt bij mij uiteraard een afspraak maken om individueel de oefeningen te leren.

Maar ik ben ook van plan om kleine groepjes te gaan opstarten. Ik ga dan eerst een aantal introductie lessen geven waarbij je ook alvast de oefeningen leert en dan kun je je, als je dat wilt, inschrijven voor 5 vervolglessen in een vaste (kleine) groep. Je maakt het zo helemaal eigen, je kunt op een veilige manier door je proces heen gaan en veel vragen stellen. Mensen die de oefeningen al kennen, maar het wat vaker willen doen onder begeleiding, mogen ook instromen in de vervolglessen.

Ik ben nog aan het brainstormen hoe, wat en wanneer. Maar houdt mijn nieuwsbrief en website in de gaten voor de agenda.

 
Knipselkrant
Het placeboeffect ontrafelt

10 redenen om te stoppen met suiker

De medische wetenschap faalt

HSP: sla jij stress op? Je lichaam vertelt

3 redenen om geen groene smoothies te eten (en de reden waarom ik ze ook niet neem. Ik kan ze niet verteren met mijn gevoelige constitutie. Vind jij ze helemaal fantastisch, gewoon drinken!)

Wat is stress?

Psychologische stress veroorzaakt hart- en vaatziekten.

Waarom roept homeopathie zoveel weerstand op?

How to wire your brain for happiness

Specialisten komen met lijst onzinbehandelingen

Honderden geneesmiddelen niet werkzaam of veilig

ps. Ik distantieer me van eventuele negatieve uitlatingen over complementaire geneeswijzen.  Ik stel me positief op richting een toekomstige integrale aanpak in de zorg. Blijf in dialoog met je zorgverleners. Stel vragen.
 
Effectief ontspannen en loslaten?
Kun je niet komen voor een energetische behandeling of heb je extra ondersteuning nodig tussen de sessies door?

Ik help je graag op afstand met mijn unieke begeleide meditatie MP3's.

Na je bestelling ontvang je de links in een e-mail en kun je, door erop te klikken, direct luisteren via je computer of bijv. smartphone.  Of je brandt de bestanden zelf op een CD.

Klik hier voor mijn webshop.
 
Pepine van den Berg - Energetisch Therapeut en TRE practitioner
Ervaringsdeskundig op het gebied van Hooggevoeligheid (HSP)
Ruim 10 jaar ervaring in het geven van energetische behandelingenAlle informatie snel binnen handbereik:

Energetische behandeling | TRE - Tension and Trauma Relasing Exercises  

Inschrijven TRE nieuwsbrief | E-zine Praktijk Blessed Be

Unieke Meditatie MP3's 

Waardering Zorggids | Gastenboek 

Artikelen in mijn weblog