Categorie:   E-mailteksten en andere content

https://www.e-act.nl/help/index4?id=13714
Een nieuwsbrief maken

Voordat je start met het maken van een e-mailtekst kan het geen kwaad om wat meer te lezen over de rol van content binnen Autorespond en de editors die ter beschikking staan. Je kunt dat hier doen. Klik vervolgens op de 'Terug'-link bovenaan om weer op deze pagina terecht te komen.

Een nieuwsbrief maken

We gaan een nieuwsbrief maken die we in de volgende stap gaan inplannen om verstuurd te worden. We gaan hiertoe een nieuwe e-mailtekst aanmaken.
Ga naar menu Content en klik op de knop Nieuwe e-mailtekst. Je kunt linksboven kiezen met welke editor je de tekst wilt opstellen. We raden je sterk aan om te werken met de Template Editor. Wil je volledige controle over de onderliggende HTML? Kies dan voor de HTML editor. Kies vervolgens uit een van de templates aan de rechterkant door deze aan te klikken. Klik vervolgens op Volgende.

Doorloop in het scherm dat nu verschijnt de tabbladen Algemeen en Adressering. In de tab Inhoud zie je de tekst. Je kunt algemene instellingen aanpassen aan de rechterkant. In de tekst zelf kun je met de muis boven een bepaald gedeelte staan. Er verschijnt dan een 'zwevend' menu. Klik op het potlood-ikoontje om iets aan te passen. Als er pijltjes in het menu staan, kun je de betreffende tekst van plaats veranderen. De overige tab-bladen laten we nog even buiten beschouwing. De volgende twee secties beschrijven de editors in meer detail.

De Template Editor

Dit is een editor waarmee je een van onze templates (voorbeeld-layouts) kunt aanpassen aan je eigen wensen. De reden dat we een aparte template editor aanbieden voor e-mailteksten is dat e-mailprogramma's zoals bijvoorbeeld Outlook, Yahoo of Gmail, niet allemaal even goed omgaan met de onderliggende HTML-code van de e-mailtekst. Door de Template Editor te gebruiken hoef je je hierover geen zorgen te maken en kun je je concentreren op de inhoud. Meer details over de werking van de Template Editor kun je hier lezen.

De HTML editor

Dit is een tekstverwerker (a la MS Word) waarmee je HTML-teksten kunt schrijven en opmaken zonder dat je direct HTML-code hoeft in te voeren.
Meer details over de werking van de HTML editor kun je hier lezen.

Teksten kopieren uit MS Word of Apple

Het kopieren van tekst vanuit Microsoft Word of Apple tekstverwerkers en plakken in een e-mailtekst geeft vanwege verborgen codes in Microsoft Word en Apple veel vervuiling en kan ertoe leiden dat de tekst niet wordt weergegeven als bedoeld. De oplossing hiervoor is gebruik te maken van de speciale knop 'plakken als platte tekst': . Deze functie zorgt ervoor dat de tekst zonder de verborgen codes wordt geplakt. De tekst kun je vervolgens naar eigen wens opmaken.

Personaliseren: macro's en links

Je kunt je relaties persoonlijk benaderen door in de e-mailtekst macro's op te nemen. Bij het verzenden van de e-mail worden die macro's vervangen door gegevens van de relatie naar wie de e-mail wordt verstuurd. Denk aan: {aanhef} of {relation.firstName}. Daarnaast kun je snel links invoegen waarmee de lezer zich kan afmelden, een site-versie van e-mail bekijken, de e-mail door kan sturen naar een vriend, of zijn eigen registratie-gegevens kan aanpassen. Tot slot kun je sociale-media knoppen in de e-mail plaatsen voor Facebook, Twitter of LinkedIn.
Kijk voor meer informatie over macro's en links op deze pagina.

Dynamische content

Met dynamische content kun je regels definieren die zorgen dat een bepaald stukje tekst in een nieuwsbrief alleen maar wordt getoond in bepaalde gevallen. Zo'n regel kun je als macro invoegen in je emailteksten. Voordat je deze regels maakt (via menu Content | Content regels), moet je eerst de individuele stukjes tekst hebben gemaakt. Dit gaat via menu Content | Content itemst.

Gebruik van plaatjes

Je kunt plaatjes invoegen in de tekst. Het verdient aanbeveling om de bestanden zo klein mogelijk te houden. Grote JPG, GIF of PNG bestanden zorgen ervoor dat de e-mail langzamer laadt in het e-mailprogramma waardoor de lezer moet wachten. Probeer om de plaatjes kleiner dan 200KB te houden.

De manier van plaatjes invoeren in de HTML editor is anders dan in de Template Editor. Kijk voor meer informatie op de Template Editor pagina of de HTML Editor pagina.

Afmeld-link opnemen in nieuwsbrieven

Vergeet niet een afmeldlink op te nemen in de tekst waarmee lezers kunnen aangeven dat ze de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen. Dit is verplicht! Doe dit door eerst de cursor op de plaats te zetten in de tekst waar je wilt dat de afmeld-link moet komen, en klik vervolgens op de knop. Ga naar de tab 'Links' en selecteer de afmeld-link. Klik op 'Invoegen' en in de tekst verschijnt de afmeldlink. Je kunt desgewenst de tekst nog aanpassen.

Heb je de tekst ingevoerd?

Van elke e-mailtekst wordt automatisch een 'site-versie' gemaakt. Dat wil zeggen dat de e-mailtekst via een eigen URL ook direct in de browser op te vragen is. Die site-versie teksten kun je zien en eventueel aanpassen in de tab Site-versie (meer informatie).

Heb je een tweet-link opgenomen in de tekst? Dan kun je in de tab Sociale media een tweet opgeven die als uitgangs-tekst wordt gebruikt als de lezer in de e-mail op de tweet-knop klikt.

Klik uiteindelijk op de Bewaren knop om de e-mailtekst op te slaan.

Ga door naar de volgende stap: mailing inplannen
 
Terug