Categorie:   Lijstmanagers

https://www.e-act.nl/help/index4?id=13753
Een lijstmanager maken

Wat is een lijstmanager?

Lijstmanagers zorgen voor een geautomatiseerd verloop van de communicatie tussen jou en je relaties. Lijstmanagers kun je gebruiken voor het beheren van je nieuwsbrief-lezers, het geven van e-courses, het afhandelen van enquetes, het beantwoorden van reserveringen of het afhandelen van verzoeken om informatie.

Een lijstmanager maken voor een nieuwsbrief

Hoe zet ik snel een nieuwsbrief op? Lees hieronder verder hoe we in zes stappen een formulier gaan maken voor het afhandelen van aanmeldingen met dubbel opt-in. Er wordt een groep gemaakt voor je abonnees. Het aanmeldformulier ga je daarna op je website zetten en je gaat een test uitvoeren.

Ga naar menu Lijstmanagers en klik op Nieuwe lijstmanager. Een wizard leidt je door de verschillende stappen heen. In deze help-pagina geven we per wizard-stap aanvullende tips en achtergrond-informatie. In de stappen zelf kun je de help-links onder de velden aanklikken voor informatie over de in te voeren velden.

Stap 1: Geef een naam, categorie en bepaal wat er gebeurt bij aanmeldingen

Vul de velden in. Geef een naam, bijvoorbeeld 'Aanmelding nieuwsbrief'. Bij het beld 'Betreft' geef je een omschrijving, bijvoorbeeld: 'deze lijstmanager gebruik ik voor de nieuwsbrief'. Het veld Categorie kun je gebruiken om een voor jouw bedrijf zinvolle indeling te maken waarop je later kan terugzoeken.

Wanneer je wilt dat nieuwe aanmelders de laatste e-mailtekst ontvangen die de lijstmanager verstuurd, zet dan de optie aan: Verstuur automatisch de laatste mailing naar een nieuwe aanmelder. (bij iedere individuele mailing kun je deze optie ongedaan maken wanneer je dat voor die tekst liever niet wilt)

We raden we aan om de optie te kiezen 'Meerdere malen aanmelden is toegestaan'.

Zet de optie aan 'Stuur een e-mailnotificatie bij een aanmelding' en verander eventueel het onderwerp.(subject notificatie email). 

Stap 2: Afhandeling na aanmelding

Zorg dat in ieder geval het vinkje De aanmelding moet worden bevestigd via een opt-in e-mail is aangekruist. 'Opt-in' betekent overigens dat men toestemming moet geven om jouw e-mail te ontvangen. In de sectie 1. Aankondiging opt-in na invullen formulier bepaal je de tekst die verschijnt direct nadat het formulier is ingevuld. Die tekst bevat zoiets als "Bedankt voor je aanmelding. Je ontvangt een e-mail waarin je de aanmelding moet bevestigen".

Je kunt in de tekst de macro {vcard} opnemen (klik in de HTML editorop de knop en kies in de tab 'Links' de link 'Voeg ons toe aan adresboek'). Deze macro genereert een link waarmee de bezoeker jouw e-mailadres aan zijn adresboek kan toevoegen. Dit minimaliseert de kans dat de opt-in e-mail in zijn spambox terecht zal komen.

In de sectie 2. Opt-in-mailtekst geef je een tekst op die in de opt-in e-mail komt te staan. Er is al een standaard tekst aanwezig. In de sectie 3. Bvestiging aanmelding bedank je voor de aanmelding. Je kunt ook een pagina op je eigen website gebruiken in plaats van hier een tekst te definieren. Geef in dat geval de URL op van deze pagina. Dat geldt ook voor tekst 1.

Stap 3: Follow-up e-mails

Als je wilt dat aanmelders direct, of enkele dagen na de aanmelding, automatisch een of meerdere e-mails moeten ontvangen, kun je die e-mails hier inplannen.
Deze e-mails moeten wel reeds zijn aangemaakt in Menu Content. Dit is waarschijnlijk niet het geval omdat je pas net begonnen bent met het inrichten van je administratie. Dat is geen probleem: je kunt altijd op een later tijdstip de e-mails aanmaken en alsnog toevoegen aan deze lijstmanager.

Stap 4: Groepen

Belangrijk! In het veld Naam van de nieuwe groep geef je een naam voor de groep die alle relaties zal gaan bevatten die zich aan zullen gaan melden voor de nieuwsbrief. Deze groep zal worden 'gekoppeld' aan deze lijstmanager: nieuwe aanmelders zullen automatisch worden toegevoegd aan deze groep, en afmelders zullen worden verwijderd uit deze groep.

Desgewenst kun je hier aangeven dat aanmelders ook moeten worden toegevoegd aan een tweede of derde groep. Deze groepen moeten wel reeds bestaan. Ook kun je aangeven dat aanmelders verwijderd moeten worden uit een groep (dit gebeurt uiteraard alleen als ze al lid waren van die groep).

Klik op 'Bewaar en bewerk formulier'

Gefeliciteerd, je bent bijna klaar! De lijstmanager is bewaard en er verschijnt nu een scherm waarin je het aanmeldformulier verder kan vormgeven. Hier kun je een standaard layout kiezen door op een van de plaatjes te klikken. Er staan standaard twee velden in het formulier: Voornaam en e-mailadres. Je kan andere velden toevoegen via het knopje Velden. Selecteer een veld en sleep dat in het formulier. Je kunt vervolgens het veld bewerken (bijvoorbeeld een andere label-tekst geven) of het van plaats veranderen in het formulier door met de muis boven het veld te gaan staan en de pijltjes of potlood-ikoontje aan te klikken.
Algemene formulier-instellingen kun je aanpassen via de knop Formulier.

Ben je klaar, klik dan op de knop Code voor je website. Hier kun je kiezen uit verschillende opties. Klik je op Toon de HTML code, dan verschijnt er een venster met daarin de HTML code van het formulier om op je site te zetten. Je kan hier ook kiezen om een landingspagina te genereren van het formulierm, of om een Joomla of Wordpress plugin te downloaden.

Je kan de code altijd later nog terugvinden via menu Lijstmanagers. Kies de lijstmanager en klik op om te wijzigen, ga naar de tab Formulier, en klik opnieuw op Code voor je website.

Ga door naar de volgende stap: relaties importeren

 
Terug